Εκπαιδευτικά βίντεο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών προβάλλονται στα σχολεία

Εκπαιδευτικά βίντεο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών προβάλλονται στα σχολεία

Μαθητές από όλη την Ελλάδα ενημερώνονται για τις δασικές πυρκαγιές, την αξία της πρόληψης, αλλά και τον ρόλο του δάσους ως «ασπίδα» στην κλιματική κρίση, μέσα από βίντεο και εκπαιδευτικό υλικό που στοχεύει στην ενεργή κινητοποίησή τους για την προστασία των δασών

Pyrkagies_WWF
Με στόχο την αναγνώριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και την ουσιαστική κινητοποίηση των μαθητών για την προστασία των δασών μας με όχημα την πρόληψη και την ενημέρωση, το WWF Ελλάς δημιούργησε 4 εκπαιδευτικά βίντεο (δύο για την Πρωτοβάθμια και δύο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) που θα ξεκινήσουν να προβάλλονται σε σχολεία της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF που ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί στρατηγικό πυλώνα δράσης τους. Μέσα από τη δημιουργία των συγκεκριμένων βίντεο, αλλά και ενός πλήρους εκπαιδευτικού υλικού, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα αυτό καλύπτει έναν διπλό στόχο: προσφέρει αφενός στους εκπαιδευτικούς νέα πολύτιμα και σύγχρονα εργαλεία για να προσεγγίσουν και να δουλέψουν με τους μαθητές τους το κρίσιμο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, και αφετέρου στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις γύρω από το θέμα της πρόληψης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εκπαιδευτικό βίντεο: Ο Παντελής Πουαρό και το μυστήριο του καπνού
Μέσω αυτής της προσέγγισης, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στη σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των μαθητών όλων των ηλικιών (από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο) για ένα ζήτημα που, δυστυχώς, μας απασχολεί κάθε χρόνο, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ευαισθητοποιημένων πολιτών με περιβαλλοντική συνείδηση και ενεργό ρόλο στην προστασία των δασών.
Εκπαιδευτικό βίντεο: Οι 12 άθλοι του Παντελή
Συγκεκριμένα, μέσα από τα βίντεο επικοινωνούνται με απλό και ελκυστικό τρόπο, πληροφορίες για τη σχέση της κλιματικής κρίσης με τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, παρουσιάζονται τα κυριότερα αίτια των πυρκαγιών, ενώ δίνεται έμφαση στη σημασία της πρόληψης ως λύση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα διαφορετικά μέτρα πρόληψης, με στόχο την κινητοποίηση των μαθητών και την ανάληψη δράσης. Κάθε ένα από τα τέσσερα βίντεο συνοδεύεται από αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό με συγκεκριμένες προτάσεις δραστηριοτήτων, αλλά και συζητήσεων που μπορούν να λάβουν χώρα μέσα στην τάξη. Στόχος του συνοδευτικού αυτού υλικού είναι να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να πλαισιώσει κάθε βίντεο με τις κατάλληλες παιδαγωγικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν περαιτέρω τους μαθητές να κατανοήσουν το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στο παρόν αλλά και το μέλλον, να αποσαφηνίσουν σύνθετες έννοιες, όπως είναι αυτή της κλιματικής κρίσης, και να ενδυναμωθούν για να αναλάβουν δράση.

Κλείσιμο
Εκπαιδευτικό βίντεο: Δασικές πυρκαγιές -Το πρόβλημα και τα αίτια
Το υποστηρικτικό υλικό των εκπαιδευτικών και τα βίντεο, θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και στην Πλατφόρμα 21 του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η διάχυση και υλοποίηση του προγράμματος στο εθνικό δίκτυο σχολείων.

Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας
Στη χώρα μας, την τελευταία εικοσαετία, εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου, ενώ καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Λόγω της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα βλέπουμε πλέον πυρκαγιές αυξημένης έντασης, με μεγαλύτερη συχνότητα και με πιο καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινότητες. Οι φωτιές με τη σειρά τους επιταχύνουν την κλιματική κρίση απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα πίσω στην ατμόσφαιρα. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη. Με τη σωστή ενημέρωση, τον εντοπισμό των αιτιών των δασικών πυρκαγιών, το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πρόληψης και την ενδυνάμωση των πολιτών για να αναλάβουν ενεργό ρόλο, τα περιστατικά πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους μπορούν να μειωθούν αισθητά.

Σε μια χρονική συγκυρία που ευνοεί την καλλιέργεια δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτιμάται ότι, ενισχύοντας σήμερα την εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, σε βάθος χρόνου στη ζωή των σημερινών μαθητών και αυριανών ενηλίκων πολιτών, το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα έχει συμβάλλει στη θεμελίωση της γνώσης και την εμπέδωση των πρακτικών πρόληψης, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το φαινόμενο των σεισμών.

«Oι μαθητές είναι το μέλλον του πλανήτη μας. Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε χάρη στην υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη έχει ως στόχο να τους εφοδιάσει με όλη την επικαιροποιημένη γνώση και τις δεξιότητες για να κατανοήσουν το φλέγον θέμα των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τη σημασία της πρόληψης. Οι μελλοντικές γενιές μπορούν πια να εξοπλιστούν μέσα από τη σχολική κοινότητα με τα κατάλληλα εφόδια για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να διαλύσουν τους μύθους για τα αίτια των πυρκαγιών και να μετατρέψουν τη θεωρητική γνώση σε πράξη», σχολιάζει η Ναταλία Καλεβρά, Δασολόγος - υπεύθυνη του προγράμματος για το WWF Ελλάς. «Έχοντας στη διάθεσή τους σύγχρονα μέσα και επιστημονικά δεδομένα, θα εμπεδώσουν ένα σύνθετο και ευαίσθητο θέμα σε ασφαλές και θετικό περιβάλλον και θα είναι σε θέση να ενεργοποιηθούν τώρα, αλλά και στο μέλλον».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κόντρα ανάμεσα σε Παπανώτα και Χριστοπούλου - «Χουάνα η παρθένα, η Οδύσσεια μιας κατατρεγμένης»

Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν


Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μακρυπούλια


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης