Μπαίνουν ιδιώτες στα σκουπίδια της Αττικής

Μπαίνουν ιδιώτες στα σκουπίδια της Αττικής

Με… δανεικά τεύχη δημοπράτησης ξεκινά η πρώτη φάση του διαγωνισμού – Σοβαρές διαφωνίες από μέλη του ΕΔΣΝΑ

Μπαίνουν ιδιώτες στα σκουπίδια της Αττικής
Σε fast track διαδικασίες βάζει η κυβέρνηση τους τέσσερις διαγωνισμούς για τα απορρίμματα της Αττικής, εν μέσω όμως σοβαρών επιφυλάξεων  από δημάρχους του λεκανοπεδίου αλλά και εργολάβους, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εκχώρηση των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Χθες το πρωί παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκου Μαντζούφα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου (ΕΔΣΝΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, κάλεσε το 60μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Ειδικό Γραμματέα για την φιλοσοφία και την πορεία των ΣΔΙΤ.

Νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου είχε εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεύχη θα είναι ίδια με εκείνα που προκηρύχθηκαν τα άλλα εργοστάσια στην περιφέρεια (Πελοπόννησο, Ηλεία, Δυτική Μακεδονία κα.) ώστε να γίνει η προεπιλογή καθώς τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού θα καθοριστούν στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου που έπεται.

Συνολικά τα τέσσερα εργοστάσια θα επεξεργάζονται 1,35 εκ. τόνους σκουπιδιών (έως 200 τόνους την ημέρα), αν και λόγω της κρίσης εκτιμάται ότι μετά βίας αγγίζουν το 1,1 εκ. τόνους

Να εξαιρεθεί η Φυλή

Σοβαρές πάντως διαφωνίες για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών   διατυπώνουν μέλη του ΕΔΣΝΑ, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση για να καλύψουν την δική τους συμμετοχή.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έγινε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου του δημάρχου Φυλής και Άνω Λιοσίων κ. Δημήτρη Μπουραίμη. «Αποικιοκρατία ή ΣΔΙΤ;» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι θα γίνουν έργα που ενώ το δημόσιο σχεδιάζει να βάλλει τα μισά λεφτά, το γενικό κουμάντο θα κάνουν ιδιώτες.

«Όταν μετά από 27 χρόνια τα έργα αυτά θα παραδοθούν στο δημόσιο θα είναι πλήρως απαξιωμένα καθώς έως τότε οι τεχνολογίες και οι τεχνικές θα έχουν αλλάξει δραστικά». Ο δήμαρχος Φυλής αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς η Φυλή, είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός εν λειτουργία «σκουπιδοφάγος» της Αττικής με υποδομές, που σύμφωνα με το δήμαρχο έχει ημερομηνία λήξης το 2014. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε η Φυλή να εξαιρεθεί από την διαδικασία της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς όπως είπε ότι προβλεπόταν από το σχεδιασμό η Φυλή το έχει κάνει (εργοστάσιο και ΧΥΤΑ).

«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιωτικοποίηση»

«Σε όσους μιλάνε για συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες απαντάμε ξεκάθαρα. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Άλλοι μπορεί να χρωστάνε. Εμείς όχι. Προχωράμε ανεπηρέαστοι, με διαφάνεια, με διάλογο, με αυστηρή τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους να «βάλλουν πλάτη» έστω και αν διαφωνούν.

Επισήμανε μάλιστα για να καθησυχάσει τα ανήσυχα πλήθη ότι δεν θα πειραχθούν θέσεις εργασίας, δεν θα εκτιναχθεί το τέλος χρήσης που θα πληρώνει ο δημότης και ότι η ανακύκλωση θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια της επιλογής του αναδόχου. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ) η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού 

Νωρίτερα ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο μοντέλο των ΣΔΙΤ που όπως είπε είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος εκτέλεσης των έργων στην ΕΕ και δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Πρόκειται για μία ενοποίηση της ευθύνης των έργων που ο ιδιώτης θα βάλλει χρήματα μαζί με το ΕΔΣΝΑ και θα έχει την ευθύνη για λογαριασμό του Συνδέσμου της συντήρησης και λειτουργίας των εργοστασίων» είπε. Όπως τόνισε τον τελευταίο χρόνο στην ΕΕ χρηματοδοτήθηκαν αντίστοιχα έργα ύψους 6 δις. ευρώ. Οι διαγωνισμοί θα είναι ανοιχτοί σε δοκιμασμένες τεχνολογίες (απορρίπτονται όσες είναι σε πειραματικό στάδιο). «Η καύση είναι πολύ ακριβή σαν τεχνική και για αυτό ενδεχομένως να μην χρησιμοποιηθεί» ανάφερε ο ΓΓ ΣΔΙΤ.

Στα 45 ευρώ ο τόνος το τέλος για το ΧΥΤΑ

Για το 2013 το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να διατηρηθεί στα 45 ευρώ ανά τόνο το τέλος χρήσης για τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Σε συνάρτηση με τη μείωση του όγκου των εισερχόμενων απορριμμάτων, οδηγεί σε μείωση του συνόλου της εισφοράς των δήμων για το 2013 σε ποσοστό της τάξης του 14 %. Η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ μέχρι την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης κοστολόγησης υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, οπότε και το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα κληθεί να λάβει νέα απόφαση.

Για το 2011, το συσσωρευμένο χρέος του πρώην ΕΣΔΚΝΑ (τον διαδέχτηκε ο ΕΔΣΝΑ) ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι διεκδικήσεις αναδόχων έργων του Συνδέσμου (εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης -ΕΜΑΚ) που ανέρχονται σε περίπου άλλα 50 εκ. ευρώ.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Συνδέσμου υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στα 100 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 43,7 εκ. ευρώ αφορούν πληρωμές αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους Φυλής και Ασπροπύργου για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.





Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης