Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Περιβάλλον ανοικτό σε όλους!
Ανοιχτά «κιτάπια» και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση δίνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ικανοποιώντας το αίτημα των ακτιβιστών αλλά και πλήθος κόσμου που μέχρι σήμερα πελαγοδρομεί στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας για να βρει το δίκιο του.
Με εγκύκλιο που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ προς όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, τις διευθύνσεις Περιβάλλοντος
Ανοιχτά «κιτάπια» και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση δίνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ικανοποιώντας το αίτημα των ακτιβιστών αλλά και πλήθος κόσμου που μέχρι σήμερα πελαγοδρομεί στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας για να βρει το δίκιο του.
Με εγκύκλιο που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ προς όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, τις διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωροταξίας των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ζητά τη διευκόλυνση των πολιτών στην αναζήτηση των περιβαλλοντικών πληροφοριών και την ευχερή τους πρόσβαση σε αυτές.
Οι πολίτες μετά από γραπτή αίτηση στις δημόσιες αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση και να ζητούν τη χορήγηση πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον χωρίς να επικαλούνται την ύπαρξη έννομου συμφέροντος.
Ταυτόχρονα, οι δημόσιες υπηρεσίες «υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως στις αιτήσεις και να παρέχουν τις αιτούμενες πληροφορίες που κατέχονται από τις ίδιες ή για λογαριασμό τους μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες».
Η πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση ρυθμίζεται από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο και η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση της χώρας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Σύμβαση Aarhus «για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001 και ο ένας της πυλώνας αφορά τις διατάξεις που σχετίζονται με την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία,.
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επικύρωσε συνολικά τη Σύμβαση το 2005 με τον Ν. 3422/2005, ενώ η πρόσβαση στην περιβαλλοντική νομοθεσία θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2006 με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση, η πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην κατάσταση του περιβάλλοντος, καθώς και σε δραστηριότητες ή μέτρα που έχουν επωφελείς ή δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε πολίτη της χώρας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και χωρίς την υποχρέωση επίκλησης έννομου συμφέροντος.
Μέτρα για τους φορείς διαχείρισης και προστασία της βιοποικιλότητας
Η δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται για θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος πλαισιώνει ευρύτερες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυρία Μπιρμπίλη.
Χθες σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους δέκα ΜΚΟ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου συζητήθηκε η τελική διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, η οποία θα συνοδεύεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η τελική επεξεργασία θα γίνει με βάση τα σχόλια που είχαν γίνει στο αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και στην κοινή πρόταση των δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχε παραδοθεί στην υπουργό ΠΕΚΑ τον Οκτώβριο.
Το 2010 είναι Παγκόσμιο Ετος Βιοποικιλότητας και έτος-σταθμός για την ανάσχεση των τάσεων μείωσης της βιοποικιλότητας, που επηρεάζεται καταλυτικά από τις κλιματικές αλλαγές.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος για τη θωράκιση των φορέων διαχείρισης των είκοσι οκτώ προστατευόμενων περιοχών.
Το ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει τις θέσεις των προέδρων και των ειδικών επιστημόνων και προχωρεί στην επαναλειτουργία και στην ανανέωσή τους καθώς η θητεία στα Δ.Σ. πολλών φορέων έχει λήξει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr