Πήραν πίσω τη διαγραφή χρεών 22 δισ. ευρώ

Πήραν πίσω τη διαγραφή χρεών 22 δισ. ευρώ

Μικρή «υποχώρηση» από το υπουργείο Οικονομικών, για να περάσει το νομοσχέδιο-«σκούπα».

Πήραν πίσω τη διαγραφή χρεών 22 δισ. ευρώ
Με μια κίνηση τακτικής, που φαντάζει σχεδόν… προσχεδιασμένη, για να δοθεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το άλλοθι ότι πέτυχαν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τελικώς το άρθρο 7, που προβλέπει τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, από το νομοσχέδιο-εξπρές που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αν και υπεραμύνθηκε του μέτρου, ανακοίνωσε την Ολομέλεια ότι το αποσύρει, καταχειροκροτούμενος από την πτέρυγα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Διευκρίνισε πάντως ότι η διάταξη, μετά από επεξεργασία σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο.

Τόνισε δε, πως στοχεύει στην «ανανέωση των χρεών που πραγματικά μπορεί να εισπράξει το κράτος» και όχι στη διαγραφή τους. «Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ως τώρα τέτοιο σύστημα. Μέχρι σήμερα, ένας έφορος μπορεί να υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομικών να διαγράψει χρέη, χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο από κανέναν, αλλά το δικαίωμα αυτό να προτείνει διαγραφή χρέους δεν έχει ούτε ο ίδιος ο υπουργός» τόνισε.

Με βάση το άρθρο 7, που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρούσε να προχωρήσει σε οριστικό «κούρεμα» των απαιτήσεων από οφειλέτες του Δημοσίου, και να «παραιτηθεί» οικειοθελώς από το «θησαυρό» των 32 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, στα οποία «πόνταρε» πολλά προεκλογικά.

Καθώς οι ελεγκτές της Τρόικα κουράστηκαν πια να ακούνε για έσοδα-«σκελετούς», που υπάρχουν μόνο στα συρτάρια (και τη φαντασία) των εκάστοτε  αρμοδίων του οικονομικού επιτελείου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, την περασμένη Πέμπτη, να δώσει το πράσινο φως στον υπουργό Οικονομικών να «διαγράψει» διά παντός έως και 24 από τα 32 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει πλέον να θεωρούνται «ανεπίδεκτα εισπράξεως».
Κλείσιμο

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη διαγραφή των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, με τη θεσμοθέτηση  διαδικασίας διαγραφής. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, επειδή, με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων, δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ανεπίδεκτης είσπραξης απαίτησης (με μόνη εξαίρεση την οίκοθεν αίτηση διαγραφής του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην περίπτωση αποβιώσαντος οφειλέτη που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και οι κληρονόμοι του έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά)!

Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν χαρακτηρισθεί  ως ανεπίδεκτα είσπραξης αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων της 31.12.2009,  ή ποσοστό 49,27% των εσόδων του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού ή ποσοστό 10,18% του ΑΕΠ.

Και τα τρία ποσοστά οδηγούν σε ένα ποσό «προς διαγραφή» της τάξεως των 22 δισ. ευρώ και είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το σκεπτικό του υπουργείου, ο «εξορθολογισμός» τους συνδέεται με τη συνολική προσπάθεια εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η προτεινόμενη διαδικασία διαγραφής, προβλέπει τη συγκρότηση νέας ειδικής, για το λόγο αυτό, γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία θα συνεξετάζει όλα τα υποβαλλόμενα στοιχεία, που θα πρέπει να τεκμηριώνουν και να αποδεικνύουν το ανεπίδεκτο της είσπραξης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης