Δίνουν στρατόπεδα για φωτοβολταϊκά πάρκα

Δίνουν στρατόπεδα για φωτοβολταϊκά πάρκα

Το Δημόσιο παραχωρεί  με leasing για περιόδους 25 ετών συνολικές εκτάσεις 200 τετρ. χιλιομέτρων για την παραγωγή ηλεκτρισμού

Δίνουν στρατόπεδα για  φωτοβολταϊκά πάρκα
Τα ανενεργά στρατόπεδα που εδώ και καιρό επιδιώκει  να αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους  η κυβέρνηση – πρόσφατο παράδειγμα η “μουσειοποίηση” τριών εξ αυτών στην Βέροια – φαίνεται ότι θα δώσουν λύσεις και στην μεγαλεπήβολη προσπάθεια εξαγωγής ηλεκτρισμού που παράγεται από ηλιακή ενέργεια από την χώρα μας στην Ευρώπη. 

Όπως πληροφορείται  το protothema.gr, αυτή αποτελεί μία από τις παραμέτρους του σχεδίου “Helios”, τις γενικές γραμμές του οποίου παρουσίασε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Αμβούργο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το σχέδιο συνολικά προβλέπει την παραχώρηση, με ιδιαίτερα  γρήγορες διαδικασίες, συνολικών εκτάσεων της τάξης των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε γερμανικούς και όχι μόνο ομίλους, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτές μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που και τον στόχο της χώρας μας για 10πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος (στα 2200 μεγαβάτ το 2020) θα εξυπηρετήσουν και ηλιακή ενέργεια θα διοχετεύσουν, μέσω των απαραίτητων διασυνδέσων, στη Γερμανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Η Γερμανία αποτελεί τον ηγέτη στον χώρο των φωτοβολταϊκών  σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο έχει επιλέξει την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα, καθώς σταδιακά φαίνεται να απεμπλέκεται από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Η χώρα μας, με 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, εκτιμάται ότι διαθέτει κατά 50% μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με την γερμανική επικράτεια.  

Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση 3 έως 10 GW (γιγαβάτ) ηλιακής ενέργειας κάτι που με μέσο κόστος επένδυσης περί τα 2 εκατ. ευρώ/ MW, (μεγαβάτ) παραπέμπει ακόμη και σε επενδύσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές η ενίσχυση των υποδομών σε δίκτυα. Το κόστος των τελευταίων, άλλωστε, θα ήταν δυνατό να καλυφθεί από τις επωφελούμενες χώρες με αντάλλαγμα ακριβώς την παραγόμενη από την Ελλάδα ενέργεια.  
Κλείσιμο

Η Αθήνα υπολογίζει ότι από την παραγόμενη ενέργεια, περί το 30% θα διατίθεται στην Ελλάδα και  η υπόλοιπη θα εξάγεται. Εκτιμάται, δε, ότι είναι η εφικτή η εμπλοκή  στο όλο σχέδιο και των πέντε  εγχώριων μονάδων κατασκευής φωτοβολταϊκών  πάνελς καθώς και η δημιουργία συνολικά 60.000 θέσεων απασχόλησης.

Τα ανενεργά στρατόπεδα της Βορείου Ελλάδος μοιάζουν ως ιδανική περίπτωση για την  υποδοχή φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ  εκτάσεις αναζητούνται τόσο σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας όσο και  με την ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να διαθέσει τα ανενεργά της ορυχεία.  

Ένα μεγάλο, βεβαίως, μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι δυνατό να προέρχεται από τα νησιά και την Πελοπόννησο  και να ...ανηφορίζει προς την Ευρώπη είτε μέσω του υποβρύχιου καλωδίου που μας συνδέει με την Ιταλία είτε μέσω των βόρειων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης