Κορωνοϊός - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Ενίσχυση 40 δισ ευρώ για τις επιχειρήσεις

Κορωνοϊός - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Ενίσχυση 40 δισ ευρώ για τις επιχειρήσεις

Στο νέο πακέτο, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχουν πρόσβαση και οι ελληνικές επιχειρήσεις που υφίστανται πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού 

5053448-e1583491637247
Ένα νέο, έκτακτο και αρκετά μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο για τη στήριξη των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται απ’ την εξάπλωση του Covid-19 που μπορεί να φθάσει ως τα 40 δισ ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθετήθηκαν στο Eurogroup για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο νέο πακέτο θα έχουν πρόσβαση και οι ελληνικές επιχειρήσεις που υφίστανται πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές του επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης ζήτησης, των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

«Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναγνωρίζει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός», επισημαίνει σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Αντριου ΜακΝτάουελ.

Και προσθέτει: «έπειτα από πρόσφατες συζητήσεις στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και διάφορους ελληνικούς φορείς, η ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι η προσφάτως εξαγγελθείσα στήριξη για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να κλιμακωθεί για να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές προκλήσεις. Η Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα επιταχύνει τον προγραμματισμό της ώστε να διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Η ΕΤΕπ στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ξανά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Δάνεια - γέφυρα

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η ΕΤΕπ η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί στις ΜμΕ (SMEs) που επηρεάζονται μέσω δανείων γέφυρας και άλλων προϊόντων που θα διατεθούν σε χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, όπως οι ελληνικές τράπεζες. Θα είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να ανακουφίσει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς των επιχειρήσεων σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία.

Οι εταιρείες

Όπως σημειώνει η ΕΤΕπ η στήριξη αυτή αναγνωρίζει ότι οι ΜμΕ απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ΕΕ και στην Ελλάδα και είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχή των δραστηριοτήτων τους επειδή είναι υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού, συνήθως διαθέτουν μικρότερα αποθεματικά και περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και δεν διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πωληθούν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο Όμιλος ΕΤΕπ επικεντρώθηκε σε μέτρα που θα βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν με τη χρήση υφιστάμενων μέσων, χωρίς αλλαγές στη νομική τους βάση. Πέραν αυτού επιδιώκει να επεκτείνει τη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε υψηλού ρίσκου έρευνα και ανάπτυξη για εμβόλια, θεραπείες, φάρμακα και τεχνικές διάγνωσης.

Τροποποιήσεις δανείων

Επιπλέον, η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει άμεσα τα δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί για τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη πιθανές αλλαγές στις ανάγκες τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού.


Διαβάστε επίσης:

Μέτρα για τον κορωνοϊό - Τραμπ: «Όχι» στις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ανθρώπων, στα ταξίδια και τα μπαρ

Eurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους - Θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πανικός στη Wall Street - Mε πτώση σχεδόν 13% έκλεισε ο Dow Jones
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης