Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι ισχυρές πιέσεις οδήγησαν σε πτώση 3,92%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι ισχυρές πιέσεις οδήγησαν σε πτώση 3,92%

Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, Coca- Cola, Τράπεζες – Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,85 μονάδες

xrimatistirio
Με ισχυρές πιέσεις και σε blue chips έκλεισε η Αθήνα, επηρεασμένη από το άσχημο κλίμα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,92% - σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες ήταν μόλις 0,77%.

Ο κύριος λόγος της πτώσης είναι η αδυναμία ελέγχου της εξάπλωσης του ιού. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κατέγραφαν πτώση 4-5% ενώ με ανάλογη πτώση ξεκίνησε και η Wall street μετά από το ιστορικό ράλι.

Αντίθετα, όπως φαίνεται, διεθνώς, ο ιός δεν έχει καταγράψει ακόμα την κορύφωση γι αυτό οι επενδυτές συνήθως μειώνουν το ρίσκο τους εν όψει του Σαββατοκύριακου.

Οι θάνατοι συνεχίζονται αν και το ποσοστό κρουσμάτων εμφάνισε μια μείωση σε χώρες που υπάρχει κορύφωση, όπως στην Ισπανία.

Στην Αθήνα βαραίνει βεβαίως και η διαφωνία της Γερμανίας για τα ευρώ – ομόλογα, τα οποία, όμως, θα πρέπει να εξετάσουν αργά ή γρήγορα δεδομένης της ζημιάς που προκαλεί το κλείσιμο των οικονομιών.

Με απόδοση 1,55% τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν με απόδοση στο 1,55% - μετά και από τις αγορές της ΕΚΤ. Στις ΗΠΑ μετά το τριήμερο ράλι στην Αμερική, όλοι αρχίζουν να ανησυχούν για τον εταιρικό δανεισμό. Η ρευστότητα καλύφθηκε, αλλά τώρα η ανησυχία είναι η αφερεγγυότητα υπερδανεισμένων εταιρειών και πιθανές υποβαθμίσεις – καθώς η οικονομία είναι κλειστή. Η τρίτη ανησυχία είναι η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά τώρα βρισκόμαστε στην φάση, όπου θα δοκιμαστούν οι εταιρείες που είχαν δανειστεί και είχαν αναβαθμίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Ισχυρές ήταν οι ρευστοποιήσεις, όπως την μετοχή του ΟΤΕ, Coca- Cola ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι εταιρείες ΓΕΚ, Μυτιληναίος – μετά τα πρόσφατα κέρδη.


Κλείσιμο
Βουτιά 5,02% για την μετοχή της Eurobank στα 0,397 ευρώ, με 11,35 εκατ. μετοχές. Βουτιά 6% για την Alpha bank στα 0,65 ευρώ με 8 εκατ. μετοχές. Πτώση 0,95% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,0895 ευρώ. Πτώση 3,39% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Βουτιά 7,08% στον ΟΤΕ στα 11,15 ευρώ με 823 χιλ. κομμάτια. Βουτιά 8,33% η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,20 ευρώ με 1 εκατ. μετοχές. Βουτιά 6,53% η ΓΕΚ- τέρνα στα 5,15 ευρώ με 173 χιλ κομμάτια. Βουτιά 5,20% ο Μυτιληναίος στα 6,20 ευρώ με 370 χιλ. κομμάτια. Με κέρδη 3,15% η ΕΧΑΕ στα 3,435 ευρώ. Άνοδος 0,57% ο Σαράντης στα 7,08 ευρώ. Πτώση 2,73% για την jumbo στα 12,10 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 58 εκατ. ευρώ.








Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μεγαλώνει η λίστα για στήριξη επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μισθωτών για τα €800

Κορωνοϊός-Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης