Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Αλλα λέει η Μπιρμπίλη και άλλα λέει ο Ρέππας!
Σε διαφορετικό μήκος κύματος -και- για την εκτροπή του Αχελώου εκπέμπουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.
Τη διάσταση απόψεων που ενισχύει το κλίμα ασυνεννοησίας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποκάλυψαν η απάντηση του κ. Ρέππα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Αντώνη Σκυλάκου, αλλά και τα επιχειρήμ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος -και- για την εκτροπή του Αχελώου εκπέμπουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.
Τη διάσταση απόψεων που ενισχύει το κλίμα ασυνεννοησίας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποκάλυψαν η απάντηση του κ. Ρέππα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Αντώνη Σκυλάκου, αλλά και τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο υπουργείων κατά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή εργασιών που έχουν καταθέσει η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και φορείς της περιοχής.
Σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα η κυρία Μπιρμπίλη κάνει λόγο για επανεξέταση του έργου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 για τα νερά, προσθέτοντας ότι «η εκτροπή θα γίνει δεκτή μόνο εάν προκύψει αδήριτη ανάγκη».
Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, που όπως αναφέρει «είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο».
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από τις δηλώσεις της υπουργού κρύβεται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο και το ότι τα περί σεβασμού στις οδηγίες και τις αποφάσεις του ΣτΕ είναι για να κατευναστούν οι ΜΚΟ που αντιδρούν μέχρι κεραίας στη συνέχιση του έργου.
Μην ξεχνάμε ότι και προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Λάρισα είχε υποστηρίξει ότι «…θα τρέξει νερό στη Θεσσαλία από τον Αχελώο».
Πιο ξεκάθαρη είναι η πλευρά του υπουργείου Μεταφορών. Η τελευταία εμφανίζεται υπέρ της συνέχισης του συνόλου του έργου, τονίζοντας ότι εάν προσπεραστεί ο σκόπελος του δικαστηρίου (σ.σ.: έχει σταλεί από το ΣτΕ προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ προκειμένου να αποφανθεί εάν ο νόμος Σουφλιά για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου συνάδει με την οδηγία 2000/60 για τα νερά), το έργο μπορεί να τελειώσει τα επόμενα 2,5 έως 3 χρόνια.
Το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι το έργο το εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80 και το χαρακτηρίζει «επιλογή που τη στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έργο υδροδοτικό, αρδευτικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό.
Θυμίζουμε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχαν υπογράψει πρόσθεση σύμβαση για την εκτροπή με την τεχνική εταιρεία Μηχανική, ύψους 65 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ειδικά για την περιοχή της Μεσοχώρας το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε υπογράψει από τις αρχές του 2009 απόφαση που νομιμοποιεί τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Στις 11 Νοεμβρίου είχε οριστεί το δικαστήριο που θα καθόριζε την τιμή μονάδας για τα υπό απαλλοτρίωση οικόπεδα, το οποίο όμως ακυρώθηκε.
Την Δευτέρα το protothema gr. είχε μεταδώσει το ακόλουθο ρεπορτάζ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr