Copernicus: Hotspot πυρκαγιών η Μεσόγειος - Σφοδρότεροι και συχνότεροι οι καύσωνες

Copernicus: Hotspot πυρκαγιών η Μεσόγειος - Σφοδρότεροι και συχνότεροι οι καύσωνες

Οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές - Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο καπνός μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα

foties-arxeio-main
Έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο προκαλούν οι διαπιστώσεις του προγράμματος γεωσκόπησης της ΕΕ Copernicus που λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κι αυτό επειδή η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών κι ενώ το κύμα καύσωνα αυξάνει τον κίνδυνο για νέες δασικές πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές, αν και μόνες οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πυροδοτούν πυρκαγιές, διότι χρειάζεται πηγή ανάφλεξης.

Αναζωπύρωση Νεκροταφείο Κρυονέρι


fwtia_evoia
Λίμνη Ευβοίας
fwtia_evoia1
Λίμνη Ευβοίας
Κλείσιμο


Η Υπηρεσία, που παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων και επίγειων σταθμών, προειδοποιεί ότι οι εκπομπές και η ένταση των δασικών πυρκαγιών αυξάνεται με ταχύτητα στην Τουρκία και τη Νότια Ιταλία.

Μάλιστα στην Τουρκία, η Ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη το 2003.

Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS.

fwtia_tourkia_copernicus
Δορυφορική εικόνα από το Copernicus Sentinel-3 που δείχνει τον καπνό από πυρκαγιές στην Τουρκία στις 30 Ιουλίου


«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών καθώς ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus Mark Parrington.


fwtia_tourkia1


Η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές από το τέλος του Ιουλίου.


Wildfires cause further devastation in Turkey, Greece


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.




Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πίνακας των μεταλλίων

Μάχη με το χρόνο των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση σε Βαρυμπόμπη - Εύβοια

Φωτιά στην Εύβοια: Εφιαλτικές ώρες για τις Ροβιές - Καλούν κατοίκους και τουρίστες να πάνε στην παραλία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης