«Δεν έκαναν τίποτα για τον Ασωπό»

«Δεν έκαναν τίποτα για τον Ασωπό»

Για «φλύαρη θαθολογία» και αδράνεια κατηγορούν οι πολίτες των Οινοφύτων

«Δεν έκαναν τίποτα για τον Ασωπό»
Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, πέραν από μία «φλύαρη θαθογολία» δεν συντελέστηκε στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της επικίνδυνης τοξικής ρύπανσης που έγινε η αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα, με πρωταγωνιστές τις μεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές βιομηχανίες.

Τη διαπίστωση κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου και την τιμωρία των υπαιτίων, επικρίνοντας την πολύχρονη αδράνεια αλλά και την αναβλητικότητα του ΥΠΕΚΑ ακόμη και σε σωστά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αλλά έμειναν (δυστυχώς) μόνο στα χαρτιά.

Αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι στάθηκε η σύνοψη των συμπερασμάτων από την ομάδα εργασίας που είχε συστήσει η τέως ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, προ μηνών, κάνοντας λίγες μέρες πριν από την απομάκρυνσή της από το υπουργείο (αρχές Αυγούστου) έναν απολογισμό της Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού για την υλοποίηση των μέτρων για την περιοχή.

Το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΙΤΑΤ αποτυπώνει τις έντονες διαφωνίες που υπήρξαν ως προς τις διαπιστώσεις της επιτροπής αλλά και τη ρήξη των παραγόντων των Οινοφύτων με την πρώην γενική γραμματέα, παρότι οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν στενά στο παρελθόν.

«Από τη μελέτη του εγγράφου προκύπτει πως ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει στην πράξη για την αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος και πως ό,τι ορθό έχει εξαγγελθεί από την πολιτεία είτε έχει κολλήσει στη λάσπη της γραφειοκρατίας (κεντρικό διυλιστήριο) είτε πάει για παράταση εφαρμογής (ΚΥΑ 20488/2010 του Ασωπού)», αναφέρει το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι οι δράσεις της πολιτείας δεν έχουν σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα του επείγοντος όπως επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Επείγοντα χαρακτηρίζονται μόνο τα έγγραφα…».
Κλείσιμο

Το ΙΤΑΠ επικρίνει σφοδρά την απόφαση για παράταση στην εφαρμογή της ΚΥΑ 20488/2010 του Ασωπού που είχε θεσπίσει η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέροντας ότι «η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναβάλλεται διαρκώς στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, εξυπηρετώντας τους ισχυρούς εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και είναι λυπηρό που η Ειδική Γραμματεία και η επιτροπή προτείνουν σήμερα και άλλη παράταση».
Κάνει λόγο για εγκατάλειψη του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά και της αγροτικής παραγωγής. «Σήμερα ο Ασωπός δέχεται και ξεπλένεται από χιλιάδες κυβικά καθαρού νερού που διοχετεύει η ΕΥΔΑΠ ως περίσσευμα. Κάλλιστα θα μπορούσαν αυτά τα νερά να χρησιμοποιηθούν για να έχουν καθαρό ποτιστικό νερό οι αγρότες της περιοχής και να λυθεί οριστικά το θέμα της ποιότητας και ασφάλειας των τοπικών αγροτικών προϊόντων».

Διαφωνίες διατυπώνονται και στο σχέδιο για τη μεταφορά βιομηχανικών αποβλήτων στον βιολογικό της Μεταμόρφωσης. Όπως αναφέρουν δεν δίνεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα και αναβάλλεται για το μέλλον η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή του Ασωπού από τους ενδιαφερόμενους.

«Η χωροταξική τακτοποίηση της περιοχής δεν μπορεί να είναι σημειακή και με τη λογική της «τακτοποίησης των αυθαιρέτων», αλλά συνολική. Δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη να μιλάμε για «...θεσμοθέτηση κατάλληλων χώρων ΒΙΠΕ...» όπου βολεύει τον καθένα, αλλά για έναν οργανωμένο και εξοπλισμένο με υποδομές χώρο ΒΙΠΕ που θα περιλαμβάνει «όλα τα εργοστάσια της περιοχής».

Οι διαφωνίες επεκτείνονται στην υδροδότηση της βιομηχανίας με καθαρό νερό από τον Μόρνο και με κρατική χρηματοδότηση. «Η βιομηχανία που ρύπανε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και δεν μπορεί πια ούτε η ίδια να τον χρησιμοποιήσει είναι υποχρεωμένη, με δικά της έξοδα, να φροντίσει για την υδροδότησή της αλλά και την υδροδότηση των πληθυσμών που εξαιτίας της δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» αναφέρει το ΙΤΑΠ, που βλέπει να περιορίζεται μόνο στις εξαγγελίες η εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευθύνης που θα επέβαλε το κόστος υλοποίησης των μέτρων στους ρυπαίνοντες βιομήχανους. Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει αποκαλύψει ποιες δραστηριότητες ευθύνονται για τη ρύπανση στην περιοχή.

Στα επιπλέον παράδοξα που συμβαίνουν στον Ασωπό, παρά το γεγονός ότι για την πολιτεία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, το γεγονός ότι ακόμη ο Ασωπός δεν υπάρχει στον χάρτη της ελληνικής πολιτείας αλλά και η απουσία Μητρώου Βιομηχανιών.

Η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταγράψει ούτε τις δραστηριότητες που έχει η ίδια έχει αδειοδοτήσει! Εχει χρηματοδοτηθεί πολλές φορές η καταγραφή τους, χωρίς ολοκληρωμένο και αξιόπιστο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι κατά δήλωση των βιομηχάνων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης