Ανταρκτική: Το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!

Ανταρκτική: Το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!

Απομένουν άλλα 8 μίλια πριν την ολοκληρωτική αποκόλληση του παγόβουνου, η έκταση του οποίου είναι μεγαλύτερη από την... Ουαλία

Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αποκόλλησης του μεγαλύτερου παγόβουνου στην ιστορία, ενός κομματιού που υπερβαίνει σε μέγεθος την έκταση της Ουαλίας, από την Ανταρκτική; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο, αν και προσωρινά μείωσε το ρυθμό του, πλέον εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα, καθώς το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια, σε μόλις 6 ημέρες.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, απομένουν μόλις 8 μίλια πριν την ολοκληρωτική αποκόλληση του τεραστίου κομματιού πάγου στην Ανταρκτική.

«Η αποκόλληση του κομματιού θα αλλάξει δραματικά τη μορφολογία της Ανταρκτικής. Όσο για τις συνέπειες, θα είναι απρόβλεπτες, καθώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», τόνισε ένας από τους ανθρώπους που μελετούν την εξέλιξη του φαινομένου.Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει στις αρχές του 2017, ότι με το ρυθμό που εξελίσσεται το ρήγμα, το κομμάτι θα έχει αποκολληθεί στα τέλη Απριλίου. Η επιβράδυνσή του έδωσε λίγο χρόνο ακόμα στους επιστήμονες να μελετήσουν τις συνέπειες, καθώς η αποκόλληση τελικά θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, είχε ανακαλυφθεί ένα νέο τεράστιο κενό κάτω από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσε το ρήγμα. Οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες υπολογισμού, καθώς πρόκειται για φαινόμενα που εξελίσσονται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

fm

Αν με κάποιο τρόπο καταφέρουν να ογκομετρήσουν το εν λόγω παγόβουνο, μπορούν εύκολα να το μετατρέψουν στον αντίστοιχο όγκο νερού που θα γίνει αφού πρώτα λιώσει. Μετά διαιρώντας το όγκο του νερού αυτού με το εμβαδόν της συνολικής θαλάσσιας επιφάνειας του πλάνήτη, θα έχουμε την άνοδο του υψους της στάθμης της θάλασσας που θα προκύψει.

Αραου

Χιλιοστό του χιλιοστού. Ο μεγαλύτερος ογκος είναι ήδη μέσα στο νερό και επιπλέον το νερό συστελεται από την στερεα στην υγρή του μορφή. Αυτά λένε στον Τραμπ οι συμβουλοί του και κάνει τις ταρζανιές του. Το παιχνίδι της κλιματικής αλλαγής όμως έρχεται καταπάνω μας με φόρα.

George

Το πρόβλημα της στάθμης φίλε, δεν θα έρθει από τα παγόβουνα που είναι ήδη μέσα στο νερό, αλλά από τους πάγους που λιώνουν στη στεριά και καταλήγουν στη θάλασσα. Ήδη έχουν χάσει μέτρα παραλίας πολλά μέρη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Antarctic

Αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων

ar_008

 Η ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C 

2