Στο μάτι του ΟΗΕ οι ελληνικοί ρύποι

Στο μάτι του ΟΗΕ οι ελληνικοί ρύποι

Κεκλεισμένων των θυρών και σε συνεχείς επαφές με το επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετατρέποντας σε στρατηγείο τους τη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.

Δουλειά των ελεγκτών είναι να «ξεσκονίσουν» το εθνικό σύστημα καταγραφής των ρύπων, που πριν από λίγους μήνες κόστισε στη χώρα μας τον τρίμηνο αποκλεισμό της από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου τ

Στο μάτι του ΟΗΕ οι ελληνικοί ρύποι

Κεκλεισμένων των θυρών και σε συνεχείς επαφές με το επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετατρέποντας σε στρατηγείο τους τη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.

Δουλειά των ελεγκτών είναι να «ξεσκονίσουν» το εθνικό σύστημα καταγραφής των ρύπων, που πριν από λίγους μήνες κόστισε στη χώρα μας τον τρίμηνο αποκλεισμό της από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της εξαμελούς επιτροπής του ΟΗΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα και περιλαμβάνουν τη λειτουργία του συστήματος και τη στελέχωσή του, καθώς και τα στοιχεία της απογραφής του 2006, που παρέδωσε την περασμένη άνοιξη στην Ε.Ε. το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η επίσκεψη της ομάδας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η επιτροπή για την κλιματική αποφάσισε να δώσει περίοδο έξι μηνών στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσει το σύστημα καταγραφής των ρύπων μετά τη διαπίστωση των ελεγκτών ότι ο μηχανισμός υπολειτουργούσε.

Το πρόβλημα είχε ανακύψει όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε πριν από έναν χρόνο να διακόψει τη συνεργασία του με την επιστημονική ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον καθηγητή κ. Δημήτρη Λάλα, η οποία για 10 περίπου χρόνια ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και καταγραφή των αερίων του θερμοκηπίου.

Το υπουργείο όμως καθυστέρησε να προετοιμάσει τις δομές του διάδοχου συστήματος, με αποτέλεσμα την τρίμηνη αποχή μας από το Κιότο. H ομάδα επιστημόνων του υπουργείου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ζιώμα έπιασε δουλειά αρχές του χρόνου και έκτοτε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε η χώρα μας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΟΗΕ και ο μηχανισμός να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Κλείσιμο

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ αρνούνται να σχολιάσουν τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, δηλώνοντας ότι το εθνικό σύστημα καταγραφής δουλεύει στο ακέραιο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το πόρισμα της επιτροπής δεν θα βγει νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου, αν και μια… γεύση των ευρημάτων αναμένεται να πάρουν αύριο τα στελέχη του υπουργείου.

Με βάση τη διαδικασία, σε έξι περίπου εβδομάδες η επιτροπή θα στείλει στην Ελλάδα την έκθεσή της σχετικά με όσα έχει διαπιστώσει και η χώρα μας θα έχει δικαίωμα αντίλογου, σε σημεία που ενδεχομένως να απαιτούν την προσκόμιση στοιχείων και πρόσθετων διευκρινίσεων. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί το τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ προς τα τέλη του έτους, η οποία και αναμένεται να αποφασίσει την επανένταξη της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Κιότο.

Μέχρι τότε όμως η χώρα μας δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο Πρωτόκολλο του Κιότο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των ελληνικών επιχειρήσεων που αγοράζουν δικαιώματα ρύπων ότι ο τρίμηνος αποκλεισμός θα είναι επτάμηνος και… βάλε.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης