Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων

Τα 8 σημαντικότερα σημεία που αφορούν στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όσων θίγονται

kleista-katastimata
Οκτώ σημεία-SOS που αφορούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, τους εργαζομένους τους και άλλους συναλλασσομένους τους πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με εντολή δημοσίων αρχών από τα μέσα Μαρτίου και μετά, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο λογιστής φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση:

1) Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Για τα ποσά των οποίων η πληρωμή αναστέλλεται θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις εντός του έτους ή μέχρι και τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021 (4 δόσεις). Ουσιαστικά, αναστέλλονται οι πληρωμές δόσεων ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων (100, 120, 12, 24 και 48 δόσεις).

2) Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθών και ημερομισθίων στους εργαζομένους τους, για το διάστημα διακοπής της λειτουργίας.

3) Υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των μισθωτών εργαζομένων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι επιχειρηματίες πρέπει, συγκεκριμένα, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από 24/3/2020 έως 10/4/2020 (κατόπιν παράτασης που δόθηκε) με την οποία θα πρέπει να δηλώσουν:

α) την αναστολή της δραστηριότητας τους

Κλείσιμο
β) τα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων τα οποία εκμισθώνουν ως κτίσματα επαγγελματικής στέγης καθώς και τα ποσά των μισθωμάτων που καταβάλλουν μηνιαίως

γ) τα στοιχεία των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης