Σαμαράς: Διαβουλεύσεις τώρα για πρόγραμμα και πρόσωπα

Σαμαράς: Διαβουλεύσεις τώρα για πρόγραμμα και πρόσωπα

Οι όροι που θέτει ο Φ.Κουβέλης δεν δημιουργούν πρόβλημα, απαντά η ΝΔ - Πρωτοβουλίες Σαμαρά μέχρι το βράδυ για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα

Σαμαράς: Διαβουλεύσεις τώρα για πρόγραμμα και πρόσωπα
Αισιοδοξία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ ότι μετά και την πρωινή συνάντηση Βενίζελου-Κουβέλη θα προκύψει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέσα στην ημέρα.

Οι γαλάζιοι επιτελείς λένε ότι οι όροι που θέτει ο κ. Κουβέλης για προγραμματική σύγκλιση και «σύμπτωση» στη φερεγγυότητα των προσώπων, δεν δημιουργούν πρόβλημα. Στέλεχος περί τον κ. Σαμαρά έλεγε “γιατί αν κάναμε μόνοι μας κυβέρνηση δεν θα επιλέγαμε πρόσωπα με αναγνώριση και φερεγγυότητα; όσο για την προγραμματική σύγκλιση το πλαίσιο μπαίνει από την συμφωνία για την αλλαγή των όρων του Μνημονίου”.

Κατά την διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές και ενδεχομένως συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και ενδέχεται είτε να συναντηθούν οι τρείς τους είτε να πάνε μαζί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισημοποιήουν την συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Κουβέλη να δίνει ιδιαίτερη σημασία καθώς θέλει και με τα πρόσωπα να σηματοδοτείται προοδευτική κατεύθυνση της κυβερνητικής συνεργασίας που σημαίνει ότι βουλευτές με σκληρό δεξιό προφίλ θα πρέπει να αποκλειστούν ενώ υπάρχει και ερωτηματικό για πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που καλώς ή κακώς συνδέθηκαν με την τελευταία διετία.

Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα απέσυρραν την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα. Η καθαρή νίκη του κ. Σαμαρά, η διόμισι  μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πολύ μεγάλη διαφορά από τους δύο άλλους πιθανούς κυβερνητκούς εταίρους δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο κ. Βενιζέλος έχει αρχίσει να αποσύρει σταδιακά την αρχική του απαίτηση να μετέχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό να μην μαζεύει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Τώρα όμως ζητά να συμμετέσει οπωσδήποτε η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος συμφωνεί μεν αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από μία κατηγορία στελεχών στου εσωτερικό του κόμματός του.
Κλείσιμο

Το θέμα προκύπτει από τον κ. Κουβέλη ο οποίος ζητά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου για να ξεπεράσει τις εσωτερικές ενστάσεις στο κόμμα του που προβλέπει μεταξύ άλλων επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος στα προ του δεύτερου Μνημονίου δεδομένα. Αυτό όμως προσκρούει στην απαίτηση των ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών που έχουν αλλιώς υπολογίσει το πλαίσιο ενδεχόμενων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας. Ίσως προκύψει συμβιβασμός στο να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων όπως είναι όρος του δεύτερου Μνημονίου.

Κυβερνητικό σχήμα

Τον κορμό της κυβέρνησης θα τον ορίσει ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός ο οποίος θέλει να συμμετέχουν με δικά τους στελέχη και τα δύο άλλα κόμματα. “Γαλάζιο” στέλεχος πάντως έλεγε: “το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην συμμετέχει, αν θέλει ο κ. Βενιζέλος μπορεί να είναι και αντιπρόεδρος. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης κι ας μήν ορίσει δικούς της ανθρώπους”. Το πλαίσιο που βάζει ο κ. Σαμαράς είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν πολιτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να ορίσει εκείνος τα βασικά πρόσωπα για μία σειρά υπουργεία: το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Εξωτερικών, το Αμύνης, το Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, το Δικαιοσύνης, το Τουρισμού και το ΝΑυτιλίας. Φυσικά το πόσα τελικά θα κρατήσει θα εξαρτηθεί και από τις απαιτήσεις των άλλων. Όσον αφορά τα πρόσωπα συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε ότι “θα εκπλαγείτε” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πέρα από τα προσδοκώμενα. Από τα πολιτικά πρόσωπα πάντως υποψήφιοι είναι οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, Χαράλαμπος Αθανασίου (για το Δικαιοσύνης) Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος ΣΤαικούρας και Νότης Μηταράκης. Από τα εξωκοινοβουλευτικά ο κ. Τουρκολιάς υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας γνώστης των ναυτιλιακών θεμάτων και πιθανόν για θέση στο οικοκονομικό επιτελείο, όπως και ο κ. Γιάννης Μουρμούρας. Από τους παλιούς ο κ. ΒΑγγέλης Μειμαράκης διεκδικεί την προεδρία της Βουλής που θα απαιτεί και λεπτούς χειρισμούς λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση περισσοτέρων κομμάτων. Την θέση όμως αυτή διεκδικεί εναλλακτικά με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όσον αφορά την οικογένεια Μητσοτάκη θα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα ένας από τους δύο ή η κ. Μπακογιάννη ή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεχομένως το αποφασίσουν ενδοοικογενειακά ή μπορεί ο κ. Σαμαρά να ορίσει κατευθείαν τον κ. Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των προσώπων που πρέπει μαζί με το πολιτικό πλαίσιο να σηματοδοτούν προοδευτική κατεύθυνση δίνει ο κ. Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σκέπτεται να προβάλλει σαν επιχείρημα στο εσωτερικό του κόμματός του την παραμονή του κ. Ρουπακιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Βέτο θα βάλλει ο κ. Κουβέλης σε πρόσωπα προερχόμενα απο τον χώρο της ακροδεξιάς όπως ο κ. Μάκης Βορίδης τον οποίο προωθούν διάφοροι αθηναικοί κύκλοι μετά την επιτυχημένη γι αυτούς θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών.

Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν γύρω από τα πρόσωπα και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος δεν δείχνει πρόθυμος για την αντιπροεδρία ενώ προτείνει τρία μη κοινοβουλευτικά στελέχη ενώ άλλα κομματικά κέντρα λένε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα όπως οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν έχει πρόβλημα ο κ. Σαμαράς.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης