Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
SOS για την καταστροφή στον φυσικό πλούτο
Υπερεντατικά «μαθήματα» στον τομέα της βιοποικιλότητας συστήνει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της χλωρίδας και της πανίδας μία από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη.
«Τα 2/3 των Ευρωπαίων αγνοούν την σημασία της βιοποικιλότητας» τόνισε ο κ. Δήμας παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί απώλειας είναι έως και 1.000 φορές πάνω από τους φυσιολ
Υπερεντατικά «μαθήματα» στον τομέα της βιοποικιλότητας συστήνει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της χλωρίδας και της πανίδας μία από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη.
«Τα 2/3 των Ευρωπαίων αγνοούν την σημασία της βιοποικιλότητας» τόνισε ο κ. Δήμας παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί απώλειας είναι έως και 1.000 φορές πάνω από τους φυσιολογικούς ρυθμούς και ενώ με εξαφάνιση απειλούνται ένα στα οκτώ είδη πτηνών, ένα στα τέσσερα θηλαστικά και ένα στα τρία αμφίβια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Jim Leape Γενικό Διευθυντή του WWF από το 1970 έως σήμερα, τα οικοσυστήματα εμφανίζουν απώλειες 30% που σε κάποια τροπικά δάση φτάνουν έως και το 50%!
Ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς διήμερου συνεδρίου με θέμα την «Βιοποικιλότητα πέρα από το 2010» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι η μείωση της βιοποικιλότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις κλιματικές αλλαγές αν και υπογράμμισε ότι «δεν έχει τύχη της δέουσας προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας όσο οι επιδράσεις από την αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου».
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, βουλευτών της ΝΔ και της Αντιπολίτευσης αλλά απόντος, λόγω ασθενείας, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, τον οποίο εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο κ. Δήμας τόνισε την σημασία που συνεδρίου ώστε να χαραχθούν οι στρατηγικές και οι κατευθύνσεις για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος μετά το 2010, έτος το οποίο έχει τεθεί ως στόχος για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι
Τα μηνύματα αποδεικνύουν ότι παρά τα θετικά βήματα της ΕΕ στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (π.χ ανακήρυξη 25.000 οικοτόπων σε προστατευόμενες περιοχές –Natura 2000-, μείωση της παράνομης υλοτομίας και της αποψίλωσης των δασών κ.α), η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πετύχει το στόχο της.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί εντατική και συλλογική δουλειά στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων, προκειμένου να σωθούν τα οικοσυστήματα που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας και κυρίως η κλιματική αλλαγή η οποία απειλεί με αφανισμό σπάνια είδη φυτών και ζώων.
«Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών, να υπάρξει αποτελεσματικότερη εφαρμογή τη Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα αναγκαία κονδύλια που θα συμβάλλουν στην προστασία της φύσης» ανέφερε ο κ. Δήμας.
Στις οικονομικές επιπτώσεις από την μείωση της βιοποικιλότητας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το κόστος για την ανθρωπότητα από την καταστροφή της φύσης και των οικοσυστημάτων θα φτάνει από το 2050 και μετά το 6% του ΑΕΠ ετησίως. «Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λήψη μέτρων για την βιοποικιλότητα καθώς στην χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 είδη φυτών, 23.000 είδη ζωικών οργανισμών και 3.500 θαλάσσια είδη.
Είναι εθνικής σημασίας υπόθεση η προστασία τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής. «Η ευμάρειά μας στηρίζεται στα οικοσυστήματα. Η καταστροφή της φύσης καταστρατηγεί τη βιώσιμη ανάπτυξη» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Barroso υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη στη λήψη μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας και ενόψει της Κοπεγχάγης όπου επιχειρηθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την προστασία του κλίματος.
Καρφιά και σπόντες
Από την εκδήλωση δεν έλειψαν τα «καρφιά», οι «σπόντες» αλλά και οι πολιτικές…προσεγγίσεις. Ευδιάθετος και λαλίστατος ο Ευρωπαίος Επίτροπος φρόντισε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις (…ακόμη και τις πονηρές) που του τέθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου.
Τουλάχιστον δύο φορές έκανε νύξη στις επικείμενες εκλογές, σχολιάζοντας την επιμονή των Ελλήνων δημοσιογράφων να υποβαθμίσουν τη σημασία του συνεδρίου και να εκμαιεύσουν τις προβλέψεις του για τις εθνικές εκλογές. «Να προσέχουμε και τις γρίπες που τρέχουν» ήταν το πικρόχολο σχόλιο του κ. Δήμα, το οποίο ερμηνεύτηκε ως έμμεσο καρφί στον κ. Σουφλιά, η απουσία του οποίου από το συνέδριο, αποδόθηκε σε ίωση.
Τους δικούς του υπαινιγμούς έκανε στην ομιλία του και ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος αφού υπογράμμισε τις πολιτικές της Ελλάδας για την προστασία του περιβάλλοντος, φρόντισε για άλλη μια φορά να σχολιάσει το θέμα της προσωρινής αποβολής της χώρας μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο πριν από ένα χρόνο, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο κ. Δήμας.
Ερωτηθείς σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι για εκείνον σημασία είχε εξαρχής η επίλυση του προβλήματος και χαρακτήρισε μικροπολιτική τα σχόλια των ελληνικών εφημερίδων για τον εάν θα ανταλλάξει χειραψία ή όχι με τον κ. Σουφλιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr