«Χαβούζες» αποβλήτων ακόμη και μέσα σε βιομηχανίες

«Χαβούζες» αποβλήτων ακόμη και μέσα σε βιομηχανίες

Ποιες περιοχές φωτογραφίζει εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ

«Χαβούζες» αποβλήτων ακόμη και μέσα σε βιομηχανίες
Ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί χώροι, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, η χαλυβουργία, το αλουμίνιο και η εξόρυξη χρυσού θα μπορούν να φιλοξενήσουν μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων για λογαριασμών των ίδιων ή και τρίτων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ μετά από καθυστερήσεις ετών, είναι ο καθορισμός των κριτηρίων χωροθέτησης μονάδων ΕΑ, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για προτάσεις χώρων από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν αντίστοιχες μονάδες. Έκτοτε όμως το θέμα μπήκε στο ψυγείο, με τους επαγγελματίες του χώρου να επικρίνουν την πολιτεία για επικίνδυνη αδράνεια.

Ο λόγος είναι ότι στους παραγωγούς επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων συγκαταλέγεται μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση λόγω απουσίας εξειδικευμένων χώρων διάθεσης ΕΑ.
Κλείσιμο

Το Θριάσιο Πεδίο και η Ανατολική Αττική στην περιοχή της Αττικής, τα Οινόφυτα στη Βοιωτία, η Ανατολική Φθιώτιδα και η Κεντρική Εύβοια στην Στερεά Ελλάδα, ο άξονας Λάρισας-Βόλου στη Θεσσαλία, η Σίνδος στην Κεντρική Μακεδονία, η Πτολεμαίδα στη Δυτική Μακεδονία, τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο, φιγουράρουν στη λίστα που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις περιοχές που εμφανίζουν σημαντικές ποσότητες ΕΑ.

Κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για τις περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για να υποδεχτούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις.    

Λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία και λατομεία

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε στις 7 Δεκεμβρίου το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο επανέρχεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας με σκοπό την διαχείριση χιλιάδων θαμμένων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων αλλά και όσων παράγονται καθημερινά από την βιομηχανία που άλλα εξάγονται σε εξουσιοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό (Γερμανία, Σουηδία κ.α) με τεράστιο κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είτε διακινούνται παράνομα και θάβονται σε κοινές χωματερές, προκαλώντας σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Νίκος Αλεξόπουλος, στις προτεινόμενες περιοχές υποδοχείς ΕΑ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία, ορυχεία μεταλλευμάτων και εξοφλημένα λατομεία αδρανών υλικών.

Επιτρέπεται επίσης η δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σημαντικές ποσότητες παραγωγής ΕΑ όπως μονάδες παραγωγής χαλυβουργίας, μονάδες παραγωγής αλουμινίου, μονάδες παραγωγής σιδερονικελίου, εξόρυξης χρυσού προς εξυπηρέτηση των ίδιων ή και τρίτων.

Απαγορεύονται αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε προστατευόμενες περιοχές (φύσης, τοπίου, αρχαιολογικούς χώρους κ.α), σε περιοχές που προκαλείται σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης όπως κατοικία, τουρισμός, γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς επίσης και σε περιοχές υδροληψίας.  

Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν. Στο παρελθόν το υπουργείο έκανε λόγο για δύο έως τρεις, θεωρώντας ότι είναι ένας ικανός αριθμός για να εξυπηρετήσει όλη την χώρα.

Είναι φυσικό όμως οι χώροι αυτοί να συγκεντρώνουν μεγάλη δυσκολία για να υποδεχτούν αντίστοιχης φύσης έργα κυρίως λόγο της διστακτικότητας των τοπικών αρχόντων να δώσουν την συγκατάθεσή τους αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης