120 δόσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να επανενταχθείτε

Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις στα ταμεία - Αναλυτικά τα βήματα επανένταξης

tameia
120 δόσεις και δεύτερη ευκαιρία. 

Έως τις 31 Μαρτίου του 2020 θα μπορούν τελικά οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται στον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή αφορά στους εργοδότες που έχουν οφειλές προς το τέως ΙΚΑ και τους αυταπασχολούμενους οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ, αλλά και του τέως ΟΓΑ, και αυτών που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον επισημαίνεται πως μετά την προθεσμία αυτή, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ενεργοποιήσει την διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

Βασική προϋπόθεση πάντως για την επανένταξη στη ρύθμιση είναι η πληρωμή όλων των δόσεων που χάθηκαν, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Η διαδικασία ένταξης

Η επανένταξη γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ο οφειλέτης χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, για να ενημερωθεί για το ύψος του χρέους του. αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες υποβάλλουν αίτημα προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών και στη συνέχεια εισέρχονται στον σύνδεσμο ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, όπου υπολογίζεται η οφειλή, επιλέγεται ο τύπος ρύθμισης, υποβάλλεται αίτημα και εκδίδεται αυτόματα απόφαση ρύθμισης. Βλέπουν, λοιπόν, την ίδια στιγμή το ύψος της κάθε δόσης και τον αριθμό των δόσεων. Οι Εργοδότες υποβάλλουν απλά αίτηση στο ΚΕΑΟ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85% ανάλογα με τον αριθμό τω δόσεων και την συνολική οφειλή. Η ρύθμιση η οποία ως γνωστό γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

ΤΡΙΤΟΝ: Μόλις κάνει τις επιλογές του ο οφειλέτης θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης το ελάχιστο ύψος της οποίας δεν θα υπολείπεται των 50 ευρώ

ΤΕΤΑΡΤΙΟΝ: Εάν αποδεχθεί τη νέα μειωμένη οφειλή, θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης