Μονοδάχτυλος δεινόσαυρος σε…pocket size!

Μονοδάχτυλος δεινόσαυρος σε…pocket size!

Παλαιοντολόγοι στην Κίνα έφεραν στο φως  το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου με μέγεθος ανάλογο περίπου όσο ένας μεγάλος παπαγάλος

Μονοδάχτυλος δεινόσαυρος σε…pocket size!
Παλαιοντολόγοι στην Κίνα έφεραν στο φως  το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου με μέγεθος ανάλογο περίπου όσο ένας μεγάλος παπαγάλος, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του.

Μάλιστα, το είδος αυτό εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex), ενώ είναι ο μόνος δεινόσαυρος με ένα δάχτυλο που έχει ποτέ βρεθεί.

Οι κινέζοι ερευνητές, υπό τον Τσινγκ Χου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με τον Μάικλ Πίτμαν από το Τμήμα Γεωεπιστημών του University College του Λονδίνου και τον Τζόνα Σουανιέρ από το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασαν το εύρημά τους στα "Πρακτικά" (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μονοδάχτυλος δεινόσαυρος, που πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus, ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι . Eξαίρεση αποτελούσε ο Τυραννόσαυρος που είχε δύο. Ήταν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχτηκαν τα σημερινά πουλιά. Ο νέος δεινόσαυρος εκτιμάται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος μικρότερο από ένα μέτρο και διέθετε σε κάθε χέρι ένα μόνο μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του.

Οι επιστήμονες θεωρούν τον Linhenykus monodactylus ένα εξελικτικό αξιοπερίεργο είδος και δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η εξέλιξη τον έκανε να χάσει στην πορεία τα άλλα του δάχτυλα, κάτι που είχε να κάνει με την φυσική επιλογή και την προσαρμογή του σε αυτήν.
Κλείσιμο

Το ασυνήθιστο μη πλήρες απολίθωμα (βρέθηκε μόνο ένα μέρος του σκελετού) ανακαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης