Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: Ένας θησαυρός στη καρδιά της πόλης

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: Ένας θησαυρός στη καρδιά της πόλης

Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι απο τα πιο διάσημα και παλαιότερα πάρκα του νομού Αττικής.Η έκταση του χαρακτηρίζεται τεράστια και παραμένει σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής και ένας από τους μεγαλύτερους της Αθήνας

Το πάρκο προσφέρεται για βόλτα,γυμναστική,περπάτημα,παιχνίδι και χαλάρωση οποιαδήποτε ώρα της ήμερας.Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς μικροί και μεγάλοι,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγουν να περάσουν το χρόνο τους στη φύση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων όμως γνωρίζει μόνο για τη λίμνη του Άλσους,πράγμα που καθιστά τους υπόλοιπους χώρους απαξιωμένους δίχως λόγο.

Μία γρήγορη περιήγηση στους χώρους του Άλσους


Αν κανείς επισκεφθεί το πάρκο απο την πλησιέστερη είσοδο του Γηπέδου της ΑΕΚ θα αντικρίσει αρκετό κόσμο όλων των ηλικιών να γυμνάζεται υπαίθρια.Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των οργάνων γυμναστικής που είναι τοποθετημένα στο χώρο ή με εξοπλισμό που κατέχει ο άνθρωπος
peri1
Φυσικά, ταμπέλες και χάρτες δεν απουσιάζουν απο το χώρο.Ο επισκέπτης πάντα έχει επίγνωση της τοποθεσίας του στο πάρκο!

Ποδηλατόδρομοι με διάφορες κατευθύνσεις διευκολύνουν τη βόλτα στο Άλσος.Αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ποδηλάτων καθώς και των πεζών.

peri2
Κλείσιμο

Στη συνέχεια της βόλτας μπορεί κανείς να συναντήσει κιόσκια μέσα σε καταπράσινα μονοπάτια.Ακόμη,να περπατήσει μέσα σε αυτά,και να θαυμάσει τα ξεχωριστά είδη λουλουδιών,δέντρων και θάμνων .

peri3

Είναι φανερό πως υπάρχει ποικιλία βλάστησης.Τα φυτά έχουν ταξινομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει αρμονία στον χώρο και ο επισκέπτης να ενημερώνεται για κάθε δημιούργημα της φύσης που συναντά.


Η λίμνη. Ο πρωταγωνιστής του πάρκου

Είναι εμφανές το μέγεθος της λίμνης.Στο γκαζόν μπορούν μικροί και μεγάλοι να συχνάσουν είτε μόνοι είτε με συντροφιά.Φυσικά,και τα ζώα φαίνεται να αγαπούν αυτόν τον χώρο.Το τοπίο και η γαλήνια ατμόσφαιρα τα ηρεμεί και απολαμβάνουν τη βόλτα οσο και τα αφεντικά τους!

limni1


Τις απογευματινές ώρες το τοπίο είναι σαγηνευτικό.Το πάρκο ασφυκτιεί απο ζωή.Η νεολαία προτιμά να συχνάζει στο γκαζόν και στα παγκάκια περιμετρικά της λίμνης.Τα συντριβάνια της λίμνης γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά χάρη στον ειδικό φωτισμό τους.Γέλια,μουσική και πικνικ είναι αυτά που συναντά κανείς με την άφιξή του στο χώρο της λίμνης.

Γήπεδο τέννις

Πολλοί δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη του γηπέδου τέννις στο πάρκο.Το γήπεδο είναι μεγάλων διαστάσεων και βρίσκεται προς τη πλευρά της Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας.Μπορεί ο οποιοσδήποτε να προπονηθεί ελεύθερα!

tenis1



Η ιστορία των μετ.σταθμών της ΕΜΥ στο Άλσος

Από το 1955 αρχίζει η συστηματική καταγραφή των καιρικών δεδομένων του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ) με την εγκατάσταση του συμβατικού και επανδρωμένου ΜΣ σταθμού.Ο συμβατικός ΜΣ της Νέας Φιλαδέλφειας λειτούργησε απο το 1955 ως το καλοκαίρι του 2010, οπότε και έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού.Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, άρχισε να λείτουργει παράλληλα με τον συμβατικό ΜΣ, ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός στο Αλσος της Νέα Φιλαδέλφειας.

emi1


Ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός παύει να λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούλιο του 2011 οπότε και επιστρέφει σε λειτουργία.
Τέλος, από τον Φεβρουάριο του 2010 η Ε.Μ.Υ έχει προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην περίφραξη του χώρου του σταθμού όσο και μέσα στις εγκαταστάσεις που φιλοξενήται ο ΑΜΣ Φιλαδέλφεια με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση αλλά και την μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργικότητας του σταθμού.
Απο την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ)

Η ιστορία του ζωολογικού κήπου στο Άλσος

Από το 1955 άρχισε η συγκέντρωση ζώων και πτηνών και λειτούργησε υποτυπώδης Ζωολογικός Κήπος. Στις 25 Μαΐου 1986 έγιναν τα εγκαίνια του ζωολογικού κήπου που λειτούργησε μέχρι το 1995. Από τις 17 Οκτωβρίου 1995 αρχίζει η μεταφορά των αρκούδων στο φυσικό τους περιβάλλον (Περιβαλλοντικό Κέντρο “Αρκτούρος”, στο Νυμφαίο της Φλώρινας), στις 20 Μαΐου 1996 η απομάκρυνση των άγριων ζώων, που ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου 1997 με την απομάκρυνση του τελευταίου λιονταριού, και από τότε παύει η λειτουργία του ζωολογικού κήπου για άγρια ζώα.

Θερινός κινηματογράφος

Στις 26 Μαρτίου 1959 θεμελιώθηκε ο Δημοτικός Κινηματογράφος που βρίσκεται στην είσοδο του Αλσους.Κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο γεμίζει με επισκέπτες απο κάθε πλευρά της Αττικής.Απογευματινές και βραδινές προβολές είναι πάντα στη διάθεση των ανθρώπων.Οι ταινίες οι οποίες υπάρχουν στο πρόγραμμα είναι απο τις τελευταίες που κυκλοφορούν και υπάρχει ποικιλία για κάθε γούστο.


sinema1



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Μελίνα Κελαϊδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης