Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στους δήμους χωρίς πρόστιμα τα αδήλωτα τετραγωνικά

akinita01-mesa

Ποιοι και πώς μπορούν να καταχωρίσουν τα πραγματικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου

Τη δυνατότητα να αποκαλύψουν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των λοιπών ακινήτων που κατέχουν και να απαλλαγούν από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα κατά την δεκαετία 2010-2019, θα έχουν από τον Φεβρουάριο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των κτισμάτων και των λοιπών ακινήτων, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις με φόρους και τέλη υπέρ Ο.Τ.Α., θα παρασχεθεί σύντομα στους πολίτες όλων των Δήμων της χώρας, καθώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) θα θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Οι επιφάνειες που θα δηλωθούν θα πρέπει να συμφωνούν με αυτές που έχουν δηλωθεί στην Εφορία μέσω των εντύπων Ε9.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ουσιαστικά, με τις νέες διατάξεις παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

  Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΦΑΝΗ

Παλαιότερα, συνήθως δηλώναμε τις επιφάνειες μόνον των διαμερισμάτων και όχι των αποθηκών και χώρων στάθμευσης (που δεν είναι παρακολουθήματα διαμερισμάτων) , ακόμη και άν η παροχή που τα ηλεκτροδοτούσε ήταν η ίδια. Πρέπει να δηλωθούν τώρα. Πολλές φορές όμως, αποθήκες και κλειστοί χώροι στάθμευσης (που δεν είναι παρακολουθήματα διαμερισμάτων), ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικίας και η επιφάνειά τους μπορεί να είναι δηλωμένη στο κοινόχρηστο ρεύμα. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, επειδή στον λογαριασμό κοινοχρήστου ρεύματος δεν χρεώνεται ΤΑΠ. Θα πρέπει τώρα οι ιδιοκτήτες, να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους αυτές και να αφαιρεθούν οι επιφάνειές τους από το κοινόχρηστο ρεύμα ώστε να μην μπαίνουν χρεώσεις Δημοτικών φόρων σε αυτό.

ΦΑΝΗ

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι πρέπει να γίνεται δήλωση και για τις επιφάνειες των υπαιθρίων θέσεων στάθμευσης (που δεν είναι παρακολουθήματα διαμερισμάτων) και δεν ηλεκτροδοτούνται, οι οποίες έχουν χιλιοστά ιδιοκτησίας, δηλαδή ποσοστό επιφανείας επί του οικοπέδου. Ακόμη και ένα αδόμητο οικόπεδο υποχρεούται σε ΤΑΠ.

ΦΑΝΗ

Ελπίζω ότι η ηλεκτρονική φόρμα θα είναι ενιαία για όλη την χώρα και όχι διαφορετική ανά Δήμο. Οι έντυπες αιτήσεις-φόρμες που ήδη έχουν αναρτήσει οι διάφοροι Δήμοι, είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Π.χ. οι Δήμοι στον Ν. Έβρου, ζητούν να αναγράφονται και οι επιφάνειες μετά κοινοχρήστων !!! που είναι μια πρακτική μόνον της Βόρειας Ελλάδας, στην σύνταξη των Πινάκων Χιλιοστών Ιδιοκτησίας για τις Συστάσεις Οριζοντίου Ιδιοκτησίας.

μλκς

Με κατι μακακες σαν εμενα που εκανα ρυθμιση και πληρωσα και το προστιμο που αναλογει τι γινεται?Μπορει να μου πει καποιος???

Τ

επιτέλους να μπεί μια τάξη.Οποιος θέλει στήνει μια γυφτικη παράγκα την λέει εξοχικίο όπου θέλει και απαιτεί και να μην πληρώνει τίποτα αλλά θέλει να εχει δρομο ,αποστραγγιστικά έργα μην πνιγεί,καθαρισμα των χόρτων γυρω απο την παραγκα του μην καεί αλλά και πάλι να μην πληρώνει ο ελληνάρας.Υπάρχουν άλλωστε ενα 30% που είναι ηλίθιοι και πληρώνουν και για αυτούς.

@

Δε μπορει πλακα κανεις,,,, Εδω και τα σκουπιδια με το ζορι τα μαζευουν,,,, Τι ειναι αυτα που λες

Ανίδεος

πόσες πλατiφόρμες πχιά;;;;;

Κρις

Το να πάρουν τα στοιχεία οι δήμοι από την ΔΟΥ που είχαν τακτοποιηθεί το ‘13 τους κάνει πολύ ε;

Τι ειναι αυτα?

Πριν λιγα χρονια αν ειχες τροχοσπιτο η δεη σου ελεγε να βαλεις κολωνα και με μια απλη δηλωση σου εδινε ρευμα. Εγω επειδη περναγε καλωδιο της δεη εξω απο το οικοπεδο μου, πηγα στη δεη το 2009 και μου ειπε ο υπαλληλος οτι αν δηλωσω πανω απο 50 τετραγωνικα θα παρω πιο ευκολα ρευμα. Ετσι ενω το τροχοσπιτο μου ηταν περιπου 30τ. δηλωσα 50 εβαλα κολωνα και σε 1 μηνα ειχα ρευμα. Τωρα τι ειναι αυτα παλι? Ποιο Ε9? Ρε δε μας παρατατε μας εχετε τρελλανει!

Ρ

Αφού δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά και ακολουθήσει αίτηση για βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ απαραίτητη για τη μεταβίβαση του ακινήτου θα υπάρξει πρόστιμο για την προηγούμενη 5ετία ή 10ετία;Σημειώνεται πως το ηλεκτρικό ρεύμα στο ακίνητο έχει διακοπεί το 2014. Αναμένονται απαντήσεις ειδημόνων.

Ελληνας πολιτης

Με τα λυομενα και τις τροχοβιλες που ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ και ειναι ΧΙΛΙΑΔΕΣ τι γινεται?? Παλι μπερδεματα και ταλαιπωριες?? Παλι αυξησεις?? Δεν καταλαβαινουν οι Δημοι οτι μετα απο δεκα χρονια μνημονια ειμαστε οι περισσοτεροι πανι με πανι?! Με αυτα που κανουν θα μας αναγκασουν να κοψουμε τη ΔΕΗ και θα βγουμε και εμεις χαμενοι και η ΔΕΗ και οι Δημοι!!! Θα πανε για μαλλι και θα βγουνε... κουρεμενοι...

Πραγματικά έχουν τρελάνει τον κόσμο...

Με αυτά που κάνουν ... Πού όλα γίνονται δήθεν για καλό αλλά στην ουσία πάλι στάχτη στα μάτια... Όλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα λέτε να μην το ξέρουν αυτοί ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι πανί με πανί !! Απλά ακόμα και τώρα βρίσκουν τρόπους να σού πάρουν ότι μας έχει απομείνει και το τελευταίο Φράγκο, Ευρώ για να πληρώσουν όλους τους χαραμοφάηδες κηφήνες του δημοσίου και να σου κόψουν ότι αξιοπρέπεια σου χει μείνει .... Μήπως αυτά τα σχέδια τα είχαν ετοιμάσει πρό πολλού , ξεπερασμένες τακτικές ... Για να χτυπήσουν τους Έλληνες για ακόμα μια φορά εκεί που τους πονάει ... Ας πούμε !! Άντε ρε αφήστε ήσυχο τον κοσμακη να ζήσει τα λίγα χρόνια πού έχει μπροστά του... Κοιτάξτε να βοηθήσετε με καμιά δουλειά κι όχι να εκδικηστε τον απλό λαό που παλεύει για το μεροκάματο! !! Αν και δεν σας βλέπω να μένετε για πολύ ακόμα στην εξουσία.... Πολύ ησυχία πριν την καταιγίδα...!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης