Κορωνοϊός – Ντράγκι: Αντιμετωπίζουμε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα

Κορωνοϊός – Ντράγκι: Αντιμετωπίζουμε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα

Η απάντηση στην οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού «πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους»είναι το μήνυμα του τέως προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών

21802483
Μήνυμα εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στέλνει ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε αποφευχθούν τα χειρότερα στην οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεουν οι Financial Τimes, με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα» ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει ότι η πανδημία συνιστά μια ανθρώπινη τραγωδία «δυνητικά βιβλικών διαστάσεων» και οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις είναι γενναίες και αναγκαίες και πρέπει να υποστηριχθούν.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την κρίση από το να μεταμορφωθεί σε μια παρατεταμένη ύφεση» τονίζει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ και προσθέτει: «Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους».

Ο Ντράγκι χρησιμοποιεί το παράδειγμα των πολέμων προκειμένου να δείξει ότι τα κράτη έκαναν πάντα αυτό ενόψει εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Οι πόλεμοι - το πιο σχετικό προηγούμενο - χρηματοδοτήθηκαν από την αύξηση του δημόσιου χρέους» τονίζει.

«Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν αλλά το πώς το κράτος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό του για καλή χρήση» συμπληρώνει ο Μάριο Ντράγκι.

ΠΟΕ: Ύφεση μεγαλύτερη του 2008

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης