Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Καρφιά Δήμα για Αχελώο και σκουπίδια…
«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για το περιβάλλον όλοι αναρωτιούνταν τι έργο μπορεί να παράγει ένας δικηγόρος της Wall Street, της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υπουργός Βιομηχανίας. Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι καταφέραμε να τους πείσουμε και να βάλουμε ως προτεραιότητα της Επιτροπής και της Ε.Ε. το περιβάλλον».
Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε χθες ο Έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, κάνοντας ένα μίνι απολογισ
«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για το περιβάλλον όλοι αναρωτιούνταν τι έργο μπορεί να παράγει ένας δικηγόρος της Wall Street, της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υπουργός Βιομηχανίας. Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι καταφέραμε να τους πείσουμε και να βάλουμε ως προτεραιότητα της Επιτροπής και της Ε.Ε. το περιβάλλον».
Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε χθες ο Έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία 4,5 χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στο απόγειο της προεκλογικής περιόδου ο κ. Δήμας απέφυγε να «πυροβολήσει» την κυβερνητική γραμμή της… οικολογίας και προσπάθησε να απαντήσει δια της πλαγίας σε θέματα που η χώρα μας αποδεδειγμένα υστερεί, όπως π.χ. η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η διαχείριση των αποβλήτων, επικαλούμενος «μια κόκκινη γραμμή στις αρμοδιότητες της Επιτροπής».
Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου που έχει κατά επανάληψη υπερασπιστεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι κατά των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, ενώ για τα σκουπίδια επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχει προβληματισμός τόσο με το θέμα των ανοιχτών χωματερών όσο και με το πού διοχετεύονται τα απορρίμματα όσων χωματερών έχουν σφραγιστεί.
Εδωσε μάλιστα και μία κρίσιμη ημερομηνία που είναι η 16η Ιουλίου, όπου όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να έχουν δώσει λύσεις σε ανάλογα προβλήματα και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βουλγαρία, όπου οι χωματερές έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
«Η μείωση των ρύπων δεν φρενάρει την ανάπτυξη»
Μιλώντας ενώπιον 35 περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημοσιογράφων, ο κ. Δήμας χαρακτήρισε τεράστια τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (MKO) και των ΜΜΕ, που όπως είπε «χωρίς την κριτική και τις προτάσεις τους δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Τα λόγια τους ήταν για μένα τα επιχειρήματα για να πείσω σε πολλά ζητήματα τα όργανα της Επιτροπής».
Ο Έλληνας επίτροπος δεν δίστασε να αναφερθεί και στις δυσκολίες της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση των ρύπων, φέρνοντας ως παράδειγμα αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία όπου ο κόσμος αναζητά την τροφή και έχει ως όνειρο να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο (!) και είναι δύσκολο να τον πείσει κανείς για την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τη μείωση των εκπομπών των ρύπων και έφερε ως παράδειγμα τα στοιχεία του 2007, σύμφωνα με τα οποία στη ζώνη των 27 της Ε.Ε. παρατηρήθηκε μείωση εκπομπών κατά 1,2%, όταν την ίδια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη εμφάνισε άνοδο 2,7%.
Τόνισε δε ότι ακόμα και αν σταματήσουν στο μηδέν σήμερα οι εκπομπές, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά ένα βαθμό τουλάχιστον και είπε ότι στόχος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι μείωση κατά 30% των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020.
Τα πρόστιμα δεν είναι λύση
Αναφερόμενος στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Δήμας υπερηφανεύτηκε ότι στο διάστημα των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαντικές δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, ενώ οι νομοθετικές ρυθμίσεις της χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα ο κανονισμός Reach που αφορά την επίδραση χιλιάδων χημικών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επίτροπος αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής εφαρμογής στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανέφερε ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η απειλή για την επιβολή προστίμων είναι, πολλές φορές, περισσότερο αποτελεσματική από το ίδιο το πρόστιμο. «Στο διάστημα της θητείας μου δεν επέβαλα κανένα πρόστιμο» είπε, τονίζοντας ότι είναι το έσχατο μέσο .
Στα θετικά της θητείας του κατέγραψε και την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον χωρών με μη αναστρέψιμες πολιτικές στο περιβάλλον που όπως ανέφερε σε τρεις περιπτώσεις αποφεύχθηκε σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr