Ανταρκτική: Το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!

Ανταρκτική: Το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!

Απομένουν άλλα 8 μίλια πριν την ολοκληρωτική αποκόλληση του παγόβουνου, η έκταση του οποίου είναι μεγαλύτερη από την... Ουαλία

Ανταρκτική: Το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!
Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αποκόλλησης του μεγαλύτερου παγόβουνου στην ιστορία, ενός κομματιού που υπερβαίνει σε μέγεθος την έκταση της Ουαλίας, από την Ανταρκτική; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο, αν και προσωρινά μείωσε το ρυθμό του, πλέον εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα, καθώς το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια, σε μόλις 6 ημέρες.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, απομένουν μόλις 8 μίλια πριν την ολοκληρωτική αποκόλληση του τεραστίου κομματιού πάγου στην Ανταρκτική.

«Η αποκόλληση του κομματιού θα αλλάξει δραματικά τη μορφολογία της Ανταρκτικής. Όσο για τις συνέπειες, θα είναι απρόβλεπτες, καθώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», τόνισε ένας από τους ανθρώπους που μελετούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Κλείσιμο


Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει στις αρχές του 2017, ότι με το ρυθμό που εξελίσσεται το ρήγμα, το κομμάτι θα έχει αποκολληθεί στα τέλη Απριλίου. Η επιβράδυνσή του έδωσε λίγο χρόνο ακόμα στους επιστήμονες να μελετήσουν τις συνέπειες, καθώς η αποκόλληση τελικά θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, είχε ανακαλυφθεί ένα νέο τεράστιο κενό κάτω από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσε το ρήγμα. Οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες υπολογισμού, καθώς πρόκειται για φαινόμενα που εξελίσσονται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης