Παρεμπόριο σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής

Παρεμπόριο σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής

Βρίσκεται σε στάδιο κορεσμού, αλλά παράνομα υποδέχεται απορρίμματα από όλη την Ελλάδα...

Παρεμπόριο σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής
Σκουπίδια όχι μόνο της Αττικής αλλά και άλλων νομών και περιφερειών της χώρας, που αδυνατούν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους, υποδέχεται παράνομα ο ΧΥΤΑ της Φυλής. 

Στην Αττική εκτιμάται ότι η ποσότητα απορριμμάτων που οδηγούνται στη Φυλή ανέρχεται στα 2.300.000 τόνους ετησίως. Σύμφωνα όμως με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μόνο ένα μέρος από αυτά παράγεται στο Λεκανοπέδιο. 

Τα υπόλοιπα μεταφέρονται διά της πλαγίας οδού στον ΧΥΤΑ που έχει μπει σε τροχιά κορεσμού.  
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιππο Κυρκίτσο, επικεφαλής της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, αυτός είναι και ο λόγος που ο ΕΣΔΚΝΑ δεν καλοβλέπει το σύστημα πληρωμής από τους δήμους όσων σκουπιδιών παράγουν, κάτι που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Οπως εξηγεί, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης σημαίνει ζύγιση των απορριμμάτων, όταν φτάνουν στη Φυλή, και έλεγχο του οχήματος που τα μεταφέρει, κάτι που δεν μπορεί να κρύψει εύκολα τις «λαθραίες» ποσότητες.

«Σήμερα ένα απορριμματοφόρο που πηγαίνει σκουπίδια στη Φυλή, ακόμα και αν μεταφέρει διπλάσιες ποσότητες από τις συνηθισμένες, δεν πληρώνει τίποτα. Εάν τα απορρίμματα ζυγίζονταν, θα έπρεπε να πληρώσει διπλάσιο κόστος και αυτό να το μετακυλήσει στους δημότες του, πράγμα αδιανόητο σε περίοδο δημοτικών εκλογών», αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Κουκιάσας από τη Μεσόγειο SOS, και προσθέτει ότι πολλοί δήμοι της περιφέρειας χρησιμοποιούν τους σταθμούς μεταφόρτωσης της Αττικής για να μεταφέρουν τα απορρίμματα στη Φυλή.  

Από πέρσι υποτίθεται ότι ο ΕΣΔΚΝΑ ζυγίζει τις ποσότητες των σκουπιδιών που διατίθενται στον ΧΥΤΑ αλλά μόνο για στατιστικούς λόγους (πόσο σκουπίδια υποδέχεται η χωματερή) καθώς η διαδικασία δεν έχει κανένα άλλο πρακτικό αποτέλεσμα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στη Φυλή φτάνουν απορρίμματα από δήμους π.χ. της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών που αδυνατούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις πέραν των χωματερών, ενώ την ίδια στιγμή καλλιεργείται ένα στρεβλό μοντέλο διαχείρισης που δεν ευνοεί τους ΟΤΑ που κάνουν ανακύκλωση. «Υπάρχει δήμος της Αττικής που πληρώνει για τα σκουπίδια που πηγαίνει στη χωματερή 70 ευρώ/τόνο καθώς είναι αυξημένο το κόστος της διαχείρισης λόγω της ανακύκλωσης και δήμος που δεν κάνει τίποτα και πληρώνει 20 ευρώ τον τόνο», δηλώνει ο κ. Κυρκίτσος! Ο διαφορετικός και άδικος τρόπος τιμολόγησης είναι ευνόητο ότι δεν παρέχει κανένα κίνητρο στους δήμους για να ενισχύσουν τις οικολογικές τους δράσεις. 

Το 80% των μπλε κάδων είναι έντυπο χαρτί  

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μαζί με τις Greenpeace, WWF Hellas και Mεσόγειος SOS, παρουσίασε χθες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο δίνει έμφαση στη διαλογή, στην πηγή και στην αύξηση της ανακύκλωσης. 

Η πρόταση των τεσσάρων ΜΚΟ, η οποία έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ και τμήμα της έχει υιοθετηθεί στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του όγκου των απορριμμάτων (σ.σ.: οι δήμοι να πληρώνουν με βάση τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν), προβλέπει τη δημιουργία 25 κέντρων ανακύκλωσης μέσα στους δήμους και τριών μεγάλων μονάδων κομποστοποίησης με 10 μικρότερες στις οποίες θα πηγαίνει το περιεχόμενο του κάδου υποδοχής οργανικών υλικών. 

Η πρόταση στηρίζει την άποψη να επεκταθεί το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και σε άλλα υλικά όπως είναι τα μπάζα, το έντυπο χαρτί και τα ρούχα με την τοποθέτηση σε κάθε γειτονιά τεσσάρων κάδων. Πρόκειται για τους δύο κάδους που ήδη χρησιμοποιούμε (πράσινους - μπλε) και δύο πρόσθετους στους οποίους θα τοποθετείται το έντυπο χαρτί και όλα τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται. 

Τα υλικά αυτά θα οδηγούνται στη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στο Λιόσια (εργοστάσιο ΕΜΑΚ) που σήμερα δεν λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι μας έχει κοστίσει τριπλάσια χρήματα από όσα προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και κατασκευαζόταν επί δώδεκα χρόνια!

Τα στελέχη των περιβαλλοντικών οργανώσεων επιμένουν στη λύση του ξεχωριστού κάδου για το χαρτί καθώς, όπως αναφέρουν, το 80% των υλικών από τους μπλε κάδους είναι έντυπο χαρτί. Σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα όπως διαλογή στην πηγή των οργανικών, θρυμματισμό κλαδεμάτων, χρήση βιοαποδομήσιμων σακούλων, τα υπολείμματα που θα φτάνουν για ταφή θα μειώνονται συνεχώς. 

Ανακυκλώνει 400 γρ. ανά κάτοικο η Παιανία  

Προβλέπεται ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του σχεδίου θα ανέλθουν σε 300.000 τόνους, για να μπορέσουν να φτάσουν τους 55.000 έως 80.000 τόνους αργότερα. Μεγάλη έμφαση δίνεται πάντως στην ενημέρωση του κόσμου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρκίτσος, στην Ελευσίνα, που είναι μια περιοχή που έχει ξεκινήσει πιλοτικά σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», η ανακύκλωση έχει πολλαπλασιαστεί. Μετά την πόρτα-πόρτα ενημέρωση του κόσμου τα υλικά που φτάνουν στους μπλε κάδους έφτασαν από τα 100 γραμμάρια τα 300 γραμμάρια ανά νοικοκυριό ενώ στον Δήμο Παιανίας έχουν φτάσει τα 400 γρ. ανά νοικοκυριό. 

Επένδυση 120 εκατ. ευρώ 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όχι μόνο παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το κοστολόγησαν, υπολογίζοντας ότι θα ανέλθει συνολικά στα 120 εκατ. ευρώ. Από αυτά εκτιμούν ότι χρηματοδότηση από 5 έως 54 εκατ. ευρώ μπορεί να προέλθει από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ (έως 13 εκατ. ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στα ιδιωτικά κεφάλαια (από 44 έως 88 εκατ. ευρώ). 
Εκτιμούν, δε, ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τη χρήση άλλων τεχνολογιών διαχείρισης και χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Ρόδο όπου σχεδιαζόταν εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο μειονέκτημα της λύσης είναι η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, της πολιτείας, των δήμων αλλά πολύ περισσότερο των πολιτών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης