Χρηματιστήριο: Κέρδη στην Αθήνα - Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων

Χρηματιστήριο: Κέρδη στην Αθήνα - Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων

Ανοδος 5,2% στις ΗΠΑ μετά τo πακέτο Trump

xrimatistirio-athinwn
Με κέρδη στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης “έσπασε” χθες το πτωτικό σερί στο χρηματιστήριο, και η ελληνική αγορά έκλεισε στις 491,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,56 %.

Τα στηρίγματα της αγοράς, όμως, ήταν οι μη τραπεζικές μετοχές καθώς οι τράπεζες συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, μετά την απόφαση αναστολής πληρωμής των δανείων. Ωστόσο, χθες λήφθηκε μια σημαντική απόφαση για τις ελληνικές τράπεζες καθώς ο επόπτης συμφώνησε ότι, οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών με τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ( senior ) να πραγματοποιηθεί με μηδενικό συντελεστή.

Tα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τις τράπεζες, όσο και το Δημόσιο καθώς οι πρώτες δεν θα χρειαστούν να έχουν κεφάλαια 1,5-2 δισ. ευρώ, ενω το Δημόσιο απαλλάσσεται από την επιβάρυνση ύψους 12 δισ. ευρώ, ποσόυ ισόποσου με το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που συνοδεύουν αυτά τα ομόλογα.

Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Tην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ( Short Selling) απο τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου αποφάσισε χθες βράδυ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υστερα απο διαβουλεύσεις και με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή , η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ή άλλων πωλήσεων που δεν καλύπτονται από μετοχές ( γυμνών πωλήσεων ). Ανάλογες απόφασεις είχαν λάβει μια ημέρα πριν οι εποπτικές αρχές σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Το τελευταίο διάστημα της κατάρρευσης της αγοράς είχε παρατηρηθεί ότι, ξένοι οίκοι δανείζονταν μετοχές από άλλες αγορές ( over the cοunter ) και προχωρούσαν συντονισμένα σε πωλήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Το μέτρο το οποίο έχει να εφαρμοστεί στην Αθήνα από την εποχή των αθρόων πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επενδυτές – καθώς πολλοί υποστηρίζουν την ελευθερία των αγορών- ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πτώση της αγοράς έως 46-47% είχε αυξήσει τις πιέσεις από επενδυτές και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αναλυτικά, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ως εξής :

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την συνεδρίαση του την 17.03.2020 αποφάσισε να απαγορεύσει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012, τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για τις οποίες η αρμόδια αρχή είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεξαρτήτως του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής. Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτονται από αγορές μετοχών. Η απαγόρευση αφορά επίσης όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αρνητικής καθαρής θέσης με βάση τα άρθρα 5 και 6 και το Παράρτημα Ι, τμήμα 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 918/2012. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την ανωτέρω απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στις αγορές της Ένωσης γενικά αλλά και στην ελληνική αγορά ειδικότερα, και ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του. Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες λόγω της επιδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές των άλλων κρατών μελών και της ΕΑΚΑΑ, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα ότι με το άρθρο 20 παρ. 3 του Κανονισμού η ανωτέρω απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση: α. Στις παραπάνω μετοχές, β. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, γ. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, δ. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η παραπάνω εξαίρεση αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την 18.03.2020 ώρα 00.00.01 (CET) μέχρι την 24.04.2020 ώρα 24.00.00 (CET). “

Κέρδη στην Wall Street -πτώση στα ομόλογα μετά το πακέτο - μαμούθ του Trump

Mε άνοδο 5-6% αντέδρασαν οι μετοχικές αγορές στις ΗΠΑ, μετά το νέο πακέτο μέτρων της διακυβέρνησης Trump – Fed ύψους 850 δις έως 1. τρις δολαρίων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Αμερικανική διοίκηση αντέδρασε και έλαβε μέτρα, ανάλογα της κρίσης του 2008, καθώς στηρίζει άμεσα τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε απο τον υπουργό Οικονομικών Σ. Μνιούτσιν ότι, οι Αμερικανοί θα λάβουν άμεσα ( μέσα στις δυο επόμενες εβδομάδες ) επιταγές έως 1000 δολάρια. Επιπλέον, αποφασίστηκε η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων έως 300 εκατ. δολάρια για διάστημα 90 ημερών.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η κυβέρνηση Trump και η Fed έλαβαν μια σειρά απο μέτρα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις, όπως την αγορά ομολόγων για επιχειρήσεις ( Commercial Paper ) και το πρόγραμμα Primary Dealer Credit Facility που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την τραπεζική κρίση του 2008. Με δεδομένο ότι, αυτή η κριση της εξάπλωσης του ιου θα κτυπήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ δρούν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με άνοδο 1048 μονάδων ή 5,20% στις 21237 μονάδες, ο Δείκτης S and P με άνοδο 6,28% στις 2534 μονάδες και ο Δείκτης Nasdaq με άνοδο 6,23%.

Την ίδια στιγμή με πτώση έκλεισαν τα αμερικανικά ομόλογα, ανεβάζοντας την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς στο 1,010, ύστερα απο την άνοδο των τιμών το τελευταίο διάστημα. Η εξέλιξη είναι πολύ θετική για τις μετοχικές αγορές, καθώς κάποιοι επενδυτές εγκατέλειψαν τα αμερικανικά ομόλογα προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές μετοχών που διαμορφώθηκαν στην Wall Street.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Κορωνοϊός: «Πιο δραστικά μέτρα από κάθε χώρα της Ευρώπης» ζήτησε ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός – Φαρμακεία: Δυνατότητα εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα έχουν οι φαρμακοποιοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης