LIVE

Κορωνοϊός

Ασφαλιστικό: «Συναγερμός» από τη μείωση του ενεργού πληθυσμού - Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

sidaxi-fot

Για πρώτη φορά το 2030 ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης των Ελλήνων θα είναι μεγαλύτερος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Η χορήγηση του επιδόματος των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση το 2020 σηματοδοτώντας έτσι το σύνολο των πρωτοβουλιών που πρόκειται να λάβει για την αντιστροφή της υπογεννητικότητας στη χώρα.

Το δημογραφικό θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα παρότι με τα μνημόνια αυξήθηκαν κατά πολύ τα όρια ηλικίας. Για πρώτη φορά το 2030 ο μέσος όρος συνταξιοδότησης των Ελλήνων θα είναι μεγαλύτερος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος θα ανέλθει στα 65 έτη ενώ στην ΕΕ στα 64.7.

«Μέχρι το 2060 ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία 20-64 ετών θα έχει συρρικνωθεί στην Ελλάδα κατά 35%. Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, του συστήματος κοινωνικής προστασίας και προφανώς της συνοχής της κοινωνίας μας», επεσήμανε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο συνέδριο του  Economist για την δημογραφική κρίση στην Ελλάδα συμπληρώνοντας ότι για την ενθάρρυνση των γεννήσεων εκτός από το επίδομα των 2000 θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

- Αύξηση κατά 30.000 των voucher παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός.
- Επέκταση των ολοήμερων σχολείων, με παράλληλη εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής αγωγής, ώστε να μπορούν οι μητέρες να εργάζονται
- Αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ και μειώνουμε το συντελεστή ΦΠΑ για βρεφικά είδη από το 24% στο 13%. Και όπως, δήλωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα είναι οι πολύτεκνοι.

Δυσοίωνες ήταν και οι δημογραφικές παρατηρήσεις του υφυπουργού εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Νότη Μηταράκη σε σχέση με τις επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό.

«Το 2007 είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1. Ένα σύστημα διανεμητικό όπως έχουμε σήμερα χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο για να είναι βιώσιμο. Εμείς σήμερα έχουμε περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25. Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070 σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες.»

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται χωρίς η λύση να κρύβεται στην αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στα 64,7 έτη.

Οι δράσεις που σχεδιάζονται προβλέπουν:

-Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Δε θα μειώνεται πλέον το 60% της συντάξεως τους.
-Με κίνητρα και ελέγχους στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση.
- Μετατροπή των διανεμητικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε μεικτά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά. Στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός). Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το Pay-as-you go σύστημα.σε κεφαλαιοποιητικά.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει να φέρει μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, το σύστημα χρειάζεται άμεσα αλλαγές και τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών. Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο ανέφερε ότι «έχει έρθει η στιγμή να δούμε την αλήθεια κατάματα και να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, γι’ αυτό και πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας».

Το συνέδριο του Economist πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη HOPEgenesis και με την υποστήριξη του Ομίλου Eurolife ERB, ως Founding Sponsor. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη HOPEgenesis, ο Όμιλος ήδη αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες κατά της υπογεννητικότητας. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, αναλαμβάνει από κοινού δράσεις με τη HOPEgenesis, συμμετέχοντας στην αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η Eurolife ERB υποστηρίζει την εκπόνηση επιστημονικών μελετών για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ενώ έχει προχωρήσει και στην υιοθεσία περιοχών, βοηθώντας τις γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή θέλουν να τεκνοποιήσουν, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας της HOPEgenesis.

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Eurolife ERB σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, εντάσσονται στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, μέσω του οποίου έχει δεσμευθεί να επιστρέφει στην κοινωνία μέρος των κερδών της κάθε χρόνο, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της απέναντι στα σοβαρά και καίρια ζητήματα που απασχολούν αλλά και επηρεάζουν την οικονομία και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Τακης

Να τα κανεις να τα μεγαλωσεις πως ρε Κουλη? Φτανουν μια ζωη τα 2χιλιαρικα που θα δωσεις? Σιγα τα ωα. Οταν εγω δεν εχω χρονο και χρημα και τρεχουν εξοδα ( ενοικιο, ρευμα, νερο κτλ) πως θα τα μεγαλωσω? Οταν Δεν μου φτανει εμενα ο μισθος που δινουν πως θα ταισω και αλλα 2 ατομα?

vg

Να εκλογικευθεί το κόστος ζωής. Δε γίνεται να πληρώνουμε τα ακριβότερα καύσιμα, τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες, τα ακριβότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες που έχουνε υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό για αρχή για να το σκεφτεί ένα ζευγάρι να αποκτήσει περισσότερα από ένα παιδί. Με 2.000 εφάπαξ, δουλειά δε γίνεται, απλό.

MGTOW.

Μειώνουν τους μισθούς, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας. Έχουν ένα οικογενειακό δίκαιο, κατάφορα σε βάρος των αντρών. Όταν βλέπεις να παίρνουν τα παιδιά από τον διπλανό σου, να τα στρέφουν εναντίον του, να τον καταδικάζουν να δίνει τα μισά χρήματα από τα ελάχιστα που διαθέτει και την ίδια ώρα να κοιμάται ένας άλλος άντρας στο σπίτι του, δίπλα από τα παιδιά του, τότε γυρνάς την πλάτη και λες όχι, εγώ δε θα γίνω το κορόϊδό σας, δε θα γίνω άντρας-μπονόμπο. Θα αυξήσουν τους φόρους; Όσο τους αυξάνουν τόσο βυθίζεται η οικονομία. Θα φέρουν μετανάστες, χτυπώντας και άλλο τους μισθούς προς τα κάτω, μετατρέποντας τη χώρα, σε αποικία σκλάβων. Οι Έλληνες, πάντα είχαν ελεύθερο πνεύμα. Οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και "εξαφανίστηκαν". Με τη διαφορά πως χιλιάδες χρόνια μετά όλοι τους θυμούνται, αντίθετα με τις κοινωνίες βήτα προμηθευτών-μπονόμπο. Γύρνα την πλάτη σου στο παιχνίδι τους. Ακολούθησε το δικό σου δρόμο.

1984

Δεν έσωσαν οι μετανάστες τα ασφαλιστικά ταμεία που μας λέγανε οι πολιτικοί και οι δημοσιογραφοι ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης