Παράταση στην παράταση για την προθεσμία που αφορά αποδέσμευση ή μη της περιουσίας

Παράταση στην παράταση για την προθεσμία που αφορά αποδέσμευση ή μη της περιουσίας

Ενδεχόμενος κίνδυνος για μαζική αποδέσμευση περιουσιών υπόπτων φοροδιαφυγής. Άγνωστο για πόσους, ποιους και ποσά - Διαβάστε την τροπολογία λόγω καθυστέρησης στην διαβίβαση εγγράφων

ypoik-ktir
Όμηροι του κράτους για τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες θα κρατούνται όσοι ελέγχονται ήδη εδώ και χρόνια για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», όμως χωρίς ποτέ να αποδειχθεί η ενοχή τους.

Τροπολογία σε νομοσχέδιο για την Κύρωση της ΠΝΠ για το Κοινωνικό Μέρισμα, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ακυρώνει διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Οκτώβριο. Και αυτές όριζαν ότι δεν μπορεί να δεσμεύεται η περιουσία για πάνω από 18+3 μήνες το πολύ, όσων ελέγχονται από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Ως μέτρο, η δέσμευση περιουσίας διατάσσεται προληπτικά προς διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου για να βρει να εισπράξει, εάν και εφόσον αποδειχθεί ένοχος τελικά ο ελεγχόμενος. Η διάταξη όμως που έφερε τον Οκτώβριο για ψήφιση η κυβέρνηση, στόχο είχε να βάλει κάποιο χρονικό φραγμό (που δεν υπήρχε) ώστε, τουλάχιστον, να μην ξεπερνά η δέσμευση περιουσίας την μέγιστη διάρκεια της προσωποκράτησης που είναι 18 μήνες στη φυλακή, μέχρι να δικαστεί και να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος.

Επικαλούμενη «δυσχέρειες» στη διαβίβαση εγγράφων όμως, η κυβέρνηση μεταθέτει από 18-21 μήνες στους 24 μήνες (ή και στους 30 ενδεχομένως) την μέγιστη διάρκεια δέσμευσης της περιουσίας. Πρακτικά πάντως αυτή δεν είναι η «μέγιστη», αλλά συνήθως η «ελάχιστη» διάρκεια δέσμευσης, λόγω των αργών ρυθμών της απονομής δικαιοσύνης.

Στερεί έτσι την περιουσία για υπόπτους φοροδιαφυγής που είχαν υποστεί προληπτική δέσμευση περιουσίας πριν 18 και πλέον μήνες, προ της δημοσίευσης του νόμου. Για αυτούς και μόνον, σαν μεταβατική διάταξη, ο νόμος 4637/19 προέβλεπε τρίμηνη διορία για να κριθεί από τις δικαστικές αρχές αν συντρέχει λόγος να μην τους επιστραφεί η περιουσία. Και όριζε ότι αν τελικώς και η τρίμηνη αυτή προθεσμία περνούσε άκαρπη (δηλαδή χωρίς να αποφασίσουν τα δικαστικά όργανα τι πρέπει να ισχύσει), τότε θα ακυρωνόταν αυτοδικαίως η δέσμευση της περιουσίας.

Καθώς ο νόμος δημοσιεύθηκε 18 Νοεμβρίου 2019, το μέτρο προφανώς αφορά υποθέσεις «μαύρου χρήματος» που έως τότε εκκρεμούσαν πάνω από 18 μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2018 το νωρίτερο ή και πολλά-πολλά χρόνια πιο πριν.

Κλείσιμο
Δείτε εδώ την τροπολογία

Τι αλλάζει με την τροπολογία Σταϊκούρα -Τσιάρα:

- καταργείται η τρίμηνη διάρκεια της άπρακτης προθεσμίας που ίσχυε για αποδέσμευση ή μη της περιουσίας στους παλαιούς ελεγχόμενους που οι υποθέσεις τους εκκρεμούν χρόνια ολόκληρα. Ως δικαιολογία αναφέρεται ότι μπλόκαραν οι διαδικασίες, δεν έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και στις 18 Φεβρουαρίου που συμπληρώνονταν 3 μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου σε ΦΕΚ, ήταν ορατός ο κίνδυνος μαζικών αποδεσμεύσεων περιουσιών υπόπτων για μαύρο χρήμα.

- η προθεσμία γίνεται εξάμηνη, δηλαδή ορίζεται ρητώς ότι παρατείνεται έως τις 19 Μαΐου 2020. Έως τότε θα αποδοθεί η περιουσία στους δικαιούχους, είτε κριθούν αθώοι είτε κολλήσει ξανά το σύστημα.

Θεωρητικά τουλάχιστον γιατί, πίσω από τις λέξεις και τα συνοδευτικά έγγραφα, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση …. μέχρι και 9 ακόμα μήνες! Δηλαδή στους 18+ μήνες των ελέγχων θα προστεθούν όχι μόνον 3 αλλά 6 ή και 12 μήνες πιθανών καθυστερήσεων.

Και ενώ η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει ότι «εντός 6 μηνών» θα ακυρώνεται η αποδέσμευση, αντί «εντός 3 μηνών» που ισχύει ως σήμερα, η Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης αναφέρει ότι «με την τροπτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται η χρονική ισχύς της μεταβατικής διάταξης από τρίμηνη σε δωδεκάμηνη» δεδομένων των πρακτικών δυσχερειών προς διαβίβαση των σχετικών διατάξεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα και «προς αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων» κλπ.

Αντιθέτως, ενώ η «διαβίβαση» έχει κολλήσει, άγνωστο παραμένει η φύση και η λύση του προβλήματος, όπως άγνωστος παραμένει όμως και ο αριθμός των διαταγών αποδέσμευσης που εγκρίθηκαν, ή το πλήθος των υποθέσεων που «σκάλωσαν», ποιες είναι η βαρύτητα ή οι συνέπειες για τα ίδια τα ελεγχόμενα πρόσωπα ή και το κράτος ακόμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης