Eurogroup: «Πράσινο φως» στην εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup: «Πράσινο φως» στην εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Το ποσό προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους - Θετικό σήμα για επενδύσεις

eurogroup_2
Δύο στα δύο πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο σημερινό Eurogroup, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και παράλληλα εξουσιοδοτήθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε επενδύσεις.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup που εκδόθηκε πριν από λίγο κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των ομολόγων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρονικό τέλος της διαδικασίας των σχετικών διαβουλεύσεων: «Το Eurogroup εξουσιοδοτεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), προκειμένου είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις, με βάση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018». Όπως προκύπτει από τη διατύπωση αυτή, η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι η διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση των κερδών για επενδύσεις να μπορέσει να γίνει ακόμα και από τη δόση των 767 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα και αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση του γερμανικού και άλλων πέντε εθνικών κοινοβουλίων της ευρωζώνης. Ωστόσο, αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αποκλείσει προχθές το ενδεχόμενο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το ζήτημα αυτό όσο και το εάν θα διατεθεί για επενδυτικούς σκοπούς το σύνολο ή μέρος των ετήσιων επιστροφών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων απομένει να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Αυτή η απόφαση εδράζεται στη θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ελληνική οικονομία προχωράει. Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης