Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown οι κατασκευές – «Γόρδιος δεσμός» η γραμμή 4

Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown οι κατασκευές – «Γόρδιος δεσμός» η γραμμή 4

Μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας: Σε αναστολή διαγωνισμοί στην Εγνατία και μεγάλα έργα στην Κύπρο - Μετακινείται το χρονοδιάγραμμα για κρίσιμα έργα στην Ελλάδα, υπολειτουργούν τα εργοτάξια

metro01
Εν μέσω πανδημίας που ρίχνει βαριά σκιά στις κατασκευές καλείται η κυβέρνηση να αποφασίσει για την τύχη της γραμμής 4 του μετρό συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, την ώρα που η αγορά βρίσκεται ένα βήμα πριν το συνολικό lockdown από τις μεγάλες παρενέργειες που προκαλεί η επέλαση του ιού στην διαχείριση του προσωπικού και στα έργα.

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι κάνει δεκτές τις προσφυγές των δύο διεκδικητών (των κοινοπραξιών υπό την ΑΚΤΩΡ και την ΑΒΑΞ), έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των τεχνικών εταιρειών και έχει προκαλέσει ένα πυρετό διαβουλεύσεων σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια για την πορεία του έργου ενώ στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή υπάρχουν προτάσεις που δείχνουν το δρόμο για την συνέχιση του διαγωνισμού, «ξετινάζοντας» τις προβλέψεις του 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις και όχι μόνο.

Όμως αυτός ο δρόμος απαιτεί συναίνεση μεταξύ των υποψηφίων, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να διασφαλιστεί σε μια περίοδο που το έργο καθίσταται μέσω επιβίωσης του κλάδου. Φαίνεται πάντως ότι η πολιτική απόφαση για την συνέχιση ή όχι του διαγωνισμού θα ληφθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο εκεί που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν απευθυνθεί και ασκούν πιέσεις οι διαγωνιζόμενοι.

Εκτός όμως από την γραμμή 4 που αναμφίβολα αποτελεί την προτεραιότητα του υπουργείου λόγω των εξελίξεων στο δικαστικό μέτωπο, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι κατασκευές κάθε άλλο από αισιοδοξία μεταφέρουν.

Τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών μετατίθενται για τους επόμενους μήνες, έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπαίνουν σε αναστολή ενώ με όλο και πιο υποτονικούς ρυθμούς και αυξημένα μέτρα υγιεινής λειτουργούν τις τελευταίες εβδομάδες και τα λιγοστά ζωντανά εργοτάξια της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης