Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι κερδίζουν νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

eforia-oyra-arthro

Όλες οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ενώ η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός

«Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της ανάπτυξης, από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.

Με το νέο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται πλήρως από εισφορά αλληλεγγύης άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, γίνεται εξαίρεση των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Επειδή πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Συνοψίζοντας όλα τα νέα μέτρα, όπως διαμορφώθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση και την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και νέα, λέγοντας στη Βουλή πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Δείτε ποιοι κερδίζουν περισσότερο από τις αλλαγές στη φορολογία ΕΔΩ

Άμεσα πάντως, για τα εισοδήματα από 1.1.2020 και εφεξής, το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε περιλαμβάνει:

1ον) την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί για 20% που είναι σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και για εισοδήματα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Η μείωση αυτή δεν αφορά μόνο όσους έχουν εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά ωφελεί το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται με βάση προοδευτική κλίμακα. Επιπλέον μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Μετά τις παρεμβάσεις αυτές:

– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 2 χιλιάδες ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.300 ευρώ και στην περίπτωση αυτή.

– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 24 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 5.896 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ φόρο.Ο φόρος μειώνεται και εδώ κατά 1.300 ευρώ.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με παραδείγματα ΕΔΩ

2ον) την αύξηση στο «αφορολόγητο» όριο για κάθε παιδί και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Προκύπτει μείωση κατά 810 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 9 χιλιάδες ευρώ.Η αντίστοιχη μείωση για φορολογούμενο με δύο παιδιά είναι 900 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.Για τους τρίτεκνους η μείωση αντιστοιχεί σε 1.120 ευρώ και με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 11 χιλιάδες ευρώ. Κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενο με τέσσερα παιδιά και με το αφορολόγητο όριο να ψάχνεται στα 12 χιλιάδες ευρώ και επίσης για κάθε επιπλέον τέκνο, μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Δείτε πόσο μειώνεται η παρακράτηση στους μισθούς ΕΔΩ

3ον) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Είναι ένα μέτρο που ευνοεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους.

4ον) την μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Μειώνει ένα καφέ

1.7 ευρώ μείωση φόρου. 1 φρεντο εσπρεσο μέτριο το Μήνα κερνάει ο Κουλης. Όχι σε καφετέρια, πλαστικό take away Μη τσο τα κι Μη τσο τα κι Γιουπιι

Vagelis

Η ΝΔ θα σου δωσει 1 και θα σου παρει 10 με διαφορους τροπους. Τα ιδια με τον Συριζα ειναι, 10 θα σου παρουν. Αυτοι οι 300 απο 7-10 χιλιαρικα βρεξει χιονισει παντος.

Ναι ρε φίλε..

Κρίμα να μην ψηφίσουμε τους άλλους......τους αγνούς και ανιδιοτελείς που ρίχναν και κανένα ξύλο!

Γεώργιος

Από τα σχόλια καταλαβαίνω ότι είναι σπάνιο να σχολιάσει εδώ πραγματικός μισθωτός , μάλλον για άνεργοι σχολιαστές μου κάνουν οι περισσότεροι , ο άλλος πιο κάτω θέλει να πιστέψω ότι παίρνει 20.000 και με ένα παιδί δεν έχει δήθεν ούτε ένα ευρώ φοροαπαλλαγή.Φίλε μου βρες πρώτα μία δουλειά και θα έχεις και 1300 ευρώ λιγότερο φόρο.Όσο για όσους διαμαρτύρονται για τους ελ. επαγγελματίες θα ήθελα να μάθω όταν φωνάζουν έναν περαστικό που δηλώνει πολυτεχνίτης , δεν ξέρουν ότι δεν έχει επιτήδευμα? Μάλλον τρολάκια σχολιάζουν ή στην καλύτερη αδαείς.

XΑΡΗΣ ΝΙΚ.

ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ; ΨΗΦΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΚΕ-ΓΚΕ;

Ετσι μπράβο

Ετσι πρέπει να πράξουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες....να ξεπουλούν την ψήφο τους για λίγα ευρώ! Για πες μας λοιπόν, με πιά ακριβώς ιδιότητα ήσουν εσύ δικαιούχος επιδόματος?? Του μακροχρόνιου τεμπέλη...γιατί ακόμη και αυτοί συνεχίζουν να δικαιούνται επίδομα! Συριζοεδές κατακάθι!

ΠΘ

Μας τα πριξατε! Ξέρουμε αριθμητική, κοιτάτε να μάθετε κ σεις πολλαπλασιασμός στις δημοσκοπήσεις που έρχονται!

Τζήμης

Όλα για τους Ελ. Επαγελματίες. Μισθωτοί & συνταξιούχοι στην πρέσσα. Γιατί δεν πολεμάει τη φοροδιαφυγή; Απλά πράγματα, όποιος Ελ. Επαγγελματίας συλληφθεί να φορο/εισφοροδιαφεύγει, να του κλειδώνουν το ΑΦΜ για ένα μήνα στην αρχή, εξάμηνο με τη δεύτερη και πενταετία με την τρίτη. Να μην μπορεί να ξανακάνει έναρξη, ούτε να συμμετέχει σε επιχειρηματικό σχήμα. Δεν το κάνει ο Κυριάκος γιατί η συντεχνία αυτή τον στηρίζει. Ειπαμε αμάν να φύγει το Αλέκσι, και ο Κυριάκος κάνει ακριβώς τα ίδια, με ψήφους εκτός της παράταξης του εφαρμόζει πολιτική για τα πελατάκια του. Ακόμη κι ο Προτοσαλτε του τα χώνει!

Άσχετος

Οι επαγγελματίες πληρώνουν φόρο από το 1ο ευρώ. Έχουν μηδενικό αφορολόγητο. Αυτό εσένα πως σου φαίνεται; Α, μάλλον θεωρείς ότι επειδή κάποιοι φοροδιαφεύγουν, όλοι φοροδιαφεύγουν ε;

Πανούσης

Όταν όμως ο Κυριάκος σου είπε να πραγματοποιείς με ηλεκτρονικά μέσα τις συναλλαγές σου στο 30% του εισοδήματος.....σήκωσες επανάσταση! Λες και το θέλει για να προστατέψει τους ελ. επαγγελματίες και όχι για να μειώσει την φοροδιαφυγή τους, για την οποία τόσο πολύ ανησυχείς! Επίσης μην ξεχνάς ότι 4 χρόνια ο κατσαπλιάς ήπιε το αίμα του ελ. επαγγελματία με το μπουρί.....έφθασε να πληρώνει το 70% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές! Λογικό λοιπόν είναι αυτοί που επιβαρύνθησαν περισσότερο...να ελαφρυνθούν τώρα και περισσότερο! Αλλά είπαμε τα καλά και τα συμφέροντα...και η υποκρισία περισσεύει!

Τι κερδιζετε;

Ενα Αγγουρι...

Αλέξης Κατσαπλιάς

Ενώ με εμένα είχατε και τη ντομάτα.....και αν δεν φτιάχνετε γεμιστά, έβγαινε η χωριάτικη! Σωστά λοιπόν βάζεις τώρα τόσο ψηλά τον πήχη με τον Κούλη....

Fr

Η φόροαπαλλαγές αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτοί έχουν μια μεγάλη μείωση 1300 ευρώ τον χρόνο. Για τους μισθωτούς δεν προβλέπεται μείωση διότι είναι αυτοί που τόσα χρόνια έχουν κατακλέψει την εφορία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δείχνουν και οι φορολογικές τους δηλωσεις οι οποίες σπανίως ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο περνάνε πολύ δύσκολα τα τελευταία 50 χρόνια. Γιαυτό και σωστά ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης που μείωσε τις προμήθειες στις τράπεζες και έσκισε τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ελάφρυνε τον φόρο που πληρώνανε. Άλλωστε εμείς οι καταναλωτές είδαμε μεγάλες μειώσεις στα τρόφιμα, στα σουβλατζιδικα και λοιπά καταστηματα από την μείωση του ΦΠΑ. Οι αγαπημένοι μας ελεύθεροι επαγγελματίες δεν τσεπωσαν το 10% μείωσης του ΦΠΑ... Όλοι ξέρουμε ότι μειώθηκαν οι τιμές κατά 10%... Ευχαριστουμε πολύ την φιλελεύθερη παράταξη που έσβησε την φοροδιαφυγή και διέλυσε τα καρτέλ...

Για προσθέστε

Και το χαράτσι επιτηδευματος 650€. Φόρος δεν είναι κι αυτός;

Δημοσίευση φορολογικού Νο 143

Το εμπεδώσαμε βρε ΠΘ και αλλά μίντια που έχετε βαλθεί να μας κάνετε πλύση εγκεφάλου να δούμε το μαύρο ασπρο . Ε οχι λοιπόν ... ο γάιδαρος δε πετάει .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης