Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Χάος με τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές
Χάος επικρατεί με τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές καθώς τα ζωικά προϊόντα που πωλούνται δεν υπόκεινται σε έλεγχο για το αν τα ζώα είχαν «τραφεί» με αυτές.
Όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη τύπου της Greenpeace η υπεύθυνη δικτύου δράσης καταναλωτών κα. Ναταλία Τσιγαρίδου, βάσει του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύει στις βιομηχανίες να αναγράφει στις συσκευασίες τη
Χάος επικρατεί με τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές καθώς τα ζωικά προϊόντα που πωλούνται δεν υπόκεινται σε έλεγχο για το αν τα ζώα είχαν «τραφεί» με αυτές.
Όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη τύπου της Greenpeace η υπεύθυνη δικτύου δράσης καταναλωτών κα. Ναταλία Τσιγαρίδου, βάσει του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύει στις βιομηχανίες να αναγράφει στις συσκευασίες της σήμανση η οποία θα αναφέρει αν τα προϊόντα της είχαν τραφεί με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Από τη μία δηλαδή το υπουργείο «επιτρέπει» τις βιομηχανίες να «ταΐζουν» τους καταναλωτές με μεταλλαγμένες τροφές – εν αγνοία του καταναλωτή- και από την άλλη εμποδίζει τον καταναλωτή να πληροφορηθεί τι ποιότητα τροφής αγοράζει.
Την ίδια ώρα που η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν επιτρέψει αυτό το σύστημα «θετικής» σήμανσης, το ελληνικό υπουργείο θεωρεί ότι αυτές οι σημάνσεις είναι «παραπλανητικές».
Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» παρατηρείται στις βιομηχανίες αλλαντικών οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα λόγο του μεγάλου αριθμού εισαγωγής ζώων.
Η όποια πρόοδος επαφίεται στις εταιρείες
Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος, αφού όλο και περισσότερες εταιρίες παραγωγής αποκτούν πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς και πραγματοποιούν τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Επιπλέον, οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές, θεωρούν άδικο το γεγονός ότι δεν μπορούν να τοποθετήσουν σχετική σήμανση η οποία θα ενημερώνει τον καταναλωτή αλλά και θα εξυπηρετεί το σκοπό της εταιρείας.
Η Greenpeace παρουσίασε την Πέμπτη το νέο οδηγό καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα, ο οποίος έχει περισσότερα κριτήρια και πιο λεπτομερές σύστημα αξιολόγησης από το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο με το πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
Η έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2009 και αφορά τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων (φρέσκο γάλα, κοτόπουλο, αλλαντικά, αβγά και ψάρια).
Η βαθμολογία αποτυπώνεται πια ποσοστιαία (%) ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση των εταιριών στα εξής:
- τα πιστοποιητικά και τις γραπτές εγγυήσεις που προσκόμισαν οι εταιρίες και αποδεικνύουν τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών,
- το κατά πόσο τα πιστοποιητικά και οι γραπτές αναλύσεις αφορούν στο σύνολο ή μέρος των προμηθευτών της κάθε εταιρείας,
- την πραγματοποίηση αναλύσεων από διαπιστευμένα εργαστήρια για μεταλλαγμένα καθώς και τη συχνότητά τους,
- την ύπαρξη συστήματος κυρώσεων που εφαρμόζεται σε προμηθευτές σε περίπτωση χρήσης μεταλλαγμένων και
- την πρόθεση για αποτύπωση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, εφόσον η εταιρεία μπορεί να την εγγυηθεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr