Εφορία: Με ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των δαπανών θα προσδιορίσει φέτος το εισόδημα

Εφορία: Με ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των δαπανών θα προσδιορίσει φέτος το εισόδημα

Όλες οι δαπάνες των φορολογουμένων θα αποσταλούν φέτος για πρώτη φορά στο Taxis, για να περιληφθούν αυτόματα στο Ε-1 και να προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα και η φοροδιαφυγή

eforia_ar
Στον έμμεσο προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων χιλιάδων φυσικών προσώπων   θα προχωρήσει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών ελέγχων στις δαπάνες διαβίωσής τους.

Στόχος του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων απόκρυψης εσόδων ή απόκτησης εισοδημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Οι αδήλωτες διαφορές εισοδημάτων που θα εντοπίζονται, εφόσον δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν, θα φορολογούνται με συντελεστές φόρου 22%-45%.

Ταυτόχρονα η Α.Α.Δ.Ε. ενεργοποιεί τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για τον έμμεσο προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και των φορολογητέων καθαρών κερδών χιλιάδων επιχειρήσεων που εντοπίζονται να μην εκπληρώνουν ορθά ή με συνέπεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Δείτε πώς θα προσδιορίζεται το εισόδημα ΕΔΩ

Οι διατάξεις που θα εφαρμοστούν τόσο για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων γενικά όσο και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που διαπράττουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας προβλέπουν τον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες που προέρχονται από τρίτους και με την εφαρμογή εμμέσων τεχνικών ελέγχου.

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν φέτος την Άνοιξη 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι μέσω του συστήματος TAXISnet, θα εμφανίζονται, για πρώτη φορά σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που απεκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης