40.000 θύματα από την άνοδο της θερμοκρασίας!

40.000 θύματα από την άνοδο της θερμοκρασίας!

Τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων πλήττουν κυρίως οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών καθώς τα μέσα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα νοικοκυριά υψηλών εισοδημάτων.

Η έλλειψη πρασίνου, οι χρήσεις γης και η πυκνότητα της δόμησης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας και οι Δυτικές συνοικίες να εμφανίζουν διπ

40.000 θύματα από την άνοδο της θερμοκρασίας!

Τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων πλήττουν κυρίως οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών καθώς τα μέσα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα νοικοκυριά υψηλών εισοδημάτων.

Η έλλειψη πρασίνου, οι χρήσεις γης και η πυκνότητα της δόμησης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας και οι Δυτικές συνοικίες να εμφανίζουν διπλάσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα βόρεια προάστια.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών αποδεικνύουν ότι όταν η θερμοκρασία στην οδό Στουρνάρα στην Αθήνα είναι 39 βαθμοί Κελσίου, η αντίστοιχη θερμοκρασία στην Ηλιούπολη μπορεί να είναι 10 βαθμοί χαμηλότεροι!

Τα στοιχεία παρουσίασε την Τρίτη ο καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης, σε κοινή εκδήλωση της ομάδας κτιριακού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής, ενεργειακής και κλιματικής αλλαγής.   

Σύμφωνα με τον κ. Σανταμούρη όταν ένα κτίριο στα βόρεια προάστια της Αθήνας καταναλώνει για κλιματισμό 6,5 κιλοβατώρες το μήνα, το ίδιο κτίριο σε υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου καταναλώνει 14,2 κιλοβατώρες, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια, πράγμα που συνεπάγεται  μεγαλύτερο κόστος.

Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης είναι απαγορευτικό σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, που είναι και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εκείνες που επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Κλείσιμο

Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου

Μετρήσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 70 κατοικίες υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας χωρίς κλιματισμό, την περίοδο του μεγάλου καύσωνα το καλοκαίρι του 2007, απέδειξαν ότι η εσωτερική θερμοκρασία έφτασε ως τους 40 βαθμούς. Εάν αυξηθεί κατά 2 βαθμούς, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι στην Αθήνα θα έχουμε 30.000-40.000 θύματα.     

Μόνο στο δήμο Αιγάλεω το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης των αναγκών του κλιματισμού ανέρχεται ετησίως σε 15 εκ. ευρώ ή περίπου 430 ευρώ ανά οικογένεια και ένας από τους λόγους είναι η ακαταλληλότητα των κτιρίων τα οποία  χαρακτηρίζονται από παλιές κατασκευές (χωρίς μόνωση, διπλά τζάμια κ.α).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η μέση χρήση κλιματισμού μιας οικογένειας είναι 100 ευρώ ή κατά 12,5 ευρώ ανά άτομο. Στα χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσεται στα 195 ευρώ ανά οικογένεια που αντιστοιχεί σε 87 ευρώ ανά άτομο!

Ο κ. Σανταμούρης  εκτιμά ότι χρησιμοποιώντας σύγχρονα δομικά υλικά μπορούμε να μειώσουμε έως και 6% τη θερμοκρασία και να έχουμε τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

Προσθέτει μάλιστα ότι για να αντιμετωπιστεί το κλιματικό αδιέξοδο, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμό των κτιρίων, με το κράτος να αναλαμβάνει την χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων προς ανακούφιση τω ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης