15 μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά στην επόμενη 2ετία

15 μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά στην επόμενη 2ετία

Όταν στην Σύμη, το Καστελόριζο και την Μήλο σχεδίαζαν  τις μονάδες αφαλάτωσης για να απαλλαγούν από το ακριβό νερό των  υδροφόρων του κ. Χρίστου Ηλιακίδη λογάριαζαν χωρίς τον …εθνικό  νερουλά.

15 μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά στην επόμενη 2ετία
Όταν στην Σύμη, το Καστελόριζο και την Μήλο σχεδίαζαν  τις μονάδες αφαλάτωσης για να απαλλαγούν από το ακριβό νερό των  υδροφόρων του κ. Χρίστου Ηλιακίδη λογάριαζαν χωρίς τον …εθνικό  νερουλά.  

Απόδειξη η  μεγάλη δοκιμασία και ο ορατός κίνδυνος να μείνουν από νερό οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εξαιτίας της λήξης της σύμβασης του  υπουργείου Υποδομών με την Υδροδοτική ΑΕ που προκαλεί πονοκέφαλο στις τοπικές  κοινωνίες ενόψει καλοκαιριού.  
Μέχρι νερό από την Τουρκία σκέφτηκε  να πάρει ο δήμαρχος Καστελόριζου κ. Παύλος Πανηγύρης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μετά τον πρόσφατο πάγο που έβαλε στις συνεχείς απευθείας αναθέσεις του υπουργείου το Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Κλείσιμο
Τα προβλήματα επεκτάθηκαν στην Πάτμο και τη Χάλκη και προσωρινά τη λύση έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό που τροφοδότησε με περίπου 4.000 κυβικά μέτρα τα νησιά.      
Η κυβέρνηση  και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νίκος  Σηφουνάκης έζησαν τις προηγούμενες μέρες την πρώτη ψυχρολουσία  από το μονοπώλιο της εταιρείας καθώς, παρά τις επίμονες προσπάθειες του τέως υφυπουργού κ. Πάνου Καμένου, τα καράβια της Υδροδοτικής εξακολουθούν να εξουσιάζουν τα νησιά και να καθορίζουν την ροή υδροδότησης με υψηλό κόστος.  

Άλλες λύσεις δεν  υπάρχουν και μέχρι να βρεθούν  ο κ. Ηλιακίδης θα είναι εκείνος που θα καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού έστω και αν η κυβέρνηση διατείνεται ότι πληρώνει χαμηλότερα το κυβικό από ότι στο παρελθόν. «Πριν από ένα χρόνο πληρώναμε 13 εκατ. ευρώ ετησίως για την υδροδότηση των νησιών και από φέτος το κόστος θα πέσει στα 7 εκ. ευρώ» εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης που εμφανίζεται αισιόδοξος για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την σύμβαση και εκτιμά ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί.  

Αποκαλύπτει όμως ότι η εξάρτηση από τον Υδροδοτική δεν θα σταματήσει καθώς η λύση να τροφοδοτούνται τα νησιά με νερό από το Πολεμικό Ναυτικό κοστίζει περισσότερο.  

Υδροφόρες για 2-3, ακόμη χρόνια 

Εφόσον το Ελεγκτικό  Συνέδριο δώσει την έγκρισή του  στον προσυμβατικό έλεγχο για την απευθείας ανάθεση Μαρτίου-Απριλίου, το υπουργείο θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με υποψήφιες εταιρείες που θα θελήσουν να μεταφέρουν νερό στα νησιά.  

Στην ουσία  φυσικά ο μόνος που θα προσέλθει  και πάλι είναι ο κ. Ηλιακίδης  για να ανανεώσει τη σύμβαση για δύο έως τρία χρόνια. Ο περσινός διαγωνισμός που προκήρυξε το τέως υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κηρύχθηκε άγονος. Άγονος όμως κηρύχθηκε και ο επαναληπτικός διαγωνισμός που προκήρυξε πριν από λίγους μήνες η νυν ηγεσία του υπουργείου, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των νησιών να καλύπτονται με απευθείας αναθέσεις. Το αφεντικό της Υδροδοτικής εμφανίζεται αρκετά επικριτικό με τους χειρισμούς της απελθούσας ηγεσίας και δηλώνει: «Ο Καμένος πίστευε ότι το έργο θα έπαιρνε Ισραηλινή εταιρεία, την οποία εμφάνιζε να έχει τη δυνατότητα να αφαλατώσει 10.000 κυβικά μέτρα νερού λύνοντας το πρόβλημα. Η εταιρεία αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ στο διαγωνισμό» αναφέρει.  

Νερό  με 2,5 ευρώ το κυβικό   

Παραδέχεται όμως ότι το υπουργείο του έχει κάνει  ζημιά δημιουργώντας αφαλατώσεις  σε μακρινά νησιά όπως η Σύμη, την οποία τροφοδοτούσε με 400.000 κυβικά μέτρα κάθε χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ποσότητες νερού που μεταφέρονται με τις υδροφόρες κατά 50%. Επί της ουσίας δηλαδή το υπουργείου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έριξε το κόστος αλλά ταυτόχρονα μείωσε και τις ποσότητες νερού.  

«Εγκαταστήσαμε  υδρομετρητές σε όλα τα νησιά προκειμένου  να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο νερό αδειάζουν οι υδροφόρες στις δεξαμενές και έτσι ελέγχουμε και το κόστος» δηλώνει ο κ. Χαλκιώτης, Τονίζει πάντως ότι το πρόβλημα θα μπορεί να λυθεί οριστικά με τον μεγάλο διαγωνισμό που ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο μετά το καλοκαίρι και προβλέπει την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης για 15 νησιά.  

Το έργο θα αναπτυχθεί με την διαδικασία των ΣΔΙΤ και  θα κοστίσει συνολικά 25 εκ. ευρώ. Μεταξύ των νησιών που θα εγκαταστήσουν  τις νέες μονάδες είναι τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Φολέγανδρος, η Σίκινος, το Καστελόριζο, η Κίμωλος, η Ψέριμος, η Αντίπαρος, η Νίσυρος, Κύθνος κ.α  
Το υπουργείο  υποστηρίζει ότι με τις αφαλατώσεις  θα περιορίσει το κόστος ανά κυβικό σε 2,5 ευρώ όταν σήμερα το πληρώνει στον κ. Ηλιακίδη από 9 έως 12  ευρώ. Οι αφαλατώσεις θα λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ) και θα εγκατασταθούν στα νησιά με κριτήρια όπως οι ανάγκες, το μέγεθος και η δυνατότητα χωροθέτησης.  

Ο κ. Ηλιακίδης  πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι τα νησιά θα το έχουν πάντα ανάγκη. Όπως λέει χαρακτηριστικά η αφαλάτωση της Σύμης εμφανίζει περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ ακόμη και η προσπάθεια της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι της Εύβοιας να απεμπλακεί από την Υδροδοτική πριν από ένα χρόνο με την δημιουργία δικής της αφαλάτωσης δεν περπάτησε με αποτέλεσμα σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία να πληρώνει στον κ. Ηλιακίδη το νερό, αυξημένο κατά 100%!        
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης