Στο σφυρί Κτηματολόγιο και Βίλα Καζούλη!

Στο σφυρί Κτηματολόγιο και Βίλα Καζούλη!

Το δρόμο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και της σύμπραξης με ιδιώτες σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς του ΥΠΕΚΑ, ανοίγει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο σφυρί Κτηματολόγιο και Βίλα Καζούλη!
Το δρόμο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και της σύμπραξης με ιδιώτες σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς του ΥΠΕΚΑ, ανοίγει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το μείγμα της πολιτικής του υπουργού Περιβάλλοντος, απηχεί τις επιταγές του μνημονίου με σκοπό την επιτάχυνση των  διαδικασιών που καθυστερούν αλλά και την αναζήτηση λύσεων όπου ο δημόσιος τομέας, εμφανίζεται αναποτελεσματικός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει ακόμη και την ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ, με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή.

 Όπως είπε, η εταιρεία εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο (ο στόχος είναι να ενταχθούν στο Κτηματολόγιο 4,2 εκ. δικαιώματα μέσα στο 2011 και να ολοκληρωθεί το 2020) υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με ιδιώτες θα μπορούσε να φέρει τεχνογνωσία από το εξωτερικό που σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνολογιών θα άλλαζαν τον τρόπο λειτουργίας του.

Το σχέδιο, που παρουσίασε την Πέμπτη στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγραμματισμού του υπουργείου του, περιλαμβάνει επίσης την ενοποίηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ που σήμερα είναι διάσπαρτες και κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 10 εκ. ευρώ ετησίως.

Κλείσιμο
Από τα πρώτα ακίνητα του υπουργείου που θα βγουν προς αξιοποίηση είναι η βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.  

Τεχνοκράτες τραπεζίτες και ιδιώτες ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και στην λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, που έως τα τέλη του έτους υπολογίζεται να έχει έσοδα 1 δις, ευρώ. Πρόκειται για ένα εν δυνάμει «χρυσό» κουμπαρά του δημοσίου στον οποίο πηγαίνουν σήμερα τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους και στη συνέχεια και των αυθαιρέτων. Όπως είπε ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ για να μπορεί να υπάρξει ορθός προγραμματισμός των πόρων θα προωθηθούν συνεργασίες με ιδιώτες.

Το άνοιγμα του υπουργείου στον ιδιωτικό τομέα αντανακλάται και από την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων που σήμερα λιμνάζουν. Πρώτη στην λίστα αναμένεται να είναι η Ελληνικός Χρυσός που όπως αναφέρθηκε μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει πάρει το πράσινο φως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

«Παρόμοια σχέδια εάν τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να προχωρούν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση.

Το ΥΠΕΚΑ θα παίξει ρόλο-κλειδί και στην επιτάχυνση της αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι  θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει κατά περίπτωση και ξεχωριστά για κάθε ακίνητο τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, πράγμα που δημιουργεί μεγάλη ευελιξία στα επενδυτικά σχέδια.               
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης