Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στους δήμους χωρίς πρόστιμα τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στους δήμους χωρίς πρόστιμα τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ποιοι και πώς μπορούν να καταχωρίσουν τα πραγματικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου

akinita01-mesa
Τη δυνατότητα να αποκαλύψουν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των λοιπών ακινήτων που κατέχουν και να απαλλαγούν από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα κατά την δεκαετία 2010-2019, θα έχουν από τον Φεβρουάριο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των κτισμάτων και των λοιπών ακινήτων, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις με φόρους και τέλη υπέρ Ο.Τ.Α., θα παρασχεθεί σύντομα στους πολίτες όλων των Δήμων της χώρας, καθώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) θα θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Οι επιφάνειες που θα δηλωθούν θα πρέπει να συμφωνούν με αυτές που έχουν δηλωθεί στην Εφορία μέσω των εντύπων Ε9.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ουσιαστικά, με τις νέες διατάξεις παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

  Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης