Στο μηδέν οι ΑΠΕ!

Στο μηδέν οι ΑΠΕ!

Oνειρο θερινής νυκτός κινδυνεύει να αποδειχθεί ο στόχος της Τίνας Μπιρμπίλη για εγκατάσταση 1.000 μεγαβάτ ετησίως, αφού σε ένα εξάμηνο δεν έχουν προτεθεί ούτε 50 μεγαβάτ...

Στο μηδέν οι ΑΠΕ!
Ενδεχομένως η αγορά να χρειάζεται το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)...

Ενδεχομένως οι δρομολογημένες παρεμβάσεις να χρειάζονται και μαστίγιο για να πλήξουν το γραφειοκρατικό τέρας και την έλλειψη διαφάνειας – για να το πούμε κομψά – στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ενδεχομένως οι φωνές των οικολογικών οργανώσεις να στέκονται κόντρα ακόμη και σε σχέδια της “πράσινης” ανάπτυξης.

Κλείσιμο
Ενδεχομένως να χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος για να …πάρουν μπροστά οι μηχανές, ίσως και περισσότερος ρεαλισμός.

Ενδεχομένως η οικονομική κρίση να μην επιτρέψει, τελικά, να γίνει ο στόχος πραγματικότητα.
Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε στο μηδέν! Σχεδόν στο μηδέν, για την ακρίβεια...
Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για την πορεία των ΑΠΕ στην χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού είναι άκρως απογοητευτικά.

Μέσα στους τρεις μήνες του 2010, έχουν τεθεί σε λειτουργία έργα από ΑΠΕ συνολικής ισχύος μόλις 36 μεγαβάτ – για την ακρίβεια 24 μεγαβάτ σε αιολικά πάρκα και άλλα 12 σε φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι και τα μόνα που προχωρούν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς αν και ακόμη η παρουσία τους (ισχύς περί τα 56 μεγαβάτ) είναι αναλογικά περιορισμένη. 

Σε όλο το 2009, χρονιά η οποία ήταν ιστορικά η καλύτερη για τις ΑΠΕ, είχαν τεθεί σε λειτουργία έργα ισχύος 220 μεγαβάτ, επιδοση η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί με αυτούς τους ρυθμούς.
Τουλάχιστον, τα 36 μεγαβάτ του πρώτου τριμήνου της χρονιάς είναι σαφώς περισσότερα από τα μόλις 10 του τελευταίου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς.

Συνολικά, η 6μηνη θητεία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “συνοδεύθηκε” από την θέση σε λειτουργία έργων ισχύος μόλις 46 μεγαβάτ, όταν από την ηγεσία έχει τεθεί ετήσιος στόχος περί τα 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι (δηλαδή τα λεγόμενα τρία 20άρια και η παροχή του 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ) στο τέλος της 10ετίας.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στο οποίο ετέθησαν υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία από το protothema gr., συμφώνησε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εικόνα.
Ωστόσο, στο περιβάλλον της υπουργού υπάρχει βεβαιότητα για σταδιακή και σημαντική ενίσχυση των ρυθμών ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, όπως άλλωστε προκύπτει και από την εντυπωσιακή διαφορά ανάμεσα στα δύο τρίμηνα. 

Η αισιοδοξία εστιάζεται τόσο στην προώθηση των νέων ρυθμίσεων με το οικείο νομοσχέδιο (επιτάχυνση αδειοδοτικής διαδικασίας, απεμπλοκή από γραφειοκρατία μεγάλου αριθμού επενδύσεων, ειδικά κίνητρα για κατοίκους περιοχών όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ) όσο και στην πρόσφατη τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε μία εξέλιξη η οποία θεωρείται ως το “βασικό κομμάτι” του παζλ που έλειπε...

Να κλείσουμε σημειώνοντας ότι, με βάση πάντα τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τον Μάρτιο βρίσκονταν σε εμπορική λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 1.184 μεγαβάτ (περί τα 940 αιολικά), ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκονταν άλλα 144 μεγαβάτ.

Επίσης έργα ισχύος 325 μεγαβάτ έχουν εμπορική σύμβαση αλλά δεν λειτουργούν, άλλα 100 διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης, ακόμη 1180 έχουν άδεια εγκατάστασης, ενώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 5863 μεγαβάτ έχουν εκδοθεί μόνο άδειες παραγωγής.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι “κολλημένες” εδώ και μήνες, καθώς σε πολλά μέρη της χώρας υφίσταται κορεσμός και δεν υπάρχει λόγος για την ΡΑΕ να δώσει νέες άδειες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης