ΕΦΚΑ: Υπολογίστε εισφορές και σύνταξη - Ηλεκτρονικός οδηγός

ΕΦΚΑ: Υπολογίστε εισφορές και σύνταξη - Ηλεκτρονικός οδηγός

Πόση σύνταξη αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία εισφορών, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του ασφαλισμένου

eisfores-odigos
Από το ύψος των εισφορών που θα πληρώνει κάθε μήνα εξαρτάται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που θα εισπράξει κάθε ασφαλισμένος.

Με βάση το νέο σύστημα, η επιλογή μιας από τις έξι κατηγορίες εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες είναι ελεύθερη.

Όμως το ύψος των εισφορών που θα πληρωθούν προσδιορίζει και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Το σύνολο της σύνταξης αποτελείται από την ανταποδοτική σύνταξη και την εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ για όλους όσοι δικαιούνται να την λάβουν πλήρως.

Υπολογίστε τη σύνταξη που σας αναλογεί ΕΔΩ

Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ορισμένους παράγοντες πριν προχωρήσουν στην επιλογή, ανάλογα βέβαια και με την οικονομική δυνατότητά τους.
Εάν, για παράδειγμα, επιλέξουν την πρώτη κατηγορία που είναι και η «φθηνότερη» με 155 ευρώ εισφορών για τη σύνταξη (συνολικά 221 ευρώ μαζί με τις εισφορές υγείας κ.λπ.) αυτές αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος σε αυτό το παράδειγμα είχε μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών υψηλότερο μέχρι τώρα, η επιλογή αυτή θα «ρίξει» το μέσο όρο και θα πάρει μικρότερη σύνταξη.
Κλείσιμο
Υπολογίστε τη σύνταξη που αναλογεί σε κάθε κατηγορία εισφορών, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχετε και την ηλικία σας στον παρακάτω οδηγό:

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης