Βίκη Μάτσικα: Να κλείσουμε την ψαλίδα Βορρά- Νότου

Βίκη Μάτσικα: Να κλείσουμε την ψαλίδα Βορρά- Νότου

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με την "Ελιά" εξηγεί τις θέσεις της

Βίκη Μάτσικα: Να κλείσουμε την ψαλίδα Βορρά- Νότου

             Στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, του ευημερούντος Βορρά και του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση Νότου και στο «άνοιγμα της ψαλίδας» των ποσοστών ανεργίας και της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε σε ομιλία της σε συγκέντρωση κατά τη διάρκεια περιοδείας της η υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» Βίκη Μάτσικα.

            «Από τη μια πλευρά, βρίσκεται η Γερμανία, τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής, όπου καταγράφεται ρεκόρ στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη, πέντε περιφέρειες της Ισπανίας και δυο Ελληνικές, που παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας: πρόκειται για  τη Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 31,8% και  την Κεντρική Μακεδονία με 30%, ενώ αντίστοιχα έξι περιφέρειες της Γερμανίας, δύο της Αυστρίας και μία της Τσεχίας παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».
              «Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο  η Eurostat, σε 26 από τις 272 διοικητικές περιφέρειες των χωρών της ΕΕ το 2013 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας πάνω από 21,5% (διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) υπογράμμισε η κα Μάτσικα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 13 ισπανικές επαρχίες, μία ιταλική, τρεις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και 9 ελληνικές: η Ανατολική, η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και η Αττική.
             Αντίθετα, 49 περιφέρειες, οι περισσότερες συγκεντρωμένες στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά με ποσοστό ανεργίας κάτω από 5,4%, το μισό από το μέσο όρο της ΕΕ.Η Ελλάδα και η Ισπανία  έχουν μάλιστα τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία, στην ΕΕ, στον τομέα της ανεργίας των νέων 15-24 ετών. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ισπανική Θέουτα με ποσοστό ανεργίας 72,7% και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Οι λιγότεροι άνεργοι μεταξύ των νέων ανθρώπων, καταγράφονται βεβαίως στη Γερμανία».
            «Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε, βασίστηκε  τα τελευταία χρόνια σε σειρά μέτρων που στόχευσαν κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας των νέων εργαζομένων και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για τους νέους.
»Το μοντέλο αυτό έπληξε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς να αποδώσει τα υποσχόμενα οφέλη  όπως καταμαρτυρούν τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας των νέων κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. και δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος να υποστηρίζεται.
            »Απαιτείται λοιπόν, και αμέσως, ένα νέο σχέδιο δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσαρμοσμένο στις ιδιομορφίες κάθε κράτους μέλους, με γνώμονα το «κλείσιμο της ψαλίδας» στην ΕΕ και με ειδική μέριμνα για τις χώρες του Νότου που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και την ανεργία.
           »Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές και δραστικές παρεμβάσεις, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις με μέτρα όπως σταδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις, συνδεόμενες με τον ρυθμό πρόσληψης νέων εργαζομένων, προσλήψεις νεολαίων κατ΄ εφαρμογή των αρχών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και υποστήριξη της κινητικότητας νέων εργαζομένων μεταξύ των εθνικών αγορών εργασίας όπως επίσης στη θέσπιση μέτρων ενθάρρυνσης της έναρξης επιχειρήσεων  από νέους ανθρώπους με μέτρα όπως ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (μειωμένων συντελεστών για ορισμένα χρόνια), ενίσχυση της διασύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  με την αγορά εργασίας, στήριξη της επιχειρηματικής διάστασης της ερευνητικής καινοτομίας και δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου νεανικής καινοτομίας /επιχειρηματικότητας.
»Επίσης, ζωτικής σημασίας ρόλο σε αυτό το ζήτημα διαδραματίζει η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στον εργασιακό τομέα .Στόχο θα έχουν την ενδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων σε ζητήματα όπως επαχθείς ρυθμίσεις για νέους εργαζόμενους, εργασία πολιτών σε άλλα κράτη μέλη, ενίσχυση δικαιωμάτων των γυναικών σε μισθούς και συντάξεις.

           Κλείνοντας την ομιλία της η κα Βίκη Μάτσικα τόνισε ότι «παράλληλα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη διέξοδο από το να επενδύσει στην καινοτομία, την ευρεσιτεχνία, την έρευνα, και τη διαρκή κατάρτιση. Κι αυτό για να μπορέσει να διατηρήσει το συγκριτικό ποιοτικό της πλεονέκτημα έναντι των αναδυόμενων οικονομικών γιγάντων. Χρειάζεται προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής και εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης αν θέλει πραγματικά να ξεφύγει από τη διαρκή ύφεση σε βάθος χρόνου και με ασφαλή προοπτική.Το ίδιο και η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να μπει στη λογική της ποιοτικής διαφοροποίησης της αγοράς, παραδείγματος χάριν  προχωρώντας στη διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος.Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο οποίο εντάσσεται η ΕΛΙΑ,  στο ψηφοδέλτιο της οποίας συμμετέχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής, διεκδικεί να ανατρέψει τους αρνητικούς, για την κοινωνία, συσχετισμούς των τελευταίων ετών και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης