Στο Στρασβούργο προσφεύγουν ιδιώτες για 1.200 ιδιοκτησίες στον Υμηττό

Στο Στρασβούργο προσφεύγουν ιδιώτες για 1.200 ιδιοκτησίες στον Υμηττό

Με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαντούν δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, του Κορωπίου και της Βάρης, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι την  απαξίωση των περιουσιών τους στην περιοχή του Υμηττού.

Την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δώσει σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 που ορίζει τις χρήσεις γης

Στο Στρασβούργο προσφεύγουν ιδιώτες για 1.200 ιδιοκτησίες στον Υμηττό

Με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαντούν δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, του Κορωπίου και της Βάρης, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι την  απαξίωση των περιουσιών τους στην περιοχή του Υμηττού.

Την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δώσει σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 που ορίζει τις χρήσεις γης στον ορεινό όγκο, περίπου 1.200 ιδιοκτησίες που τελούν σε καθεστώς ομηρίας καθώς βρίσκονται στη Β΄ Ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου, ξιφουλκούν και ζητούν δικαίωση. «Δεν είμαστε καταπατητές, τα οικόπεδα τα αποκτήσαμε με πολλές στερήσεις μετά τη δεκαετία του ’60, διαθέτουμε νόμιμους τίτλους και ζητούμε από την πολιτεία αφού μας έχει στερήσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε τις περιουσίες μας, τουλάχιστον να μας αποζημιώσει» δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Παναγιώτης Ματιάνης, ομογενής από τον Καναδά και πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών η «Πρόοδος» που διεκδικεί ένταξη στο σχέδιο πόλης περίπου 350 στρεμμάτων στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας» και «Ανάληψη» Γλυφάδας. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται οικόπεδα δύο οικοδομικών συνεταιρισμών (Καφεπολών και Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείο Εθνικής Άμυνας) τμήματα των οποίων εντάχθηκαν στο παρελθόν στο σχέδιο πόλης. 

Όχι άλλη δόμηση στο Υμηττό  

«Οι ιδιοκτησίες αυτές, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν τα ίδια μορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά εντάχθηκαν στο σχέδιο και εξαιρέθηκαν από το αυστηρό καθεστώς προστασίας του βουνού» λέει ο κ. Ματιάνης και κάνει λόγω για μια ιδιότυπη «ομηρία» από το κράτος το οποίο υπόσχεται κατά καιρούς ότι θα δώσει λύσεις αλλά χωρίς αντίκρισμα. Το σχέδιο του ΠΔ για την προστασία του Υμηττού δεν βελτιώνει την κατάσταση αλλά την αφήνει ως έχει καθώς οι επίμαχες ιδιοκτησίες από τη Β’ Ζώνη μεταφέρονται στη Β1 (επιτρέπει την δημιουργία κοινωφελών δραστηριοτήτων) χωρίς όμως να αλλάζει κάτι επί της ουσίας αφού ούτε εκεί επιτρέπεται η κατοικία.

Κατηγορηματικά αντίθετος στο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης νέες περιοχές του Υμηττού είναι ο κ. Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος και Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη διάσωση του βουνού τονίζοντας ότι «εάν κάποιοι πολίτες έχουν αδικηθεί, ας εφαρμόσει η πολιτεία ένα πρόγραμμα στέγασης ή ας του αποζημιώσει. Ο Υμηττός δεν πρέπει να δομηθεί». Υπενθυμίζει μάλιστα ανάλογες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για θύλακες που το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε να εξαιρέσει από την Β΄ Ζώνη προστασίας, οι οποίες προσέκρουσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1998. Σε αντίθετη ρότα βρίσκεται ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι εφόσον υπάρχουν στον Υμηττό αυθαίρετοι οικισμοί που προέχονται από γεωργικούς κλήρους και έχουν νόμιμους τίτλους αυτοί θα πρέπει να τακτοποιηθούν και να εξαιρεθούν από την Β’ Ζώνη.  

Έπεται συνέχεια προσφυγών… 

Κλείσιμο

Η υπόθεση της Γλυφάδας και η προσφυγή στο Στρασβούργο από τον έμπειρο σε περιβαλλοντικά ζητήματα νομικό κ. Απόστολο Παπακωνταντίνου εκτιμάται ότι θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους ιδιώτες που έχουν ιδιοκτησίες στην Β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού και δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Σε συνεννόηση με το σύλλογο η Πρόοδος και άλλες περιοχές της Β΄Ζώνης Υμηττού όπως η Βάρη και το Κορωπί, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οργανώνουν τη δική τους άμυνα και ετοιμάζουν νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο με σκοπό την αποδέσμευση των ιδιοκτησιών τους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Βάρη και το Κορωπί ανήκουν σε εκείνες τις περιοχές της Νοτιοανατολικής πλευράς του Υμηττού που τα αυθαίρετα και οι βίλες φύτρωσαν μαζικά μέσα στο βουνό με άδειες αναψυκτηρίου και χρειάστηκε το αυθαίρετο του πρώην υπουργού Μαγγίνα για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της υποκρισίας και τα παράθυρα του νόμου.

Στάση αναμονής κρατούν προς το παρόν οι ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής καθώς εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας ο οποίος και επεξεργάστηκε το σχέδιο του ΠΔ για τον Υμηττό ζητά την εξαίρεση 10 στρεμμάτων από το καθεστώς προστασίας, με το σκεπτικό ότι η περιοχή έχει χτιστεί από το 1980 με άδειες της πολεοδομίας και με ειδική διάταξη του ΓΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης