LIVE

Κορωνοϊός

Ξεκίνησε το 1ο πανευρωπαϊκό Πράσινο Συνέδριο Ecopol

Ξεκίνησε το 1ο πανευρωπαϊκό Πράσινο Συνέδριο Ecopol

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Καινοτομία στην ΕΕ

Σήμερα και αύριο διεξάγεται στην Αθήνα το 1ο πανευρωπαϊκό Πράσινο Συνέδριο Ecopol, με θέμα τις μεθόδους και τα μέσα πολιτικής που ενισχύουν την προώθηση των πράσινων, καινοτόμων λύσεων, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Καινοτομία στην ΕΕ.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι τρεις: 

- Η διαχείριση των απορριμμάτων, που αφορά την έρευνα καινοτόμων μεθόδων και μηχανισμών για τη διαχείρισή τους
- Οι πράσινες συμβάσεις που αφορούν την εισαγωγή της περιβαλλοντικής καινοτομίας στις δημόσιες συμβάσεις και η διεθνοποίηση των καινοτόμων περιβαλλοντικών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η περιφέρεια Αττικής είναι εταίρος στο consortium που κέρδισε τον διαγωνισμό στη διαχείριση απορριμμάτων. Εκπροσωπήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, που είναι υπεύθυνη για το Περιφερειακό Πρόγραμμα- ΠΕΠ, η οποία συνεργάσθηκε με δυο εταίρους από την Πορτογαλία και από έναν από Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία. Στην πορεία συμμετείχαν και άλλοι πέντε εταίροι από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στην εναρκτήρια συνεδρίαση, στο πλαίσιο του έργου «έχουμε καταγράψει και αναλύσει περισσότερες από 200 πράσινες καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία στους τομείς των αποβλήτων και της ανακύκλωσης, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και τη διεθνοποίηση των καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν πράσινες τεχνολογίες».

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Σήμερα, κύριος στόχος είναι η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων πριν από την ταφή και η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησής τους», προσέθεσε ο περιφερειάρχης και σημείωσε: 

«Βασικό θέμα για εμάς είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος μας είναι οι πολίτες και κάτοικοι της Αττικής να έχουν τη γνώση και την ορθή κατανόηση των ζητημάτων διαχείρισης των αποβλήτων».

Ο κ. Σγουρός ανέφερε, επίσης, ότι η Αττική, σε συνεργασία με τους Φινλανδούς εταίρους από το Λάχτι, θα συμμετάσχει στην πιλοτική μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων σε δήμους στο βόρειο τμήμα της Αττικής που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το Λάχτι. 

Η Περιφέρεια Αττικής, συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός, μέσω των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα προωθήσει τις λεγόμενες Καθαρές Τεχνολογίες, που ασχολούνται με τη λεγόμενη «Οικονομία του Άνθρακα» και έχουν ως σκοπό την παραγωγή καινοτομιών που μειώνουν το αποτύπωμα του και οδηγούν σε μειωμένη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η γγ ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του υπουργείου για τη διαχείριση των αποβλήτων και σημείωσε ότι έως τις 12 Δεκεμβρίου 2013 η χώρα υποχρεούται να έχει εκπονήσει Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σημείωσε, είναι να προωθήσει την ανακύκλωση σε όλη τη χώρα. Η ανακύκλωση σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση θα είναι ο πυλώνας της πολιτικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Αποβλήτων στη χώρα. 

Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπισθεί.

Όπως είπε η κ. Γιαννακοπούλου, οι αλλαγές που εισάγονται με τον νόμο-πλαίσιο αφορούν κυρίως στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, προκειμένου να περιορισθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και άλλων φυσικών πόρων. 

Έτσι, αφενός θα μειωθεί η απόθεση απορριμμάτων σε χώρους τελικής διάθεσης και αφετέρου θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Με αφορμή τη δρομολόγηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά ενέργειας, στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης με συναποτέφρωση δευτερογενών καυσίμων ή με μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση αποβλήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης