Με απλή αίτηση και με εξπρές διαδικασίες οι άδειες περιβαλλοντικών όρων

Με απλή αίτηση και με εξπρές διαδικασίες οι άδειες περιβαλλοντικών όρων

Τι αλλάζει στην αδειοδότηση ξενοδοχείων, βιομηχανίας, γραφείων, εμπορικών κέντρων

Οι εξομολογήσεις του Παπανδρέου στον Στάινμπρουκ
Με απλή αίτηση και με εξπρές διαδικασίες οι άδειες περιβαλλοντικών όρων
Mε απλή αίτηση που θα προσαρτάται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας θα χορηγούνται στο εξής οι άδειες περιβαλλοντικών όρων, απλοποιώντας τις διαδικασίες και διευκολύνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις που ξημεροβραδιάζονταν στα μελετητικά γραφεία και τα υπουργεία για να συμπληρώσουν το φάκελο αδειοδότησης.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και ιδιώτες αξιολογητές (μέχρι σήμερα η διαδικασία γινόταν αυστηρά από τις δημόσιες υπηρεσίες) ενώ για πρώτη φορά η μελέτη θα μπορεί να κατατίθεται ηλεκτρονικά. Η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η μείωση του χρόνου αδειοδότησης και η κατάργηση επικαλυπτόμενων αδειών αφορά ένα μεγάλο εύρος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως 8.000 ξενοδοχεία έως 100 κλίνες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, super market και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ., βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, μικρά λιμάνια και ελικοδρόμια, γκαράζ κάτω από 500 θέσεις, εκθεσιακά κέντρα και μουσεία, κάτω των 10.000 τ.μ., θέατρα και κινηματογράφοι με λιγότερους από 2.000 θεατές, οδικά έργα κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα για να εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός έργου θα έπρεπε πριν φτάσει στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού να υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση οι συναρμόδιοι υπουργοί και αφού προηγουμένως ο φάκελλος είχε περάσει προς υπογραφή τουλάχιστον από άλλα πέντε επίπεδα υπογραφών (υπαλλήλου που χειριζόταν το φάκελλο, διευθυντή, γενικού διευθυντή, γενικό γραμματέα, υφυπουργού αν υπήρχε συναρμοδιότητα και τέλος του υπουργού)! Η αλληλουχία αυτή προκαλούσε τεράστιες καθυστερήσεις αναγκάζοντας πολλές φορές τις επιχειρήσεις για να κερδίσουν χρόνο να “κυνηγούν” μόνες τους την υπογραφή των συναρμοδίων υπουργών. Με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι μία άδεια που μπορεί να χρειαζόταν έως δύο χρόνια να εγκρίνεται μέσα σε δέκα μήνες. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση ήταν μέχρι σήμερα ένα από τα κρισιμότερα στάδια για την έναρξη μιας επένδυσης καθώς χωρίς αυτήν κανένα έργο -ακόμη και κοτέτσι- δεν μπορούσε να ξεκινήσει.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης