Άγραφος κανόνας οι ατομικές συμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Άγραφος κανόνας οι ατομικές συμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Καταγγελίες για εργαζόμενους που υπογράφουν με 450 ευρώ, για να μη χάσουν τη δουλειά τους – Παρέμβαση Μονκ για την ελληνική και την ιρλανδική αγορά εργασίας  

Άγραφος κανόνας οι ατομικές συμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Εφιαλτικές διστάσεις έχει πάρει η κρίση και η ανεργία στη Βόρειο Ελλάδα. Δεκάδες είναι πλέον οι προτάσεις για συμβάσεις ειδικών συνθηκών με μισθούς κάτω και από την εθνική συλλογική σύμβαση. Όπως καταγγέλλουν στελέχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εταιρεία ένδυσης πρότεινε μειώσεις μισθών 15% ενώ εταιρεία κουφωμάτων πρότεινε στους εργαζόμενους μειώσεις μισθών 12,5% και 2 μήνες άδεια άνευ αποδοχών για την σύμβαση του 2011!

Την ίδια ώρα, το εργατικό κέντρο Σερρών καταγγέλλει ότι στο νομό εδώ και 6 μήνες οι ατομικές συμβάσεις είναι πλέον καθεστώς ενώ ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας είναι ανύπαρκτος. Οι εργαζόμενοι, υπό την απειλή της απόλυσης δέχονται να υπογράψουν συμβάσεις με αποδοχές 450, 500 και 600 ευρώ.

Χτες, το συμβούλιο κοινωνικού Eλέγχου Επιθεώρησης Εργασίας απέρριψε την αιτιολογική έκθεση της εταιρίας ΝΕΟΓΑΛ, η οποία προέβλεπε συμφωνία για ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με μισθούς μειωμένους κατά 9% .

Κλείσιμο
Στη γνωμοδοτική έκθεση το συμβούλιο αναφέρει τους λόγους επισημαίνοντας :

• Η Εταιρία διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα διαθέσιμά της που αγγίζουν τα € 11 εκατ. Το ποσό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της και είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερο από τις υποχρεώσεις της, την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή σε ενδεχόμενη συγκυριακή συρρίκνωση των αποτελεσμάτων της.

• Διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθώς τα ίδια κεφάλαιά της υπερκαλύπτουν τα δανειακά της κατά 6,35 φορές και τις συνολικές της υποχρεώσεις κατά 2,35 φορές.

• Το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA) διαμορφώνεται στο 19,33%, 21,57% και 17,64% για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Το περιθώριο καθαρού κέρδους μετά από φόρους διαμορφώνεται στο 8,90%, 8,78% και 8,26% αντίστοιχα.

• Ο Δείκτης κάλυψης τόκων ανήλθε για το 2009 στο 11,76 (φορές), μέγεθος ιδιαίτερα υψηλό και πολύ μακριά από τη ζώνη κινδύνου.

•  Δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που δεν χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα και συνεπώς δεν αναμένονται ακραίες μεταβολές στον κύκλο εργασιών από τη μία χρονιά στην άλλη, παρά μόνο αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι (όπως διατροφική κρίση, ή κρίση αξιοπιστίας για την ποιότητα των προϊόντων της εταιρίας κ.λπ). Ωστόσο, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μιας χώρας.

“Με την επιφύλαξη σχετικά με την πορεία που έχει καταγράψει η Εταιρία κατά το οικονομικό έτος που μόλις παρήλθε (2010), για το οποίο δεν διαθέτουμε στοιχεία, θεωρούμε ότι δεν πληροί κανέναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επισφαλή για τους μετόχους ή τους πιστωτές της. Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας της”.

Επιστολή Μονκ προς Ρεν
 
Με επιστολή που έστειλε στο επίτροπο Ολι Ρεν , ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Τζον Μονκ παρεμβαίνει και καυτηριάζει την αποικιοκρατική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία που βρίσκονται σε επιτήρηση εκφράζοντας το φόβο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην επιστολή σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αγνοούν τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας των χωρών αυτών. Εκδίδονται «φιρμάνια» με στόχο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Συνεπώς, οι προτάσεις που διατυπώνονται από την Επιτροπή με στόχο την περικοπή των ελάχιστων μισθών, τη μείωση της μισθολογικής «δυσκαμψίας» και την περικοπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθιστούν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας

Είναι προφανές πλέον πως η επίθεση αυτή αποτελεί βασικά μια περίπτωση άσκησης πίεσης για υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και προωθείται από την Επιτροπή. Οι προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση πιθανόν να γενικεύσουν αυτές τις πιέσεις εντός και εκτός Ευρω-ζώνης και δεν θα εφαρμοστούν απλά σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, εκτιμά ο κ. Μονκ.

Ο πρόεδρος των ευρωπαϊκών συνδικάτων ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον επίτροπο Ρεν, προειδοποιώντας πως η ΣΕΣ δεν θα στηρίξει τις δράσεις της ΕΕ που θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης