Υπερθέαμα με πεφταστέρια: Δείτε την εντυπωσιακή «βροχή των Περσείδων»!

Υπερθέαμα με πεφταστέρια: Δείτε την εντυπωσιακή «βροχή των Περσείδων»!

Η έξαρση των μετεώρων ξεκίνησε  στις 2 και θα διαρκέσει έως τις 7 το πρωί - Τι είπε στο protothema.gr ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου


Ένα μοναδικό φαινόμενο έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου καθώς όπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, έτσι και φέτος, βρίσκεται στην κορύφωσή του η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες!

Φέτος, μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, οι Περσείδες θα εμφανίσουν έξαρση και θα είναι ίσως οι πιο θεαματικές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία, που εξέτρεψε τα σωματίδια (μετεωροειδή) πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης.

Όσοι είναι ξύπνιοι, έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο κατά τόπους ουρανός δεν έχει σύννεφα- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 150 έως 160 μετέωρα ανά ώρα (από 60 έως 100 συνήθως). 

Η έξαρση των μετεώρων ξεκίνησε στις 02.00  και θα διαρκέσει έως τις 07.00. Στις 3 τα ξημερώματα έδυσε και η Σελήνη, οπότε ο ουρανός είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.

Τι είπε στο protothema.gr ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου
Ο κ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου μιλώντας στο protothema.gr για το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο μετά τη μια τα μεσάνυχτα, σημειώνοντας πως ο κόσμος θα έχει τη χαρά απόψε το βράδυ να βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του και να απολαύσει τη βροχή των αστεριών.

«Ο κόσμος θα έχει τη χαρά απόψε το βράδυ να βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του και να απολαύσει τη βροχή των αστεριών. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο μετά τη μια τα μεσάνυχτα. Βέβαια, περισσότερο τυχεροί είναι οι κάτοικοι της επαρχίας που δεν έχει πολύ φως, όπως στην πρωτεύουσα. Αυτά τα πεφταστέρια είναι οι Περσείδες και αντλούν το όνομά τους από την τοποθεσία από την οποία φαίνονται να προέρχονται δηλαδή τον αστερισμό του Περσέα. Οι Περσείδες όπως και άλλα πεφταστέρια προέρχονται από τη σκόνη που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες», ανέφερε.

Εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με τα πεφταστέρια ο κ. Κιτσώνας είπε:«Καθώς η γη περιφέρεται στη τροχιά της γύρω από τον Ήλιο , συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000χιλιόμετρα την ώρα , πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων . Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια , με βάρος ενός γραμμαρίου , χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται . Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο . Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, βλέπουμε απο τη Γη και ονομάζουμε διάττοντα , μετέωρο ή πεφταστέρι».

Τι είναι οι Περσείδες
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Και ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει: για παράδειγμα, με ένα ρυθμό 150 μετεώρων την ώρα, ο παρατηρητής μπορεί να δει δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, όμως μερικά μόνο από αυτά θα είναι πραγματικά φωτεινά.

Οι διάττοντες είναι δυνατό -με λίγη τύχη- και να φωτογραφηθούν. Χρειάζεται μια φωτογραφική μηχανή DSLR με ευρυγώνιο φακό, η οποία θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

Livestream από τη Nasa

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Δημήτρης Μαριτάκης

Εντυπωσιακό φαινόμενο. Για πρώτη φορά το είχα δει μαζί με το παππού μου, στο χωριό, και είχα εντυπωσιαστεί. Μου είχε πει τότε, ότι όταν βλέπεις ένα αστέρι να πέφτει κάνε μια ευχή και αυτή θα πραγματοποιηθεί. Ελπίζω ο παππούς μου να είχε δίκιο γιατί φέτος ευχήθηκα να κερδίσω επιτέλους κάτι καλό για να κλείσω τις πολλές οικονομικές εκκρεμότητες που με βασανίζουν και δεν με αφήνουν να κοιμηθώ το βράδι. Δεν λέω καλά και τα 20 ευρώ που κέρδισα στο ΣΚΡΑΤΣ, αλλά αυτά μόνο για τους καφέδες της εβδομάδας κάνουν. Θα ήθελα να κερδίσω ένα μεγαλύτερο ποσό...

Τι να τις κανεις τις περσιδες

Μας αρεσουν οι ρωσιδες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fegar_09

Σύμφωνα με τη NASA, θα συμβεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη σελήνης - Το φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν από όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και σε κάποια μέρη της Νότιας Αμερικής

helomana-mesogeios-ab

Πανταχού παρόντα, ακόμα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πλαστικά – Έρευνα της WWF φέρνει στο φως νέα, ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση της «πλαστικής ρύπανσης»