Αυξήθηκε ο αριθμός των αργυροπελεκάνων που είναι είδος υπό εξαφάνιση

Αυξήθηκε ο αριθμός των αργυροπελεκάνων που είναι είδος υπό εξαφάνιση

Θετική είδηση για το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο - Eχουν δημιουργήσει νέες αποικίες με την πιο πρόσφατη εγκαθιδρυμένη στον ταμιευτήρα της Κάρλας

Αυξήθηκε ο αριθμός των αργυροπελεκάνων που είναι είδος υπό εξαφάνιση
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον πληθυσμό στην Ελλάδα των αργυροπελεκάνων, ενός σπάνιου είδους που τελεί υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με την πανελλαδική απογραφή, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε 30 υγρότοπους, οι αργυροπελεκάνοι έχουν δημιουργήσει νέες αποικίες με την πιο πρόσφατη εγκαθιδρυμένη στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγρότοπους της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Να σημειωθεί, ότι στη λίμνη Μικρή Πρέσπα φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (περίπου 1200 ζευγάρια) και σε εθνικό επίπεδο, πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Συνολικά πάντως, καταγράφηκαν 3564 αργυροπελεκάνοι σε 16 υγρότοπους και 684 ροδοπελεκάνοι σε 9 υγρότοπους, ενώ παρουσία και των δύο ειδών καταγράφηκε σε 8 από τους 30 υγρότοπους στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απογραφή.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η περιοχή της Κάρλας έχει ήδη μεγάλη σημασία για τους αργυροπελεκάνους, αλλά η διατήρηση της αναπαραγωγής τους εκεί θα εξασφαλιστεί μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως και όπως πρέπει το υγροτοπικό κομμάτι της λίμνης καθώς, σε λίγους μήνες, η υφιστάμενη νησίδα φωλιάσματος, θα πάψει να υπάρχει λόγω της ανόδου της στάθμης. Νέα αποικία παρατηρήθηκε και στην λίμνη Κερκίνη όπου το 2003 φώλιασαν, για πρώτη φορά, αργυροπελεκάνοι.

Συγχρόνως, η απογραφή αποκάλυψε τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος από μεγάλο αριθμό πελεκάνων. Οι υγρότοποι αυτοί βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους αναπαραγωγής και συμβάλλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τέτοιοι είναι οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας - Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα - και ο ταμιευτήρας Πολυφύτου, η λίμνη Βόλβη, στην Κεντρική Μακεδονία και οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου, στη Δυτική Πελοπόννησο.

Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και αφορούσε στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων: του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα. Η απογραφή έγινε σε συνεργασία με δέκα από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και συνολικά στην καταγραφή συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα, στελέχη των Φορέων Διαχείρισης, μέλη των 2 ΜΚΟ και εθελοντές  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης