Βούρκος και πάλι ο Ασωπός, τοξικές ουσίες στα λαχανικά

Βούρκος και πάλι ο Ασωπός, τοξικές ουσίες στα λαχανικά

Βράδυ ξεφορτώνουν τα απόβλητα στο ποτάμι οι βιομηχανίες των Οινοφύτων  -  SOS από τον Συνήγορο του Πολίτη για το νερό και για προϊόντα από τη Βοιωτία

Βούρκος και πάλι ο Ασωπός, τοξικές ουσίες στα λαχανικά
Καλά κρυμμένοι  παραμένουν οι σκελετοί της ρύπανσης στον Ασωπό αφού πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού σκανδάλου, η πολιτεία εξακολουθεί να αδρανεί στην επιβολή αυστηρών κανόνων που θα συναιτήσουν τους μεγάλους ρυπαντές.  

Οι  τελευταίες μετρήσεις στο ποτάμι επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι η βιομηχανία δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο και επιβάλλει αναθεώρηση περιβαλλοντικών όρων και αυστηρά όρια στην ανίχνευση βαρέων μετάλλων, αλλά και ότι ο Ασωπός συνεχίζει να υποδέχεται τα τοξικά τους απόβλητα, με αποτέλεσμα οι αναλύσεις των δειγμάτων να εμφανίζουν περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου 2.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο!  

Οχυρωμένοι  πίσω από την κρίση συνεχίζουν  να ρυπαίνουν  
Κλείσιμο
Τόσο υψηλές συγκεντρώσεις δεν είχαν ανιχνευτεί ποτέ, υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν  το οικολογικό δράμα των Οινοφύτων  αφού στο παρελθόν οι μέγιστες τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Τί συμβαίνει  στον Ασωπό; Πολύ απλά οι βιομηχανίες  έχουν «ξεσαλώσει», είναι η απάντηση της πολιτείας.  

Οχυρωμένες πίσω από την κρίση και την βαθιά  ύφεση, εμφανίζονται ανήμπορες να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις αλλά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά όρια που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στα υγρά απόβλητα της βιομηχανίας που έχουν καθοριστεί στα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών ξεβράζονται νύχτα και Σαββατοκύριακα στον τοξικό βούρκο του ποταμού και αμέσως μετά από βροχή ώστε να ανακατεύονται με τα όμβρια ύδατα και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ρύπανσης.  

Ελάχιστες είναι  οι βιομηχανίες (ανάμεσά τους η Pepsico, η ΕΛΒΑΛ, και ο Μαϊλλης) που έχουν επενδύσει σε σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων αλλά ακόμη και για αυτά δεν έχει κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Για λουκέτα ούτε λόγος.  

Ακόμη και για τις επιχειρήσεις που πιάστηκαν στα πράσα να ρυπαίνουν και αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργία τους, μεταφέρουν την δραστηριότητα αλλού. Χαρακτηριστική περίπτωση γνωστή βιοτεχνία επεξεργασίας καρότου που τροφοδοτεί όλα τα super market, η οποία ενώ πιάστηκε να απορρίπτει στην Υλίκη τόνους λάσπης καρότων, έχει μεταφέρει την δραστηριότητα σε περιοχή πλησίον της λίμνης.   

1 εκ. κυβικά μέτρα  χάνονται από την  Υλίκη  
Πέρα από την  αδράνεια της ίδιας της βιομηχανίας, και η πολιτεία έχει να επιδείξει πολύ χαμηλά αντανακλαστικά στην περίπτωση του Ασωπού. Εκκρεμεί ακόμη η παροχή καθαρού βιομηχανικού νερού στην περιοχή των Οινοφύτων, όταν ο ταμιευτήρας της Υλίκης εμφανίζει λόγω ρηγμάτων ημερήσιες απώλειες νερού ύψους 1 εκ. κυβικών μέτρων!

Αυτό το νερό με ειδική μέριμνα και αντίστοιχα έργα αντί να χύνεται στον Ευβοϊκό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ασφαλές νερό τα εργοστάσια της περιοχής. Όμως η απάντηση από τα χείλη της πολιτείας είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να γίνουν τα αναγκαία έργα. 

Η ΕΥΔΑΠ, έχει ξεκινήσει να τροφοδοτεί με πόσιμο νερό από το Μόρνο τα Οινόφυτα αλλά παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται, υπάρχουν ακόμη οικισμοί στις γύρω περιοχές που δεν παίρνουν καθαρό νερό. «Η ΕΥΔΑΠ βάζει πλάτη, όμως δεν μπορεί να πληρώσει και την μεταφορά νερού από την Υλίκη στην βιομηχανία» αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί και παραδέχεται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή καθαρού νερού.  

«Θεσπίστε γρήγορα όρια για  το πόσιμο νερό» 
Την θέσπιση  αυστηρών ορίων στο πόσιμο νερό ζητά από το υπουργείο Υγείας πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από καταγγελίες κατοίκων των Οινοφύτων. Όπως σημειώνει «η καθυστέρηση επιτείνει τον υπαρκτό κίνδυνο για την δημόσια υγεία». 

Ειδική αναφορά  γίνεται από το Συνήγορο του Πολίτη και στις δειγματοληψίες που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου από τον ΕΦΕΤ, με τη συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΙΓΜΕ σε είδη μαναβικής της περιοχής της Βοιωτίας, στον απόηχο παλαιότερων μετρήσεων που εμφάνιζαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος) σε καρότα και πατάτες. 

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν ως τα τέλη του χρόνου όμως σύμφωνα  με πληροφορίες, τα δείγματα που έχουν  αναλυθεί μέχρι στιγμής δεν συσχετίζουν στατιστικά τα «μολυσμένα» τρόφιμα με το επιβαρημένο περιβάλλον.  
Λέγεται για  παράδειγμα ότι από τους εργαστηριακές  ελέγχους προκύπτει το ανεξήγητο  φαινόμενο  κάποια είδη μαναβικής που προέρχονται από «καθαρές» περιοχές που δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια βιομηχανικής ρύπανσης να παρουσιάζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από δείγματα που έχουν συλλεχθεί από τοποθεσίες που έχουν υποδείξει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή της Βοιωτίας!  

Το υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κλείσει τα μάτια στο παρελθόν στα ευρήματα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα, στηριζόμενο στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα ανώτατα όρια σε κάποιες βλαβερές ουσίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης