Μόλις 78 οι ΧΑΔΑ έναντι 1.125 το 2005 απαντά το υπ. Περιβάλλοντος στην Κομισιόν

Μόλις 78 οι ΧΑΔΑ έναντι 1.125 το 2005 απαντά το υπ. Περιβάλλοντος στην Κομισιόν

Την επιβολή προστίμου 71 χιλ. ευρώ την μέρα για τις παράνομες χωματερές ζητά η Ευρωπαική Επιτροπή

Μόλις 78 οι ΧΑΔΑ έναντι 1.125 το 2005 απαντά το υπ. Περιβάλλοντος στην Κομισιόν
Ως ευθεία αναγνώριση των έντονων προσπαθειών που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), μειώνοντας τον αριθμό τους από 1.125 το 2005 σε μόλις 78 σήμερα, χαρακτηρίζει την εισήγηση της Κομισιόν για νέα παραπομπή της χώρας μας στο "Ευρωδικαστήριο" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης.

Και αυτό, δεδομένου και του ύψους του προτεινομένου ημερήσιου προστίμου προς τη χώρα μας, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της σχετικής κλίμακας, σε αντίθεση εκείνου που επεβλήθη πρόσφατα σε άλλα κράτη μέλη που εξακολουθούν να παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Σήμερα, υπάρχουν μόλις 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά. Στους χώρους αυτούς απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Υπάρχουν επίσης 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Τρείς περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση".

Κλείσιμο
Όπως σημειώνεται "η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση. Είναι εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, "ήδη, από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των Δήμων αποκαθίστανται 18. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχουμε διασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ".

Αντίστοιχα, τονίζεται ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, έχει τη στήριξή μας, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη για την ολοκλήρωση του εθνικού στόχου. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

Άλλωστε, το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών θα γλυτώσουν τη χώρα από πρόστιμα και θα αυξήσουν την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Στόχοι που εντάσσονται άλλωστε στην πολιτική της Ε.Ε. για την αειφόρο διαχείριση των πόρων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης