Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
«Σκάντζα» τα Προσφυγικά με το κτίριο του ΤΕΕ
Αλλοι φεύγουν (όπως ο ΠΑΟ), άλλοι έρχονται.
Στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα μετακομίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, βάζοντας ταφόπλακα στην αξιοποίηση οικοπέδου 1.800 τ.μ. επί των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο το ΤΕΕ είχε εξαγοράσει από το 1972 με σκοπό τη δημιουργία ιδιόκτητων γραφείων.
Οι προσπάθειες των κατοίκων των Εξαρχείων να διασώσουν από το τσιμέντο έναν από τ
Αλλοι φεύγουν (όπως ο ΠΑΟ), άλλοι έρχονται.
Στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα μετακομίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, βάζοντας ταφόπλακα στην αξιοποίηση οικοπέδου 1.800 τ.μ. επί των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο το ΤΕΕ είχε εξαγοράσει από το 1972 με σκοπό τη δημιουργία ιδιόκτητων γραφείων.
Οι προσπάθειες των κατοίκων των Εξαρχείων να διασώσουν από το τσιμέντο έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του κέντρου ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του Επιμελητηρίου και το οικόπεδο προορίζεται πλέον για ανταλλαγή με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό τη δημιουργία πάρκου πρασίνου.
Ως αντάλλαγμα το Επιμελητήριο θα λάβει επιφάνεια περίπου 8.000 τ.μ., η οποία καλύπτει τις ανάγκες στέγασης τεσσάρων κτιρίων του που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα. Για τα κτίρια αυτά σε ετήσια βάση το ΤΕΕ δαπανά σε ενοίκια 1,2 εκατ. ευρώ.
Ο δρόμος για την ανάπλαση των προσφυγικών άνοιξε πριν από λίγους μήνες όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να κηρύξει ως διατηρητέα κτίρια και τις οκτώ ιστορικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι οποίες αποτελούν μνημεία των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η πρόταση του ΤΕΕ προς τον Δήμο Αθηναίων στον οποίο ανήκει το κτήμα των Αμπελοκήπων (έκταση 200 στρεμμάτων) και κατ’ επέκταση τα προσφυγικά βρήκε ευήκοα ώτα από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το ΤΕΕ, χτες, δεσμεύτηκε να περάσει σύντομα από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Περίπου 20 εκατ. ευρώ το κόστος της ανάπλασης
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδέας είναι να ξεπεραστούν νομικής και πολεοδομικής φύσης εκκρεμότητες και να υπάρξει η συναίνεση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία το Δημοσίου), φορείς οι οποίοι έχουν συμφέροντα στην περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών και σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη τάσσονται αρχικά θετικοί στη φιλοξενία του ΤΕΕ.
Ο δήμαρχος της Αθήνας αποκάλυψε ότι έχει ενημερώσει σχετικά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος -όπως είπε- εμφανίζεται πρόθυμος να συνδράμει την προσπάθεια του Επιμελητηρίου και με τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του.
Από τα συνολικά 228 διαμερίσματα των προσφυγικών πολυκατοικιών, τα 140 ανήκουν στην ΚΕΔ, τα 40 έχουν απαλλοτριωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με σκοπό να γκρεμιστούν και τα υπόλοιπα ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι τα συντηρούν και κατοικούν μέσα σε αυτά.
Η επιφάνεια των προσφυγικών πολυκατοικιών ανέρχεται σε 14,5 στρέμματα, από τα οποία το 70% είναι οι ελεύθεροι χώροι. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, το κόστος των παρεμβάσεων για την ανάπλαση της περιοχής και τις επεμβάσεις στα κτίρια του μοντέρνου κινήματος από πλευράς αρχιτεκτονικής θα είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι εάν το Επιμελητήριο κατασκεύαζε από την αρχή ένα κτίριο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 20 εκατ. ευρώ, αλλά το πραγματικό κόστος θα φανεί όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές κ.ά.) οι οποίες θα δείξουν το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα αφορούν στους εσωτερικούς χώρους, αφού στο κέλυφος λόγω του χαρακτήρα τους (παραδοσιακά διατηρητέα μνημεία) δεν επιτρέπεται να γίνουν παρεμβάσεις. Το ΤΕΕ προτίθεται να καλύψει τη δαπάνη είτε με τραπεζική χρηματοδότηση είτε με χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα αναπλάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, η αγοραία αξία του οικοπέδου του ΤΕΕ στη Χαριλάου Τρικούπη έχει προσδιοριστεί στα 10 εκατ. ευρώ, όπως όμως είπε η ανταλλαγή με τα προσφυγικά δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία, καθώς αυτά αξίζουν πολύ περισσότερα.
Εκτιμάται ότι για τις ανάγκες του ΤΕΕ θα απαιτηθούν συνολικά τέσσερα κτίρια των προσφυγικών πολυκατοικιών (υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει υπόγειο αμφιθέατρο), ενώ στα υπόλοιπα, πέραν των νομίμως κατοικημένων, μπορούν να υλοποιηθούν προτάσεις για τη στέγαση ενός Μουσείου των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών νοσηλευομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» κ.λπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr