Η «παγίδα» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης: Πώς «καμουφλάρεται» η κλιματική αλλαγή;

Η «παγίδα» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης: Πώς «καμουφλάρεται» η κλιματική αλλαγή;

Η νέα μελέτη δείχνει ότι στα βάθη των θαλασσών μπορεί να «κρύβονται» πολύ μεγαλύτερα αποθέματα θερμότητας από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες

Η «παγίδα» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης: Πώς «καμουφλάρεται» η κλιματική αλλαγή;
Οι θερμοκρασίες στα μεσαία βάθη του Ειρηνικού ωκεανού αυξάνονται 15 φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι το «φρενάρισμα» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης οφείλεται κυρίως στο ότι η αυξημένη θερμότητα απορροφάται στα βάθη των θαλασσών, με συνέπεια η κλιματική αλλαγή να «καμουφλάρεται» και να μη γίνεται άμεσα αισθητή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλιματολόγο Μπράντοκ Λίνσλεϊ του Παρατηρητηρίου Γης Λαμόντ - Ντόχερτι του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και τον καθηγητή Γερ Ρόζενταλ της Σχολής Περιβαλλοντικών & Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ράτγκερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το «New Scientist», κατά την τελευταία 60ετία τα μεσαία βάθη του Ειρηνικού (450 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια) ανεβάζουν θερμοκρασία με ρυθμό ταχύτερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.

«Στην ουσία πειραματιζόμαστε βάζοντας όλη αυτή τη θερμότητα στον ωκεανό, χωρίς να ξέρουμε πώς πρόκειται να επιστρέψει πίσω και με ποιό τρόπο θα επηρεάσει το κλίμα», δήλωσε ο Λίνσλεϊ.

Κλείσιμο
Αν και οι επίγειοι σταθμοί μέτρησης δείχνουν ότι η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ό,τι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία 15ετία, με συνέπεια ορισμένοι σκεπτικιστές να ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή έχει «φρεναριστεί».

Όμως η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ανταλλάσσοντας συνεχώς αέρια και θερμότητα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι στα βάθη των θαλασσών μπορεί να «κρύβονται» πολύ μεγαλύτερα αποθέματα θερμότητας από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Το ερώτημα, κατά τους ερευνητές, είναι για πόσο καιρό οι ωκεανοί θα παίζουν αυτό τον αντισταθμιστικό ρόλο, μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή.

Ελπιδοφόρο «φρένο» στο διοξείδιο


Εξάλλου, μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έκθεση που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Υπηρεσία Αξιολόγησης Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, σύμφωνα με το BBC, διαπιστώνει ότι η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (του κατ’ εξοχήν «αερίου του θερμοκηπίου») φαίνεται να επιβραδύνονται σε πιο μόνιμη πλέον βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές αερίων το 2012 αυξήθηκαν με ρυθμό μικρότερο από το μισό του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας. Ως αιτίες γι’ αυτή την επιβράδυνση, μεταξύ άλλων, θεωρούνται η μεταστροφή των ΗΠΑ στην καθαρότερη μορφή του σχιστολιθικού αερίου, καθώς και της Κίνας στην επίσης καθαρότερη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Οι εκπομπές διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν στο νέο επίπεδο - ρεκόρ των 34,5 δισεκατομμυρίων τόνων το 2012, αυξημένες κατά 1,4%, ενώ η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 3,5%, γεγονός που δείχνει μια ελπιδοφόρα αποσύνδεση των εκπομπών αερίων από τον ρυθμό της ανάπτυξης. Μάλιστα, ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι εκπομπές αερίων μειώθηκαν κατά 1,3% πέρυσι.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης