LIVE

Κορωνοϊός

Φορολογικό νομοσχέδιο: Λιγότεροι φόροι €1 δισ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
eforia_ar

Το 2019 μάς αποχαιρετά με διανομή βοηθήματος σε 953.000 φορολογούμενους, ενώ το 2020 έρχονται νέες μειώσεις στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ, στον Φόρο Εισοδήματος επιχειρήσεων και στο Τέλος Επιτηδεύματος

Φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ για το 2020 και έξτρα παροχές την τελευταία στιγμή στους οικονομικά ασθενέστερους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Είναι το πρώτο μετά από μία δεκαετία κρίσης και μνημονίων που προσφέρει μόνο ελάφρυνση και δεν φορτώνει βάρη σε κανέναν.

Τα οφέλη μοιράζονται σε όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και αυτά είναι μόνο το πρώτο κύμα των ελαφρύνσεων, καθώς ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι -σταδιακά από το 2020 και έως το τέλος της τετραετίας- θα έρθουν νέες μειώσεις, ακόμα και καταργήσεις φόρων. Η επόμενη νέα μείωση θα γίνει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (κάτω από 24% μειώνεται φέτος), καθώς και στο τέλος επιτηδεύματος.

Τι αλλάζει άμεσα

Χαράζοντας μια διαχωριστική κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, η κυβέρνηση προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη, αποσυμπιέζει τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά δημιουργεί και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο (υπερπλεόνασμα) για νέα μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

Με τα νέα δεδομένα, άμεσα κερδίζουν όλοι. Η κυβέρνηση μειώνει φόρους (9% στα νοικοκυριά, 5% στα μερίσματα και 24% στις επιχειρήσεις) και προσφέρει φοροελαφρύνσεις 950 εκατ. ευρώ για το 2020. Και τα κέρδη θα φανούν πιθανότατα από τις επόμενες δέκα ημέρες, μόλις πληρωθούν τη σύνταξη Ιανουαρίου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι όλων των Ταμείων, πριν από τα Χριστούγεννα. Σε ετήσια βάση τα κέρδη θα φτάνουν στα 150 ή τα 200 ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας οι κρατήσεις μειώνονται και θα δουν αύξηση έως 14,75 ευρώ τον μήνα όσοι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Τα κέρδη φτάνουν έως 13,33 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 633 ευρώ και 16,67 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν τον Ιανουάριο αύξηση έως 12,64 ευρώ, έως 11,43 ευρώ με ένα παιδί και 14,29 ευρώ με δύο παιδιά. Τα οφέλη μεγαλώνουν όσο αυξάνονται τα παιδιά (+18 ευρώ τον μήνα, +220 ευρώ τον χρόνο για κάθε επιπλέον παιδί). Ακόμα μεγαλύτερα οφέλη (έως 1.400 ευρώ τον χρόνο) θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά αυτά θα φανούν το 2021 και εφόσον δηλώνουν κέρδη. Με την ψήφιση του νέου Φορολογικού το υπουργείο Οικονομικών πρωτοτυπεί, καθώς διαγράφει εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην Εφορία ύψους μέχρι 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Αυτό αφορά 1 στους 8 οφειλέτες (500.000 από τα συνολικά 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην Εφορία). Αλλά και στο μέλλον καθιερώνεται μηχανισμός που περιοδικά θα διαγράφει απλήρωτα χρέη κάτω από 1 ευρώ, ώστε να μη σωρεύονται ξανά τέτοια άχρηστα βάρη.

Ηλεκτρονικές δαπάνες

Από τον καινούριο χρόνο απαιτείται το 30% του εισοδήματος να δαπανάται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Ωστόσο δεν θα απαιτείται να καλυφθεί το 30% για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως και για ποσά πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα: Με εισόδημα 50.000 ευρώ κάποιος πληρώνει, π.χ., 5.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης. Αφαιρουμένων αυτών των ποσών, απαιτούνται ηλεκτρονικές δαπάνες 30% επί των 43.000 ευρώ, δηλαδή πληρωμές με κάρτες 12.900 ευρώ. Αν όμως πληρώνει ταυτόχρονα ο ίδιος πάνω από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή τα παιδιά του που σπουδάζουν κ.λπ., τότε η απαίτηση μειώνεται από 30% σε 20%, δηλαδή 8.600 αντί 12.900 ευρώ.

Δαπάνες ανακαίνισης

Με τον νέο νόμο η κυβέρνηση παγώνει τον ΦΠΑ και αναστέλλει φόρους στα ακίνητα (φόρος υπεραξίας). Ακόμη, θα επιστρέφει λεφτά σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας. Οσοι κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ανακαίνισης δεν θα χάνουν την έκπτωση 5% που ισχύει αυτομάτως για όλους τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια. Η διάταξη προβλέπει ότι μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (όχι υλικά) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου την επόμενη χρονιά και σε βάθος τετραετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, θα αφορά δαπάνες που θα γίνουν την τριετία 2020-2022 και για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχα την τριετία 2021-2023, κατά τα οποία θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο, επιμεριζόμενο όμως σε συνολικά τέσσερα χρόνια.

Και παροχές στο παρά ένα

Παρά τις φοροελαφρύνσεις που προηγήθηκαν (ΕΝΦΙΑ) και αυτές που έρχονται, η κυβέρνηση βρίσκει χώρο και για διανομή κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Εντός των ημερών εκδίδεται η απόφαση για τη διανομή βοηθήματος 700 ευρώ (ακατάσχετου και αφορολόγητου) σε 250.000 οικογένειες με παιδιά και συνολικά 953.000 τελικούς ωφελουμένους πριν από την Πρωτοχρονιά. Θα μοιραστούν 175 εκατ., για τα οποία θα χρειαστούν αιτήσεις ή επικαιροποίηση στοιχείων μεταξύ 17-26 Δεκεμβρίου.


Δικαιούχοι είναι:
1 Πολύτεκνες οικογένειες με έως 20.000 ευρώ εισόδημα (19.100 νοικοκυριά).
2 Ενας γονέας μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και πάνω) με ένα παιδί και έως 15.000 ευρώ (163.000 οικογένειες).
3 Ενας γονέας βραχυχρόνια άνεργος με ένα παιδί και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό (40.927 οικογένειες).
4Νοικοκυριά με ένα τέκνο ΑμεΑ έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις είναι: ■ Τουλάχιστον ο ένας γονιός να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία δεκαετία στη χώρα (βάσει Ε1). ■ Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. ■ Οριο καταθέσεων και κινητής περιουσίας 20.000 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Oι Ελληνες και οι φοροι Δανειας με ανταποδοτικοτητα αμελεητα Τουρκιας

Κάποτε, λέει, ένας φτωχός που ζούσε σε ένα μόλις δωμάτιο με την πολυμελή του οικογένειά, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα μεγαλύτερο σπίτι για να μπορέσουν λίγο να ανασάνουν. – Αγαπητέ Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε εγώ, η γυναίκα μου και τα τόσα μας παιδιά όλοι μαζί σ΄ ένα δωμάτιο, είπε κλαίγοντας ο δύσμοιρος άνθρωπος. Ο Νασρεντίν τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. – Έχω, του απάντησε. – Τότε απόψε βάλε και τις κότες μέσα στο σπίτι, τον συμβούλεψε ο Νασρεντίν. Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα. – Αγαπητέ Χότζα, είμαστε χειρότερα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα. – Έχεις και άλλα ζώα; τον ρώτησε ο Νασρεντίν. – Έχω, είπε ο άνθρωπος, ένα σκύλο και ένα γάτο. – Απόψε βάλε και αυτά μέσα στο σπίτι, μαζί σας. Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί κλαίγοντας απαρηγόρητος. Ο Νασρεντίν τον ρωτάει και πάλι: – Μήπως έχεις και κανέναν γάιδαρο στην αυλή; – Ναι, του απαντά ο άνθρωπος. – Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο. Την επομένη πάει απαρηγόρητος. Τότε ο Νασρεντίν του λέει: – Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο. Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: – Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα. – Απόψε βγάλε λοιπόν και τις κότες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο το γάτο. Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: – Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

Αυτό το μοίρασμα του "μπουναμά" είναι αδιανότητο. Λες και μοιράζουν τα χρήματα του μπαμπά τους. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους φορολογούμενους και ανήκουν στο Δημόσιο, Με ποιο δικαίωμα μοιράζουν "δώρα"; Τα χρήματα αυτά πρέπει να πηγαίνουν σε δημόσιες επενδύσεις για να έχουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις. Αυτό μόνον συμφέρει πραγματικά και τους φτωχούς. Πρέπει να τελειώσει ο λαϊκισμός των "επιδομάτων" που εγκαθίδρυσαν δυο τηλεοπτικοί περσόνες των πρωινάδικων. Είναι αυτοί που μας έφεραν μια ωραία πρωία από το πουθενά τους γνωστούς "αριστερούς" στυλ Βαρουφάκη και Κατρούγκαλου. Έχω άδικο κύριοι;;

Ntroph

Λίγη ντροπή δεν έχουν; Πάνε και ψηφίζουν 30% σε κατανάλωση (που είναι μεγαλύτερο από το 30% αφού ΔΕΝ αφαιρείται ο φόρος από το αρχικό ποσό), για να εισπράξουν και άλλους φόρους του χρόνου από όσους δεν ξόδεψαν. Αυτό λέγεται νοικοκυροσύνη; Αυτό είναι το κόμμα των νοικοκυραίων; Που τιμωρεί όποιον κάνει αποταμίευση με 22% ποινή;! Έστω και τώρα ας το αποσύρουν.

χωρίς λόγο

Το όλο φορολογικό σύστημα φαίνεται τελείως παράλογο και παράνομο. Δεν ακολουθεί την ισχυρή συνταγματική Αρχή της αναλογικότητας του γνωστού Άρθρου 25. Για εισοδήματα π.χ. λίγο άνω των 10.000€ και λίγο κάτω των 20.000€ ισχύει ο ίδιος φορολογικός συντελεστής των 23%. Συγκεκριμένα ένας που έχει εισόδημα 10.600€ και ένας άλλος με διπλάσιο εισόδημα 19.900€ υποβάλλονται στην ίδια φορολογική κλίμακα. Παρανοϊκό, παράλογο, εξωφρενικά παράνομο. Το κράτος θα μπορούσε να είχε τα ίδια και επιπλέον έσοδα, εάν αποφάσιζε να θέσει περισσότερους κλιμακωτούς συντελεστές μεταξύ 10 και 20 χιλ. Ευρώ, ενώ θα έλαμπε η κοινωνική η κοινωνική δικαιοσύνη. Πολλές χώρες εντός ΕΕ ακολουθούν αυτό το σύστημα. Δείτε τους φορολογικούς συντελεστές της Γερμανίας στο διαδίκτυο. Αλίμονο! στν χώρα που ο Πυθαγόρας ανακάλυψε την μαθηματική συνέχεια των εμείς να "κουτσάνουμε /παραπατούμε" πάνω σε απαίσιες πράξεις κοινωνικής αδικίας, χωρίς λόγο.

kostasv

Εκεί στο ΠΘ - πιο κυβερνητικοί από τη ΝΔ - παρουσιάζουν τον αριθμό των ...ωφελουμένων !!! χωρίς να αναφέρουν ότι φέτος το κοινωνικό μέρισμα είναι το 1/3 του περσινού. Πέρυσι € 780.000.000 φέτος € 250.000.000. Α και πέρυσι που η οικονομία δεν πήγαινε καλά όπως έγραφαν τα ..."αντικειμενικά" ΜΜΕ ενώ φέτος πετάει. Μασήστε κουτόχορτο 24 ώρες το 24ωρο. Ελπίζω να δημοσιευθεί.

Argie

175 εκατομμύρια λένε ότι είναι και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας όπως και οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι αιτήσεις 17-26 είναι απλά για να μην το δώσουν.

Κώστας

Θα το δημοσιεύσουμε γιατί σεβόμαστε το ζόρι που τραβάς. Κάνε υπομονή για καμιά 8ετία ακόμα με Κυριάκο και βλέπουμε. Είναι λίγο βαρύ, το ξέρω, αλλά κουράγιο...

Ianos

Κυριοι η «υπεραποδοση» φορων σημαινει δειχνει η την ανικανοτητα σας να προυπολογεισετε τους φορους, η το οτι βαζρτε πολυ περισσοτερους φορους απ οτι λετε

ε

Είναι αλήθεια ότι μείωσε αρκετά τους φόρους των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά με τους υπολοίπους τι θα γίνει; Θα μειωθούν οι φόροι μας;

Argie

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να έχουν "λογιστικές ζημιές" ή κέρδη κάτω του 1% οι μικροί επιχειρηματίες στο σύνολο τους 87% θα πληρώνουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές κατά τουλάχιστον 20% εφορία 24% κλπ. Αν υπάρχει ένας φόρος που θα έπρεπε να μειωθεί για να μεγαλώνει η αγοραστική δύναμη όλων και να μειωθεί η φοροδιαφυγή είναι το 24% και 13% φπα.

Nik

Δυσκολο. Αυτοί ψήφισαν Συριζα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης