Επιχειρηματικό ξεκαθάρισμα: Οι κερδοφόρες εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ οι ζημιογόνες μεγαλώνουν τις ζημιές τους

Επιχειρηματικό ξεκαθάρισμα: Οι κερδοφόρες εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ οι ζημιογόνες μεγαλώνουν τις ζημιές τους

Έρευνα σε 2.061 ισολογισμούς παραγωγικών επιχειρήσεων της εταιρείας New Times δείχνει ότι  οι 1.533 ήταν κερδοφόρες και αύξησαν τον τζίρο (κατά 14,3%)  και τα κέρδη τους (+7,3%), ενώ οι 508 ήταν ζημιογόνες με στάσιμο τζίρο και διπλασίασαν τις ζημιές τους

10_oikonomia-a-700x400
Ο ελληνικός επιχειρηματικός στίβος «ξεκαθαρίζει» καθώς οι κερδοφόρες εταιρείες πληθαίνουν και ενισχύουν τα κέρδη τους, ενώ οι ζημιογόνες μεγαλώνουν τις ζημιές τους και επιδεινώνουν την κεφαλαιακή τους βάση, γεγονός που δυσκολεύει την επιβίωση τους.
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την πανελλαδική έρευνα της New Times σε δείγμα 2.061 παραγωγικών επιχειρήσεων.
Με βάση τους ισολογισμούς τους, τα συνολικά κέρδη των εταιρειών του δείγματος έφτασαν 2,36 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 12,2% το 2018.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 44,61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 50,07 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτελέσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες αν και εμφάνισαν ελαφρά κάμψη (4,1%) των συνολικών καθαρών τους κερδών αυτά διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2,36 δισεκατομμυρίων ευρώ (!).  
Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος)    βελτίωσαν περαιτέρω την μέση κεφαλαιουχική τους διάρθρωση καθότι αύξησαν τα συνολικά ίδια κεφάλαια κατά 5,1% στα 21,1 δισ. ευρώ διατηρώντας περίπου στα ίδια επίπεδα τις υποχρεώσεις τους που κυμάνθηκαν στα 32,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πανελλαδική  έρευνα των NEW TIMES
Από τις 2.061  επιχειρήσεις της έρευνας της  New Times, το 75,35% αντιστοιχεί σε κερδοφόρες εταιρείες και το 24,65% σε ζημιογόνες
Οι  1.553  κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας των NEW  TIMES  αύξησαν το συνολικό τους τζίρο κατά 14,3% στα 43,4 δισ. ευρώ . Αντιστοίχως αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 7,3% για να φτάσουν το 2018  τα 3  δισ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν περαιτέρω την κεφαλαιουχική τους δομή αφού αύξησαν κατά 6,9% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους περίπου στα 19 δισ. ευρώ  ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% στα 21,8 δισ. ευρώ.
Οι 508  ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 0,5% στα 6,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις παρουσίασαν μία έκρηξη ζημιών από 335 εκατ. ευρώ το 2017 στα 640 εκατ. ευρώ το 2018.  Αντιθέτως προς τις κερδοφόρες, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εμφάνισαν επιδείνωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης αφού μείωσαν τα συνολικά τους ίδια κεφάλαια κατά 7,6% στα 2,2 δισ. ευρώ και αύξησαν κατά τι τις συνολικές τους υποχρεώσεις στο επίπεδο των 10,8 δισ. ευρώ. Μία σχέση άκρως απαγορευτική για την ομαλή λειτουργία πολλών εξ αυτών.
Κλείσιμο
Πρακτικά διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων γεγονός ενδεικτικό ότι στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες υπεραξιών πέραν αυτών που κατεγράφησαν στην περίοδο της κρίσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2018 ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης