Δηλώθηκαν 875.000 αυθαίρετα - Έσοδα 1,4 δισ.ευρώ από την τακτοποίησή τους

Δηλώθηκαν 875.000 αυθαίρετα - Έσοδα 1,4 δισ.ευρώ από την τακτοποίησή τους

Ανοίγει ο δρόμος για να δηλωθούν όλα τα αυθαίρετα - «Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός

Το δρόμο για να δηλωθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να κλείσουν για πάντα οι εκκρεμότητες των ιδιοκτητών με την πολιτεία, ανοίγει η απόφαση συνταγματικότητας του νόμου για τα αυθαίρετα, που εξέδωσε προ ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι λύνει τα χέρια και στην νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης υπό τον κ. Γιάννη Τσιρώνη, η οποία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το νόμο συστήνοντας για το θέμα ομάδα εργασίας που θα φέρει τις αλλαγές.

Με βάση τα στοιχεία έως και τις 18/5/2015 είχαν καταγραφεί περίπου 875.000 ιδιοκτησίες, από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 575.000 από 695.000 ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατ. Συναλλαγές.

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ προκύπτει ότι το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα. Επίσης το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.

Όσον αφορά τη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις (μεταποίηση πρωτογενούς τομέα 1%, τουρισμός – βιομηχανία 4%, υπηρεσίες 13%).

«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάκτακτων προστίμων. Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων τα οποία προσφέρουν σε περιπτώσεις προκαταβολών σημαντικά υψηλές εκπτώσεις. Επίσης όσοι πολίτες έχουν δηλώσεις στον αντισυνταγματικό νόμο 4014 είναι χρήσιμο να τις μεταφέρουν με μικρό κόστος, σχεδόν αυτόματα και χωρίς επιπλέον πρόστιμα στον νέο συνταγματικό νόμο 4178» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4178/2013 λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου 4014/2011 έδωσε έμφαση στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων ανά βάρος της τακτοποιούμενης αυθαιρεσίας, την ενίσχυση της δυνατότητας αποτροπής δημιουργίας νέων αυθαιρέτων και στην δυνατότητα επιστροφής των προστίμων στις περιοχές όπου έχουν επιβαρυνθεί από την ύπαρξη αυθαιρέτων. Ο νέος Νόμος προσβλήθηκε στο ΣτΕ αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ικανοποιητικές τις διατάξεις του και τον έκρινε συνταγματικό σχεδόν στο σύνολό του.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΥΘΕΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΑΥΘΕΡΕΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΡΚΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΣΤΑΤΗΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΟΡΘΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΤΙΣΜΑΤΑ .Ο ΔΕ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Ο ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΖΟΥΜΑΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΑΥΘΕΡΕΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΘΕΡΕΤΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΤΗ ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΡΕΖΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ Η ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ .ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΔΑΣΗ ΚΥΡΙΣΟΝΤΕ ΑΝΑΔΑΣΟΤΕΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗ ΦΥΤΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΛΛΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ (ΤΗΣ ΚΥΡΙΞΑΜΕ ΑΝΑΔΑΣΟΤΕΕΣ ) ΤΩΡΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗ ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΘΕΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΟ.Ε ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΤΑΙΟΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Ο ΣΟ'Ι'ΜΠΕΛ.ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ.

Χάλασαν οί μπουλτόζες !

Δηλαδή πόσο θράσος και τι γαλαζοπράσινες πλάτες πρέπει να έχεις γιά νά κτίσεις έτσι προκλητικά σε δασική έκταση αυθαίρετο όπως τα παραπάνω ?

Κομμουνιστής

Μπράβο στην κυβέρνηση. Βρίσκει τρόπους και παίρνει έσοδα και είναι όλοι οι πολίτες ικανοποιημένοι.Έχουν σκάσει από την ζήλεια τους όλοι οι δεξιοί. Αλέξη προχώρα.

Καράντη Μαρία

Μην περιμένουν ούτε ευρώ πια από νομοταγή πολίτη, κορόιδα τέλος!

GR

Μόνο στην Ελλάδα έχουν ρεύμα τα αυθαίρετα. Με τις ευχές του κράτους λοιπόν!

Γιούρκας

875.000 αυθαίρετα κτίσματα εν μέρει σε καταπατημένες εκτάσεις... ΣΌΙΜΠΛΕ ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ!!!

δοομ

που κολλαει ο σομπλε ρε βλακα? το τελευταιο τετραμηνο κατασκευαστηκαν τα αυθαιρετα?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης